Развод и повторен брак при християните
- vrinda
- Вяра
- Регистриран: 21 юли 2014 22:42
Re: Развод и повторен брак при християните
Благодаря на Филип за книгата......объркала съм името!
- Рут
- Вяра-Надежда-Любов
- Регистриран: 31 яну 2010 20:49
Привет vrinda и добре дошла сред нас!
Напълно съм съгласна с тебе
Щото ....съдници на людските семейства (и чувства и какво ли не) да искаш!
Напълно съм съгласна с тебе

Можеш и още как.Само БОГ, ако е поканен в живота му и го е приел за свой Спасител- "има думата"......ако мога , така да се изразя!

Щото ....съдници на людските семейства (и чувства и какво ли не) да искаш!
Твоята правда е вечна правда; И законът Ти е истина.
- vrinda
- Вяра
Благодаря Рут, за сърдечното внимание! Радвам се, че съм така посрещната!
Нека Бог да ни даде дълбок мир и покой в Него и да ни изпълни със своята кротост, дори когато сме изправени пред проблеми, трудности и конфликти!
Тогава ще видим как кротостта извършва чудеса!
Нека Бог да ни даде дълбок мир и покой в Него и да ни изпълни със своята кротост, дори когато сме изправени пред проблеми, трудности и конфликти!
Тогава ще видим как кротостта извършва чудеса!
- Ralica
- Братолюбие
- Регистриран: 03 апр 2009 11:31
Привет и на теб!vrinda написа:Привет на всички! Благодаря на Петко за книгата!

Изводът от книгата е този:
(вадя цитат от нея)
"Казано на жаргон, „няма отърване от брака.“ Ожени ли се човек, нищо друго освен смъртта не може да разтрогне брака пред Бога."
Само на Бог да бъде славата!
- vrinda
- Вяра
Нека този извод, бъде за теб, Ралица! Всеки преценява и си вади сам изводи......за каквото и да било!
Това, че съм благодарила за труда и вниманието на Филип за книгата, не значи, че приемам всичко!
Бъди благословенна всеки ден!
Това, че съм благодарила за труда и вниманието на Филип за книгата, не значи, че приемам всичко!
Бъди благословенна всеки ден!
- Indocern
- Добродетел
- Регистриран: 06 авг 2014 12:23
- църква: Православна църква
Не може да оставиш мъжа си освен поради прелюбодеяние.
- vrinda
- Вяра
Разбира се! 

- iti
- Вяра
- Регистриран: 05 фев 2017 18:07
- църква: не посещавам
Това е точното обяснение, но в днешно много мъже избират да се правят на "белите рицари" и да защитават подобни жени. И няма как иначе, със степента на разводи и самотни майки... Статистиката сочи, че 70% от жените в Щатите разтрогват браковете! Всички те предполагам се чувства жертви, и то в днешно време когато мъжете срещат доста сериозен обществен отпор да се държат както трябва с жените си...tursesht_istinata написа: Напусната жена от мъжа по негова вина, а не нейна, ако тя се омъжи за друг - тя съгрешава и мъжът оженил се за нея също, без значение дали мъжът е ерген или не.
Моето виждане е, че самото разтрогване на взаимоотношенията, дори да не е желателно, е позволено. Само че повторното омъжване е това което е наречено прелюбодеяние. И въпросът е много практичен.
1. Навремето се е държало много на девствеността. Едната страна е че жената е възприемана за "чиста" да приеме мъжа като носител на определено морално виждане, лидерство, посока. Жената е възприемана за по-"меката", "приемащата", която се наглася спрямо мъжа. Това е невъзобновяем "ресурс". Тя не може да го предложи в същата степен на "следващият". Дори една кола ако погледнем, само един път е нова... Наблюдавал съм лично жени преди и след връзка с мъж. Те наистина "попиват" манталитета на мъжа. Другата причина е, че мъжът поема сериозна отговорност за семейство (което не му е в природата), знаейки обаче че отглежда своето поколение. Кой мъж навремето ще ти гледа чужди деца? В момента има доста "бели рицари" чийто естествени инстинкти изглежда са се притъпили под "модерните" културни влияния. Доколкото ми е известно, разни изключения се допускат в религиите единствено при много близки родствени взаимоотношения (брат примерно).
