Взехте ли нови решения за Новата година? Имам опит с неуспели решения. През 2013 г. взех решение да науча испански. През 2014 г. обещах да спра да прекъсвам хората. 2017 дойде и ме е срам да кажа, че “no hablo español”, все още прекъсвам хората на английски.

Но някои неща трябва да бъдат прекъснати, като например начина, по който вземаме новогодишни решения. Може би вие сте изключение. Ако вашият личен растеж се повишава до нови висоти с всеки изминал януари спрете да четете това и отидете да станете мотивационен говорител или нещо подобно. Но ако като мен сте се борили в една изгубена битка, за да се превърнете в най-добрата версия на себе си, продължете да четете. Ще откриете нещо, което може да промени всичко.

От къде произлизат новогодишните решения?

Всъщност новогодишните решения са доста стари. В древен Вавилон, хората отправяли обещания към боговете си в началото на всяка година, обещавайки да платят дълговете си и да върнат заетите предмети. Римляните отправяли годишни обещания към Янус (богът на Януари).

Ами Богът на християнството? Дали той иска да отправяме обещания към Него? Може ли Той да ни помогне да постигнем целите си? За да отговорим на тези въпроси, нека да се върнем назад няколко хиляди години, за да открием как не се правят обещания.

 

Обещанията се объркват.

Децата на Израил веднъж дали много амбициозни духовни обещания. Бог току що беше дал Своите Десет заповеди на планината Синай. Той нареди на Мойсей да каже на хората, че ако те просто се подчиняват на Неговия завет, ще бъдат благословени над всичките народи.

Народът можеше да види красотата на Божия план, и знаеше, че правилата са за тяхно добро. Те отговорили с цялата мотивация, която човешката природа може да събере:

"Всичко, което е казал Господ ще направим и ще бъдем послушни" (Изход 24: 7).

Вдъхновяващо, нали? Но отидете напред само осем глави и ще видите същата тази група танцуваща около златен телец. Толкова за човешката мотивация.

Нарушавали ли сте някога обещание, което наистина сте искали да запазите? Аз съм нарушавал. Защо правим това? Отговорът се намира в една малка книжка, наречена Пътят към Христос, където се казва, че човешките "обещания са като въжета от пясък" (Елън Уайт, Пътят към Христос, стр. 47).

Ако нашите решения са безполезни, как можем изобщо да очакваме да станем някога по-добра версия на себе си? Как можем да се надяваме да се излекуваме, да растем и да имаме изобилен живот, както Исус иска? Трябва ли да играем пасивна роля в нашия собствен растеж?

Всъщност не. Библията представя радикален план за личностно израстване, но го прави по начин обърнат с главата надолу. Нека да разгледаме трима библейски герои, които революционизират своите обещания, като правят само едно нещо.

 

Цар Давид

Цар Давид беше зает човек. Той имаше безброй коне, колесници, сгради, битки, както и хора, за които да мисли. Той имаше много лични и политически цели. Но той събра тези цели в едно просто решение:

     "Едно нещо съм поискал от Господа, това ще търся, - Да живея в дома Господен през всичките дни на живота си. За да гледам привлекателността на Господа. И да Го диря в храма Му." Псалм 27:4

Дейвид знаеше, че само едно нещо, единственото нещо, което може да го направи наистина успешен е времето, прекарано в присъствието на Бог. И не просто времето, но времето, взирайки се в красотата на Божия характер. Защо това гледане е толкова важно? Защото, както Елън Уайт казва: "Целият духовен живот се оформя от нашите разбирания за Бог; и ако ние поддържаме погрешни възгледи за Неговия характер, душите ни ще претърпят нараняване. Ние трябва да видим в Бога някой, който жадува за човешките чада и копнее да им прави добро" (Ревю и Хералд, 14 януари, 1890).

