Определено има моменти, в които трябва да бъдете внимателни, пресметливи и предпазливи. И има моменти, в които трябва да оставите вниманието настрана и да бъдете човек на големите рискове.

Да, моля, бъдете внимателни когато шофирате. Успокойте се. По-добре закъснял, отколкото мъртъв.

Бъдете все така внимателни, когато гласувайте за някой политик в политическите, подобни на цирк избори тази година. Сериозно, всичко това вече е извън контрол, граничещо с абсурдност.

И определено бъдете много пресметливи, ако инвестирате в днешния финансов пазар. Оказва се, както всички вече знаем, че в много случаи престъпници ръководят финансовите системи на нашия свят.

Ах, но когато става дума за любов, бъдете любител на големите рискове.

Хората със сигурност са непредсказуеми. Но хората са онова, което наистина има значение.

 

Бъдете там. Бъдете готови за огорчения и отхвърляне. След това се изправете и опитайте отново.

Няма съмнение относно това: хората са естествено користни и често се възползват от добрия човек. И все пак бъдете добър човек, без значение какво ще ви струва.

Да, да, да: прошката боли. Но тя все още е единственият начин за изцеление, може би за тях, но определено и за вас. Направете го. Нека този човек да се измъкне.

Цар Соломон е осъзнал отплащащата се на риска природа на реалността:

 

„Хвърли хляба си по водата, защото след много дни ще го намериш.

Дай дял на седмина и още на осмина, защото не знаеш какво зло ще бъде на земята.

Ако облаците са пълни, изливат дъжд на земята; и ако дърво падне на юг или на север, на мястото, където дървото падне, там си остава.

Който се взира във вятъра, няма да сее и който гледа на облаците, няма да жъне.“

Eклисиаст 11: 1-4

 

Тук е моя прочит на това, което мъдрия цар казва:

„Хвърли хляба си по водата“: Бъди любител на рискове, когато става дума за даване.

„Защото след много дни ще го намериш“: Всички добри действия се отплащат в края.

„Дай дял на седмина и още на осмина“: Дай всичко, каквото можеш, а след това, дай още малко.

„Защото не знаеш какво зло ще бъде на земята“: Светът ще е в пламъци, но не бъди един от тези зли хора, които допринасят за неговата кончина.

„Ако облаците са пълни, изливат дъжд на земята“: Вместо да обръщаш гръб, по-добре просто изпразни себе си за другите.

„И ако дърво падне на юг или на север, на мястото, където дървото падне, там си остава“: Ако някои от твоите усилия се провалят, какво от това? Дори твоите провалени опити си заслужават.

„Който се взира във вятъра, няма да сее и който гледа на облаците, няма да жъне“: Не бъдете прекалено внимателни и пресметливи, вместо това бъдете любители на риска, когато става въпрос за правене на добро.

 

Докато навлизате в новата година, ето три причини да бъдете пристрастен любител на риска:

   Животът е рискова авантюра на сеитба и жътва. Нещата генерират неща, добри или лоши. Нагласите раждат нагласи. Добротата ражда доброта. Гневът поражда гняв. Скъперничеството ражда скъперничество. Любовта ражда любов. И така до безкрайност! Положете в хората това, което искате да видите да излиза от тях. Бъдете за хората това, което искате те да бъдат за другите. Правете онези неща, които искате да видите да процъфтяват навсякъде по света.

   Загубата не е опция. Състоянието на ума е онова, което определя всички движения напред. Описвайки нагласата на Месия в Неговата мисия на любов, Исая предсказва: "Няма да отслабне, нито да отпадне, докато установи правосъдие на земята" (Исая 42: 4). Устойчивост в правенето на добро е голямата цел, която да се усвои от последователите на Исус. Върви напред и стани скитник, когато хората не откликват. Върви напред и пролей малко сълзи. Върви напред и прекарай известно време в самота, докато възстановиш енергията си. Но да се предадеш и откажеш от хората не е опция. Връщай се в пътя на непредпазлив извършител на добро.

   Любовта винаги печели в края. В много случаи, любовта ще спечели онези, за които я пилеете. Но дори и в тези случаи, когато това не стане, тя ще разшири вашия емоционален капацитет и ще ви изгради като една по-красива личност. Любовта – вървяща упорито напред през цялото зло, подлост и грозота на света - ще бъде окончателното състояние на Вселената. Всичко и всички противопоставящи се на любовта ще престанат да съществуват, и само обичащите ще останат в края, за да живеят вечно.

Желая ви рискова и благословена нова година!

 

Тай Гибсън | 05 Януари 2016