2. Мотивите на една жена след развод са преди всичко да намери "заместник" който да я подкрепя морално и финансово. Тя е вече един път разочарована, отдала най-силните си чувства и вяра на друг и една провалена връзка (независимо по чия вина). Нима друг мъж може да повярва, че тази жена изведнъж ще му се отдаде и в съюзът им ще има нещо свято? Или е просто житейска необходимост?
3. Позволили се повторен, потретен брак, цялата идейност на брака заминава на кино. Защо изобщо да съществува? И статистически е доказано, че след първият развод, следващи бракове имат многократно по-висок риск от следващ развод. Нещо има стойност, ако от него произтичат сериозни последици. Не е в природата на човек да се бори с трудности, напротив - той е на принципа на най-малкото съпротивление. Ако нещо няма сериозни последствия за него, и той няма да го приеме сериозно. Много от разтрогнатите бракове в днешно време всъщност могат да бъдат спасени. Но тъй като няма никакво съпротивление, разводът изглежда по-лесният изход... Друг фактор е, че жените все повече се правят на мъже. Когато възникне спор, все едно два трактора тръгват един срещу друг. Никой проблем не се е решил по този начин... Мъжът като цяло е с по-ригиден характер, което значи, че директна конфронтация завършва зле. Все си мисля, че жените знаят как бавно и методично се "обработва" един мъж, за да "влезе в релси", и направи това което те искат. Но им промиват мозъка как половете били "еднакви" и каквото се отнася за единият, такова и за другият...
- ferko
- Добродетел
- Регистриран: 12 окт 2013 14:23
Здравейте,
аз съм Филип Петков автора на публикуваната книга.
Моля всички, които се чувстват засегнати от написаното от мен да помислят дали ако Исус живееше в плът и ходеше между нас на земята щеше да се съобразява със състоянието и чувствата на хората когато поучава!
Нека погледнем този пасаж:
Лук.7(36-48)
36 И един от фарисеите Го покани да яде с него; и Той влезе в къщата на фарисея и седна на трапезата.
37 И, ето, една жена от града, която беше грешница, като разбра, че Исус седи на трапезата в къщата на фарисея, донесе алабастрен съд с миро.
38 И като застана отзад при нозете Му и плачеше, започна да облива нозете Му със сълзи и да ги изтрива с косата си, целуваше нозете Му и ги мажеше с мирото.
39 А като видя това фарисеят, който Го бе поканил, си каза: Този, ако беше пророк, щеше да знае коя и каква е жената, която се допира до Него, че е грешница.
40 А Исус се обърна към него с думите: Симоне, имам нещо да ти кажа. А той отговори: Учителю, кажи.
41 Някой си лихвар имаше двама длъжника; единият дължеше петстотин динария, а другият – петдесет.
42 И понеже нямаха с какво да му платят, той опрости дълга и на двамата. И така, кой от тях ще го обикне повече?
43 Симон отговори: Мисля, че онзи, на когото е простил повече. А Той му каза: Правилно си отсъдил.
44 И като се обърна към жената, каза на Симон: Виждаш ли тази жена? Влязох в къщата ти, но ти вода за нозете Ми не даде; а тя със сълзи обля нозете Ми и с косата си ги изтри.
45 Ти целувка не Ми даде за поздрав; а тя, откакто съм влязъл, не е престанала да целува нозете Ми.
46 Ти с елей не помаза главата Ми; а тя с миро помазва нозете Ми.
47 Затова ти казвам: Прощават се многото грехове (защото тя обикна много), а на когото малко се прощава, той малко обича.
48 И каза: Прощават ти се греховете.
Този пасаж започва със следния стих:
" И един от фарисеите Го покани да яде с него; и Той влезе в къщата на фарисея и седна на трапезата"
Исус е поканен в дома на един човек и както е поканен така го и изобличи.
В наше време ние бихме казали, че Исус е невъзпитан, нечувствителен и какво ли още не. Но Исус не позволи нито очакванията на хората, нито трапезата приготвена за него нито каквото и да го накарат да замълчи.