 

Марта

Исус научи на същия този принцип и Марта хиляда години по-късно. Тази пълна с енергия жена знаеше как да направи нещата да се случват. В този конкретен случай, целта и беше да приготви незабравима вечеря за Христос и Неговите приятели. Но нещо не беше наред, така че тя дойде да каже на Исус:

   "Господи, не Те ли е грижа, че сестра ми ме остави сама да шетам? Затова и кажи да ми помогне" Лука 10:40.

С топъл глас и нежен блясък в очите, Исус помогна на Марта да разбере, че нейните приоритети са неправилни:

   "Марто, Марто, ти се грижиш и безпокоиш за много неща, но е необходимо едно нещо. Мария избра добрата част, която не ще се отнеме от нея." Лука 10:41

Заети ли сте с много неща? В безскрупулната надпревара на живота, е лесно да се забрави "едното нещо".

Но едното нещо е важно нещо. Това е "нещото". Защо? Защото е единственото, което ни свързва с Единствения, който е способен да ръководни пътищата ни, давайки ни успех и осъществяване на всички наши много неща, които се опитваме да постигнем без Него. Това единствено нещо е не списък от дейности, а една жива връзка.

 

Павел

Павел знаеше, че това е тайна. Той живя живота си, опитвайки се да прави много "добри" неща, докато не осъзна, че са безполезни без Исус:

     "А колкото за правдата, аз се подчинявах на закона безупречно. Тогава мислех, че тези неща са ценни, но сега ги смятам за безполезни, заради това, което Христос е направил. Да, всичко останало е без стойност, когато го сравня с безценната стойност на познаването на моя Господ Христос Исус." Филипяни 3: 6-8

Житейският модел на Павел радикално бе променен от списък с правила към една жива връзка. Новата му цел беше само "едно нещо":

     "Аз не считам, че съм уловил; но едно правя, като забравям задното простирам се напред към предните неща, пускам се към прицелната точка за наградата на горното от Бога призвание в Христа Исуса." Филипяни 3: 13,14

 

Ти

Тази година, ти си поканен да изпиташ същата красива реалност, които тези библейски герои преживяха: автентична, тясна връзка с Исус. Той иска да говори с теб чрез молитвата, чрез Библията, природата и хората. Той иска да прошепне Своята любов чрез специалното време, което ти ще отделиш за "едно нещо".

Отделеното време не прави Бог да те обича повече и не ти печели духовни червени точки. Правдата на Исус е онова единствено нещо, на което можеш спокойно да се довериш. Но отделеното време те свързва с Бога на щедростта. То създава канал, през който Той може да изпълни живота ти със специално приготвените Свои благословения.

Исус знае, че си зает и се грижиш за многото неща, които трябва да направиш. Затова Той дори е оставил едно обещание, за да ти напомня, че времето в Неговото присъствие всъщност ще те направи по-продуктивен:

   "Но първо търсете царството на Бога и Неговата правда, и всичко останало ще ви се прибави." Матей 6:33

Затова, тази година, защо не опиташ подобно обещание? Новогодишните обещания не са безполезни. В действителност, хората, които си поставят конкретни цели са десет пъти по-успешни, отколкото онези, които не го правят. Бъди сигурен, че това конкретно обещание е такова, за което Исус ще ти помогне.

Като говорим за цели, със сигурност не е необходимо да се обезкуражаваш, ако си се провалял преди. Знаеш ли, че колкото повече пъти някой се опитва да се откаже от пушенето, толкова по-вероятно е той да успее? Какво, ако същата тази реалност се отнася за нашия духовен живот? Всеки минал неуспешен опит да се постигне тази цел, може просто да е бил обучение за днешния ден.

Нека да последваме примера на Давид, Мария и Павел. Да не пропускаме възможността за това, което Исус иска да ни даде. Нека нашата Нова година да бъде изпълнена с "добрата част." Нека да бъде белязана от целенасочена непринуденост, която дава шанс на тихите моменти на общуване с Бога, от които така отчаяно се нуждаем.

Днес и всеки ден, избери това „едно нещо“.

 

Елиза Харболд

www.lightbearers.org