Светът, в който е живял Христос

Библейски курс за живота на Христос
Отговори
Потребителски аватар
Чими
Проклетник
Проклетник
Мнения: 6516
Регистриран: 14 сеп 2002 23:38
пол: мъж
църква: Църква на Адвентистите от седмия ден
Контакти:

Светът, в който е живял Христос

Мнение от Чими »

Светът, в който е живял Христос

Радваме се да Ви представим живота на Христос по един уникален начин чрез страниците на библейския курс „Светлината на света”. Постарахме се да съберем на едно място ярките лъчи от живота на Христос – Светлината на света и да ги запечатаме на тези страници, за да Ви помогнем да Го видите като една напълно реална и близка до нас Личност. Докато четете обикновената, но силно въздействаща история за живота на Христос, ще се почувствате насърчени както никога досега, когато сте чели нечия биография.

Достоверността на нашата история
Неин първоизточник са четирите евангелия – на Матей, Марк, Лука и Йоан, които са точен и боговдъхновен разказ за живота на Исус. Матей, Марк и Лука наблягат повече на делата на Исус, а Йоан - на Неговата същност, като се опитва да отрази божествената й красота – праведността, истинността, божествената святост и любов, излъчвани от Христовата личност.

Четирите евангелия са написани от съвременници на Христос - хора, които са Го познавали добре. Тези четири книги от Новия Завет са авторитетът, на който се основава достоверността на нашия разказ. Тук са представени фактите за Исус Христос – Неговото предсъществуване, раждане, живот, служене и учение, смърт и възкресение и обещанието Му да дойде на тази Земя втори път. Много преди да стигнете до края на този курс от 25 брошури, вече ще сте започнали да гледате на Исус като на нещо много повече от обикновен човек - като на Светлината на целия свят.

Обкръжението на Христос
Както знаете, Исус е роден в Палестина, държава с площ двойно по-малка от остров Тасмания. Тя е с размери от около 230 километра дължина и не повече от 115 километра ширина. Назарет, където Исус израства, отстои само на 115 километра от Ерусалим по права линия.

Римският император Август властвал над голяма част от тогавашния свят и миниатюрната родина на Исус била част от огромната Римска империя, включваща всички държави по крайбрежието на Средиземно море.

Ето някои факти, които ще Ви помогнат да разберете какъв е бил животът по времето на Христос:

1.Език – в източното Средиземноморие се говорело гръцки, а в западното преобладавал латинският. Езикът, използван от Христос и неговите ученици е арамейски - език, който дълго време бил използван от няколко нации, живеещи около Юдея, универсален език за бизнес и търговия. След вавилонското робство той постепенно изместил еврейския, докато по времето на Христос се превърнал в език на масите, докато еврейският бил разбиран само от книжниците.
2.Политика – През четиридесетте години управление на Август (от 31 г. пр.Христос до 14 г. сл. Христос) мирът и благоденствието в Римската империя били повсеместни. Относителен мир преобладавал също и при императорите, управлявали непосредствено след Август. Хора от много страни се ползвали от привилегиите на римското гражданство и малко или много е имало хармония между народите в световната империя - Рим. Това дало огромни възможности за разрастване на търговията и подготвило пътя за разпространение на християнството.
3.Религия – Съществували множество объркани идеи за Бога. Император Август бил считан от поддръжниците си за божество. Негови статуи били издигнати из цялата империя и бил наложен култ към императора.
Стоицизмът е вид пантеистична философия, според която Бог присъства във всички живи неща. И понеже светът се контролирал от божествен закон, стоиците твърдели, че човек би трябвало да се подчини на съдбата си, каквато и да е тя, без да се влияе от радост или печал, болка или удоволствие.
Епикурейците, точно обратното на стоиците, докато препоръчвали добродетелите, учели, че удоволствието е най-висшата от тях. Стоицизмът и епикурейството били популярни предимно сред гърците.
Юдаизмът, религията на евреите, с нейните многобройни форми и церемонии, била широко разпространена. Милиони евреи, потомци на племената, разпилени от асирийците и вавилонците, запазили религията си, а и много езичници приели вярата на Израел. Юдаизмът обаче бил разделен на няколко секти. Най-влиятелната от тях била фарисейската, чиито привърженици най-силно желаели еврейската нация да остане вярна на традициите от миналото и да запази жива надеждата за идването на Месия. Садукейската секта, съставена предимно от богати и влиятелни личности, била силен съперник на фарисейската. Садукеите акцентирали върху моралния закон, но отричали авторитета на традициите и доктрините за безсмъртието на душата, възкресението и съществуването на ангели. Те омаловажавали и Месианската надежда. Есеите се противопоставяли на ритуалността и формализма на фарисеите. Те не взимали участие в обществения живот и прекарвали живота си в усамотени места, опитвайки се чрез себеотрицание и молитви да постигнат идеала на левитите за непорочност. Те вярвали в безсмъртието на душата, но отричали възкресението на тялото. Ето в какъв свят дошъл Христос, за да разкрие на хората същността на истинския Бог.

Продължете със следващата тема от курса Бебето от Витлеем.
Ако решите да я прочетете по-късно, запазете връзката в bookmarks на браузъра или я запишете по някакъв друг начин, за да можете да продължите от там където сте прекъснали.

Всички теми, които предстоят:
1. Светът, в който е живял Христос
2. Бебето от Витлеем
3. Загадката Емануил
4. Детството и юношеството на Исус
5. Кръщението на Исус
6. Изкушенията в пустинята
7. Исус призовава дванадесетте ученика
8. Чудесата на Христос
9. Христос - Приятелят на грешниците
10. Планинската проповед
11. Божието царство
12. Бог и човек
13. Христос - Великият лечител
14. Всичко, което е Христос
15. Христос - Служителят на човечеството
16. Вяра и учение на Исус
17. Христос разкрива бъдещето
18. Христос поучава с притчи
19. Добрият пастир и други притчи
20. Исус - Проповедникът на правдата
21. В сянката на кръста
22. Процесът и осъждането на Исус
23. Голгота
24. Победата на Христос над смъртта
25. Второто пришествие на Исус
"И ето името, с което ще се нарича: Господ е наша правда."
Еремия 33:16
Отговори

Върни се в “Светлината на света”