Това не е тема, която съм нетърпелив да споделя по редица причини. Това е тема с горещи бутони, която често разгневява хората по множество начини. Това е тема, която има политически последици, които днес не са много забавни. Но ако работите във висша учебна институция в Калифорния или ако се грижите за църква някъде в Северна Америка (а вече и навсякъде по света), не можете да избегнете тази тема. По тези сложни въпроси научното и библейското познание се увеличава експоненциално, но в същото време повечето хора биха предпочели да не предизвикват и поставят под съмнение своите предумишлени мнения. Така че в много отношения този блог проект е задача, която не е печеливша. Но преди десетилетия аз поех ангажимент пред Бога да говоря истината, както я виждам, без страх или благосклонност, така че въпреки всичко, ето я и тази тема.


Поради обширните разговори по темата на мястото където работя, университета "Лома Линда", трябваше да ускоря много работата по въпросите, свързани с ЛГБТ. Наскоро бях помолен да се консултирам с няколко организации на Църквата на адвентистите от седмия ден на ниво конференция, дивизия и съюз. Тези консултации протекоха изненадващо добре, а моят принос беше определен от мнозина като променящ играта. Световното църковно ръководство също се стреми да върви напред по този въпрос, като поддържа вяра в свидетелството на Библията относно сексуалността, от една страна, но и вярата към призива на Библията да оказва състрадание на всяко човешко същество като "душа за която е умрял Христос " от друга страна (вж. Римляни 14:15 и 1 Коринтяни 8:11). Поради това бях помолен да предложа своя принос към дискусията в този блог формат и да бъда един от многото гласове, които помагат на църквата да намери пътя си по този въпрос. Ще изложа важни принципи, които съм научил от внимателното изучаване на Библията, науката и опита. В този блог формат аз говоря от моята лична позиция и не представлявам позицията на Университета "Лома Линда" или друга организация. Но аз говоря като ангажиран християнин и ангажиран член на Църквата на адвентистите от седмия ден. Подкрепям учението на църквата за брака и сексуалността като идеал, към който всички трябва да се стремят в рамките на своите възможности.

В тази тема има и личен елемент. През 50-те години на миналия век, когато бях още в първите години на живота си, леля се премести да живее в нашия дом от друга държава, която страдаше много по време на Втората световна война. Тя беше "различна", но много забавна, с изключение на пушенето, което не ме интересуваше особено. Хората тихо говореха за 1945 г. и някои наистина лоши неща, които се бяха случили с леля ми тогава. Тя не се интересуваше особено от мъжете, нито от Бога. Малко след това майка ми каза, че нейната "приятелка" ще дойде и ще живее с нас. Бях твърде наивен, за да подозирам нещо необичайно относно това споразумение на леля с нашите, докато не станах много по-голям. Но аз обичах и двете жени и бях сигурен, че Бог ги е обичал поне толкова, колкото и аз. Така че, когато гей движението стана публично достояние, аз не бях твърде изненадан, както някои от моите приятели бяха. Когато се преместих в университета "Лома Линда" през 2007 г. и осъзнах вълненията по този въпрос в щата Калифорния през следващата година, имах голямо желание да науча всичко по темата и да помогна на университета да се справи с някои от тези въпроси.

 

Три важни книги за проблемите с ЛГБТ

Три книги, по-специално, ми помогнаха изключително много - две от гледната точка на Църквата на адвентистите от седмия ден и една от скъп колега от Методистката църква. Третата книга е „Моралната визия на Новия Завет“ от Ричард Хайс (Сан Франциско: Харпър, 1996). Тя е определена от християнството днес, като една от стоте най-важни религиозни книги на 20-ти век. В нея има глава, в която Хейс се бори с Писанията по тази тема в пълен и справедлив диалог с гей приятел. Ангажиментът на Хейс към Бога и Писанията е непоклатим. Спомням си, че той отговори на въпрос на семинар в Лома Линда за това, дали е променил позицията си, откакто е написал тази книга преди двадесет години. Той отговори: "Иска ми се да мога." Неговото състрадание към хората, поставени между техния личен опит и това, което Библията учи, беше ясно. Но той свидетелстваше, че не може да заобиколи онова, което Библията учи. Той го заяви по този начин: "Въпреки, че някой може да тълкува конкретни текстове, общата тенденция на Библията е ясна. Всеки път, когато Библията говори за сексуалността в рамките на традиционния брак, тя винаги е позитивна, когато говори за сексуални алтернативи, тя винаги е отрицателна." Всеки вярващ човек, който се приближава към въпроса честно, ще го намери за сложен и понякога съкрушаващ сърцето.

Втората книга, която намерих за полезна, беше изданието, редактирано от моя уважаван колега Дейвид Ларсън и други: „Християнството и хомосексуалността: някои виждания на адвентистите от седмия ден“ (Adventist Forum, 2008). Обикновено се смята, че книгата насърчава по-лявата перспектива, отколкото тази на Хейс или отколкото тази на Църквата на адвентистите от седмия ден. Но Ларсън ми обясни намерението на издателите, че издание от много автори ще осигури баланс на перспективи, които да включват дясна, лява и умерена линия. Но някои от по-десните автори отказаха своето участие, за да не бъдат свързвани с другите автори в книгата, така че по-консервативната перспектива в книгата присъства, но сравнително ограничена, давайки на книгата различен, по-радикален вкус, отколкото предвиждаха редакторите. Докато намерих някои от перспективите крайни, научих много от книгата и я препоръчах на членовете на университетския борд като добър начин да се справи с въпроса.

В отговор на горната книга семинарията в университета "Андрюс" организира конференция, включваща много от по-консервативните учени, които излязоха от по-ранния проект, като се добавиха и много значими ерудирани имена извън църквата на адвентистите. Това доведе до издаването на друга книга "Хомосексуалност, брак и църква", издадена от Рой Гейн, Никълъс Милър и Питър Суонсън (Berrien Springs: Andrews University Press, 2012). Очакваше се тази конференция и книга да са много по-различни от тази на Ларсън. За моя голяма изненада двете книги сякаш са повече съгласни, отколкото противоположни. Със сигурност има различия. Но точките на съгласие са значителни и според мен, посочиха пътя напред към църквата. Всеки разговор по този въпрос трябва да започне с това, на което могат да се споразумеят всички разумни вярващи. Една от целите на тази блог серия е да се изяснят някои от тези точки на съгласие и да се проучи най-добрия начин за църквата да се движи напред. Не твърдя, че предлагам последната дума, но тези, които ме чуха да говоря за тези неща, ме призоваха да ги споделя в полза на църквата. Аз ще започна в следващия блог, като определя някои ключови термини, които често остават неразбрани.

 

Джон Полийн

http://revelation-armageddon.com

продължение ...