Back to Top

Християнство

Бременна две години

Фанта Камара беше развълнувана, когато забеляза, че коремът и леко започва да се издува.

Но когато коремът стана по-голям, тя започна да се чувства зле. Чувстваше се толкова ужасно, че отиде в голямата болница нагоре по пътя от къщата и в Конакри, столицата на западно африканската държава Гвинея.

Един лекар прегледа внимателно корема и. Той проведе някакви тестове. След това поклати глава.

- Вие не сте бременна - каза той. - В корема Ви няма бебе.

Но Фанта не беше сигурна, че лекарят знае какво говори. Тя помоли своя роднина, която беше медицинска сестра, да погледне. Медицинската сестра прегледа корема на Фанта.

Прочети още...

3. Възникващи заключения

Когато изследвам литературата на адвентистите от седмия ден относно ЛГБТИК, виждам възникващ консенсус по редица предизвикателни въпроси. Моят доклад не е последната дума по никакъв начин. Но е по-добре да имаме образована позиция по трудни теми, отколкото заключения написани на коляно или наивна позиция. Аз съм отворен за по-нататъшно проучване и задълбочаване на разбирането, но вече има разработен силен политически елемент по отношение на тази тема. Има много въпроси, които изследователите няма да докоснат поради страха си, че резултатите могат да работят срещу политическия консенсус или че самите те могат да бъдат изолирани от тяхната научна общност. Затова на изследването трябва да бъде обърнато внимание, но с известно количество здравословен скептицизъм в една политически натоварена изследователска и образователна среда. Отдайте подходящото уважение на онези, които са прекарали живота си в изследване на проблемите на сексуалността, но мислете за себе си и не се доверявайте сляпо на заключения, когато доказателствата изглеждат съмнителни. И бъдете много подозрителни за всеки резултат, който е напълно противоречив на Писанието.

Прочети още...

2. ЛГБТИК: Дефиниране на термините

Преди няколко години Американската академия за религия имаше "група за гей и лесбийки". След това групата се преименува на "ЛГБТ група за изучаване". А преди няколко години тя отново се преименува на "ЛГБТИК група за изучаване". Учените, които проучват тези въпроси все повече осъзнават, че човешката сексуалност е много по-сложна, отколкото просто "гей и нормален". Затова реших, че е по-добре да дефинираме нашите понятия, преди да продължим по-нататък.

Лесбийка: Лесбийка е жена, която не само се привлича сексуално от други жени (а не мъже), но приема това привличане като основна лична идентичност. Лесбийките не се извиняват за своето сексуално привличане или сексуални предпочитания, те ги приемат за нещо нормално. Човек може да приеме термина "лесбийка", дори и да не е в сексуална връзка. Тя смята, че сексуалната й идентичност е част от онова което е тя като личност.

Прочети още...

1. ЛГБТИК и Църквата

Това не е тема, която съм нетърпелив да споделя по редица причини. Това е тема с горещи бутони, която често разгневява хората по множество начини. Това е тема, която има политически последици, които днес не са много забавни. Но ако работите във висша учебна институция в Калифорния или ако се грижите за църква някъде в Северна Америка (а вече и навсякъде по света), не можете да избегнете тази тема. По тези сложни въпроси научното и библейското познание се увеличава експоненциално, но в същото време повечето хора биха предпочели да не предизвикват и поставят под съмнение своите предумишлени мнения. Така че в много отношения този блог проект е задача, която не е печеливша. Но преди десетилетия аз поех ангажимент пред Бога да говоря истината, както я виждам, без страх или благосклонност, така че въпреки всичко, ето я и тази тема.

Прочети още...

Пет вида духовни екстремисти и как да не бъдем един от тях

Бил съм адвентист през целия си живот. Докато други приемат адвентизма, аз се родих в него и бях формиран от неговата култура. Поради този факт съм виждал буквално всякакви хора влизащи и напускащи църквата ни.
Едно от най-трудните неща на това, да сте адвентист през целия живот, със сигурност са хората. Както казва една популярна мисъл:
    "Да живеем горе със светиите, които обичаме, ще бъде наистина благодат и слава. Но да живеем долу със светците, които познаваме … е, това е друга история."

Прочети още...

Традиционен адвентизъм или адвентен традиционализъм?

"Традицията – това е живата вяра на мъртвите,
традиционализмът – това е мъртвата вяра на живите ...
Традиционализмът е, който е дал на традицията това лошо име. "
- Ярослав Пеликан

 

Истинската традиция срещу “Status Quo”

*Status quo – запазване на статуквото

Годината е 1885. Един тридесет и пет годишен адвентист е в кабинета си и изследва някои от позициите на Църквата на адвентистите. Той мисли, че е открил нещо. Това е нещо незначително, но проблемът е, че заключенията му не са в хармония с това, което църквата е проповядвала в продължение на десетилетия. Той не го осъзнава все още, но е на път да раздруса лодката и да предизвика световъртеж на някои хора. Името му е Алонсо Тревиер Джоунс, известен още като, А.Т.Джоунс.

Прочети още...

Страница 1 от 5