Back to Top

"Но мъдростта, която е от горе, е преди всичко чиста, после миролюбива, кротка, отстъпчива, пълна с милост и добри плодове, безпристрастна и нелицемерна. А плодът на правдата се сее в мир от миротворците."

Християнство

3. Възникващи заключения

Когато изследвам литературата на адвентистите от седмия ден относно ЛГБТИК, виждам възникващ консенсус по редица предизвикателни въпроси. Моят доклад не е последната дума по никакъв начин. Но е по-добре да имаме образована позиция по трудни теми, отколкото заключения написани на коляно или наивна позиция. Аз съм отворен за по-нататъшно проучване и задълбочаване на разбирането, но вече има разработен силен политически елемент по отношение на тази тема. Има много въпроси, които изследователите няма да докоснат поради страха си, че резултатите могат да работят срещу политическия консенсус или че самите те могат да бъдат изолирани от тяхната научна общност. Затова на изследването трябва да бъде обърнато внимание, но с известно количество здравословен скептицизъм в една политически натоварена изследователска и образователна среда. Отдайте подходящото уважение на онези, които са прекарали живота си в изследване на проблемите на сексуалността, но мислете за себе си и не се доверявайте сляпо на заключения, когато доказателствата изглеждат съмнителни. И бъдете много подозрителни за всеки резултат, който е напълно противоречив на Писанието.

Прочети още...

2. ЛГБТИК: Дефиниране на термините

Преди няколко години Американската академия за религия имаше "група за гей и лесбийки". След това групата се преименува на "ЛГБТ група за изучаване". А преди няколко години тя отново се преименува на "ЛГБТИК група за изучаване". Учените, които проучват тези въпроси все повече осъзнават, че човешката сексуалност е много по-сложна, отколкото просто "гей и нормален". Затова реших, че е по-добре да дефинираме нашите понятия, преди да продължим по-нататък.

Лесбийка: Лесбийка е жена, която не само се привлича сексуално от други жени (а не мъже), но приема това привличане като основна лична идентичност. Лесбийките не се извиняват за своето сексуално привличане или сексуални предпочитания, те ги приемат за нещо нормално. Човек може да приеме термина "лесбийка", дори и да не е в сексуална връзка. Тя смята, че сексуалната й идентичност е част от онова което е тя като личност.

Прочети още...

1. ЛГБТИК и Църквата

Това не е тема, която съм нетърпелив да споделя по редица причини. Това е тема с горещи бутони, която често разгневява хората по множество начини. Това е тема, която има политически последици, които днес не са много забавни. Но ако работите във висша учебна институция в Калифорния или ако се грижите за църква някъде в Северна Америка (а вече и навсякъде по света), не можете да избегнете тази тема. По тези сложни въпроси научното и библейското познание се увеличава експоненциално, но в същото време повечето хора биха предпочели да не предизвикват и поставят под съмнение своите предумишлени мнения. Така че в много отношения този блог проект е задача, която не е печеливша. Но преди десетилетия аз поех ангажимент пред Бога да говоря истината, както я виждам, без страх или благосклонност, така че въпреки всичко, ето я и тази тема.

Прочети още...

Пет вида духовни екстремисти и как да не бъдем един от тях

Бил съм адвентист през целия си живот. Докато други приемат адвентизма, аз се родих в него и бях формиран от неговата култура. Поради този факт съм виждал буквално всякакви хора влизащи и напускащи църквата ни.
Едно от най-трудните неща на това, да сте адвентист през целия живот, със сигурност са хората. Както казва една популярна мисъл:
    "Да живеем горе със светиите, които обичаме, ще бъде наистина благодат и слава. Но да живеем долу със светците, които познаваме … е, това е друга история."

Прочети още...

Традиционен адвентизъм или адвентен традиционализъм?

"Традицията – това е живата вяра на мъртвите,
традиционализмът – това е мъртвата вяра на живите ...
Традиционализмът е, който е дал на традицията това лошо име. "
- Ярослав Пеликан

 

Истинската традиция срещу “Status Quo”

*Status quo – запазване на статуквото

Годината е 1885. Един тридесет и пет годишен адвентист е в кабинета си и изследва някои от позициите на Църквата на адвентистите. Той мисли, че е открил нещо. Това е нещо незначително, но проблемът е, че заключенията му не са в хармония с това, което църквата е проповядвала в продължение на десетилетия. Той не го осъзнава все още, но е на път да раздруса лодката и да предизвика световъртеж на някои хора. Името му е Алонсо Тревиер Джоунс, известен още като, А.Т.Джоунс.

Прочети още...

Преосмислени обещания

Взехте ли нови решения за Новата година? Имам опит с неуспели решения. През 2013 г. взех решение да науча испански. През 2014 г. обещах да спра да прекъсвам хората. 2017 дойде и ме е срам да кажа, че “no hablo español”, все още прекъсвам хората на английски.

Но някои неща трябва да бъдат прекъснати, като например начина, по който вземаме новогодишни решения. Може би вие сте изключение. Ако вашият личен растеж се повишава до нови висоти с всеки изминал януари спрете да четете това и отидете да станете мотивационен говорител или нещо подобно. Но ако като мен сте се борили в една изгубена битка, за да се превърнете в най-добрата версия на себе си, продължете да четете. Ще откриете нещо, което може да промени всичко.

Прочети още...

Страница 1 от 5