Вие може ли да го направите?
Трудно е да го направим защото сме с промити мозъци.
Идеи като " Не ме съди, ти не си на моето място, само аз си знам" и подобни не помагат на човек с неизправно отношение пред Бога да се покае. Напротив - затвърждават погрешната му позиция.
Помнете че всяка дума, която Исус изрече и всяко нещо което направи целеше само едно-да изяви Божията воля по всеки въпрос.
Това беше и причината да напиша това което съм написал за развода и повторния брак.
Опитах се да представя цялостен и задълбочен поглед върху този въпрос стремейки се да представя Божията воля по този въпрос.
Нека написаното послужи на тези, които имат какво да изправят пред Бога както и на други да внимават никога да не попадат в положение заради което ще трябва да се покайват!
Филип
аз съм Филип Петков автора на публикуваната книга.
Моля всички, които се чувстват засегнати от написаното от мен да помислят дали ако Исус живееше в плът и ходеше между нас на земята щеше да се съобразява със състоянието и чувствата на хората когато поучава!
Нека погледнем този пасаж:
Лук.7(36-48)
36 И един от фарисеите Го покани да яде с него; и Той влезе в къщата на фарисея и седна на трапезата.
37 И, ето, една жена от града, която беше грешница, като разбра, че Исус седи на трапезата в къщата на фарисея, донесе алабастрен съд с миро.
38 И като застана отзад при нозете Му и плачеше, започна да облива нозете Му със сълзи и да ги изтрива с косата си, целуваше нозете Му и ги мажеше с мирото.
39 А като видя това фарисеят, който Го бе поканил, си каза: Този, ако беше пророк, щеше да знае коя и каква е жената, която се допира до Него, че е грешница.
40 А Исус се обърна към него с думите: Симоне, имам нещо да ти кажа. А той отговори: Учителю, кажи.
41 Някой си лихвар имаше двама длъжника; единият дължеше петстотин динария, а другият – петдесет.
42 И понеже нямаха с какво да му платят, той опрости дълга и на двамата. И така, кой от тях ще го обикне повече?
43 Симон отговори: Мисля, че онзи, на когото е простил повече. А Той му каза: Правилно си отсъдил.
44 И като се обърна към жената, каза на Симон: Виждаш ли тази жена? Влязох в къщата ти, но ти вода за нозете Ми не даде; а тя със сълзи обля нозете Ми и с косата си ги изтри.
45 Ти целувка не Ми даде за поздрав; а тя, откакто съм влязъл, не е престанала да целува нозете Ми.
46 Ти с елей не помаза главата Ми; а тя с миро помазва нозете Ми.
47 Затова ти казвам: Прощават се многото грехове (защото тя обикна много), а на когото малко се прощава, той малко обича.
48 И каза: Прощават ти се греховете.
Този пасаж започва със следния стих:
" И един от фарисеите Го покани да яде с него; и Той влезе в къщата на фарисея и седна на трапезата"
Исус е поканен в дома на един човек и както е поканен така го и изобличи.
В наше време ние бихме казали, че Исус е невъзпитан, нечувствителен и какво ли още не. Но Исус не позволи нито очакванията на хората, нито трапезата приготвена за него нито каквото и да го накарат да замълчи.
Вие може ли да го направите?
Трудно е да го направим защото сме с промити мозъци.
Идеи като " Не ме съди, ти не си на моето място, само аз си знам" и подобни не помагат на човек с неизправно отношение пред Бога да се покае. Напротив - затвърждават погрешната му позиция.
Помнете че всяка дума, която Исус изрече и всяко нещо което направи целеше само едно-да изяви Божията воля по всеки въпрос.
Това беше и причината да напиша това което съм написал за развода и повторния брак.
Опитах се да представя цялостен и задълбочен поглед върху този въпрос стремейки се да представя Божията воля по този въпрос.
Нека написаното послужи на тези, които имат какво да изправят пред Бога както и на други да внимават никога да не попадат в положение заради което ще трябва да се покайват!
Филип