Книгата на пророк Софония

Новини и полезни статии
Отговори
Потребителски аватар
Чими
Проклетник
Проклетник
Мнения: 6516
Регистриран: 14 сеп 2002 23:38
пол: мъж
църква: Църква на Адвентистите от седмия ден
Контакти:

Книгата на пророк Софония

Мнение от Чими »

1. Заглавие
Както пророчествата на другите малки пророци, книгата на Софония просто се нарича с името на автора. Софония, евр. צְפַנְיָה (Ṣĕphanyāh), означава "Господ е скрил," или "Господ е оценил". Това име се среща и на други места в Стария завет (1 Летописи 6:36; Еремия 21:1; Захария 6:10, 14).

2. Авторство
Не знаем нищо друго за този пророк, освен онова, което той самият казва за себе си в книгата си. Изгежда сигурно според Софония 1:1, че той произлиза от видно семейство. Фактът, че проследява родословието си до името Езекия, може да счита като знак, че тук става въпрос за цар на Юда с това име. По този начин, този факт утвърждава царското наследство на Софония.

3. Историческа обстановка
Пророкът посочва като време на неговото пророчество (Софония 1:1) царуването на Иосия, царят на Юда (640-609 пр. Хр.) Доколкото Софония прогнозира свалянето на Ниневия (Софония 2:13), събитие, което е настъпило в 612 г. пр. Хр, то най-вероятно той пророкува в по-ранната част от царуването на Иосия. Може би той е бил съвременник на Авакум.

4. Тема
Книгата на Софония, подобно на тази на Йоил, се фокусира върху "денят на Господа." За значението на този израз вижте Ис. 2:12. Пророк не само разкрива идващия съд върху Израел, той също така предупреждава за наказанието, което щке дойде върху други народи. Въпреки това, ако Софония алармира за всички тези тежки съдби, то е само заради факта, че хората могат да се покаят, могат "да потърсят правда и да потърсят кротост" (Софония 2:3), и по този начин да избегнат наказанието.

5. Съдържание
I. Съдът над Юда за греховете му, 1:1-18
А. Адрес на посланието 1:1
Б. Тежестта и обхвата на съдебното решение, 1:2-18
II. Апел да се търсиГоспода, докато изпитанието е забавено, 2:1-3
III. Съдбите върху различните нации, 2:4-15
A. Филистимците, 2:4-7
Б. Моав и Амон, 2:8-11
В. Етиопия, 2:12
Г. Асирия, 2:13-15
IV. Ерусалим изобличен за греховете си, 3:1-7

Nichol, Francis D., The Seventh-day Adventist Bible Commentary, (Washington, D.C.: Review and Herald Publishing Association) 1978.
"И ето името, с което ще се нарича: Господ е наша правда."
Еремия 33:16
Отговори

Върни се в “Статии и новини”