Аз имам нов герой и неговото име е Дезмънд Дос.
Мел Гибсън беше наскоро в града, за да представи своя най-нов филм - Hacksaw Ridge (Хаксоу Ридж). Hacksaw Ridge разказва историята на носителя на „Медала на честта“ - Дезмънд Дос. Може би не знаете неговата историята, но това е история, която всеки един християнин трябва да знае. Неговият пример е такъв, който всички ние трябва да подражаваме.

Дезмънд Дос е на двадесет и три, когато се записва в армията през април 1942 г. Патриот до мозъка на костите и загрижен да помогне на Америка да спечели войната над силите на Оста, Дос се записва в армията като ... „conscientious objector“ (Личност, която предявява правото си да откаже военна служба въз основа на свободата на съвестта, инвалидност или религия. Това право може да се упражни при мобилизация, но не и при доброволно записване в армията. – бел.пр.)
Дос е готов да тръгне на война, но той не иска да убива нито един вражески войник или да носи оръжие в битка заради убежденията си като християнин.

Най-големият враг на Дос във войната може би не са били японците, които е срещал в района на Тихия океан. Най-големият враг били неговите колеги войници! Те не могат да разберат защо той отказва да воюва. Подиграват го. Унижават го. Презират го. Бият го. С една дума, правят всичко възможно, за да го принудят да се откаже и да напусне армията. Но Дос не е малодушен човек, който се отказва.
Командирите му възлагат трудноизпълними задачи. Отказват да му дадат свобода. Заплашват го с военен съд. Въпреки това той отказва да напусне.
Дос е патриот. Той иска да защити страната си. Той не се присъединява към армията, за да убива хора. Той се присъединява, за да ги спасява. Той иска да бъде медик.
В крайна сметка армията отстъпва и позволява на Дос да се обучава като медик, роля, в която той в крайна сметка ще се отличи. Филмът Hacksaw Ridge разказва за неговите подвизите при Окинава по живописно бурен и подробен начин. Това не е лесен за гледане филм, но това е една история, която си заслужава да се знае. (Препоръчвам ви да прочетете почетната грамота на Медала на честта разказваща за подвизите му. Просто кликнете тук.)

Бях поканен да прегледам филма. Това, което взех от осмислянето на филма нямаше много общо с моя анализ като филмов критик.
Дезмънд Дос е герой от различен вид. Разбира се, подвизите му като медик са героични. Най-малко 75 души са оживели при нападението на Hacksaw Ridge, благодарение на него. Той многократно рискува (и за малко да изгуби) собствения си живот, за да ги спаси. Ето защо той е удостоен с Медала на честта, първият „conscientious objector“, удостоен с такава висока чест. За мен, обаче, героизмът му се простира далеч отвъд това, което той е направил в битката.
Дезмънд Дос беше верен на християнските си убеждения, въпреки невъобразимата опозиция от най-близките до него. Той никога не трепна или отстъпи от това, което вярва.

Това е историята. Християните трябва да я чуят и да я подражават. Защо?
Беше време, когато всеобщо поддържана ценност на обикновените американци беше симпатизиране на юдео-християнските ценности. Това време бързо преминава. Всеки ден библейските ценности стават все по контра-културни, все по-оспорвани и по-социално разделящи. Като възрастни вярващи, ние трябва да бъдем верни на Библията, както в публичния, така и в частния си живот. Като настойници на следващото поколение, ние трябва да учим децата си как да бъдат верни на Христос, дори ако това не е така популярно, за да го правят. С една дума, ние трябва да живеем контра-културен живот и да учим децата си как те също могат да го живеят.
Дезмънд Дос беше верен на християнските си убеждения, въпреки тежката опозиция. Когато християнските убеждения стават все по контра-културни, неговата история е една от тези, които трябва да се разкажат. Неговият пример е един от тези, които трябва да следваме.

Том Билингс, UBA Executive Director