Какво е Лутеранска Църква
- nadiiiiiiiiii
- Добродетел
- Регистриран: 21 фев 2009 13:12
- църква: Православна църква
Какво е Лутеранска Църква
Здравейте,интересувам се много от религии обаче не мога да намеря информация за Лутеранска Църква. И тъй като виждам, че има доста последователи бихте ли ми обяснили в какво се състои по точно или да ми напишете някой сайт на който да получа необходимата информация.
Благодаря предварително, и простете на невежата
Благодаря предварително, и простете на невежата
- shri1
- Любов
- Регистриран: 24 фев 2009 16:18
Re: Какво е Лутеранска Църкава
Лутеранството е изповедание следващо Аугсбургската изповед на вярата от 1530, именувано на неговия основател Мартин Лутер. Лутеранската църква е класическата протестантска църква и най-голяма евангелска деноминация. Лутерански символически книги са: Аугсбургското изповедание (1530 г.), Апология на Аугсбургското изповедание (1531 г.), Големия Катехизис на М. Лутер, Малкия катехизис на М.Лутер (1529 г.), Шмалкалденските членове (1537 г.), Формулата на съгласието (1577 г.) През 1580 г. те са събрани в "Книга на съгласието". Лутеранството е официална религия в Германия, Дания, Норвегия, Исландия, Швеция, Финландия, /Лапландия/,Фарьорските острови, Гренландия, Естония и Латвия. По-големи Лутерански църкви има в САЩ /10 000 000 членове/, Канада, Холандия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Литва, Австрия, Бразилия, Русия, Белорусия, Украйна, Румъния, бивша Югославия, Франция и мн.др. Лутерански църкви има в Япония, Азия, Африка и Южна Америка, а от 1994 г. мисионери от Уисконски Евангелски Лутерански синод в САЩ с участието на българи основават Българска Лутеранска църква. Към настоящия момент в страната има няколко лутерански църкви, като три в София, и една във Варна.
Лутеранството е основното течение в протестантството и изразява най-пълно неговите идеи. Фактически това е класическото протестантство и всички евангелски деноминации се явяват реално негови разклонения. Членовете на Евангелската Лутеранска Църква по света са около 75 000 000. Евангелската Лутеранска църква е литургична църква. Тя запазва от католическата църква всичко, което не противоречи на Божието Слово: литургията /ред на богослужението/, олтара, на който са поставени две или повече свещи, отворена Библия и напрестолен кръст, духовни псалми, химни и хорали съпроводени от орган или пиано, изповед, одежди на пастора и др. От протестантските църкви още две са литургични: англиканската /епископална/ църква и Методистката епископална църква.
Сигурно всички тези допълнителни текстове ги има в интернет. Като цяло, търсят свобода и отлика от православни и римокатолици.Това винаги е начин да се чувстват самостойни.
Лутеранството е основното течение в протестантството и изразява най-пълно неговите идеи. Фактически това е класическото протестантство и всички евангелски деноминации се явяват реално негови разклонения. Членовете на Евангелската Лутеранска Църква по света са около 75 000 000. Евангелската Лутеранска църква е литургична църква. Тя запазва от католическата църква всичко, което не противоречи на Божието Слово: литургията /ред на богослужението/, олтара, на който са поставени две или повече свещи, отворена Библия и напрестолен кръст, духовни псалми, химни и хорали съпроводени от орган или пиано, изповед, одежди на пастора и др. От протестантските църкви още две са литургични: англиканската /епископална/ църква и Методистката епископална църква.
Сигурно всички тези допълнителни текстове ги има в интернет. Като цяло, търсят свобода и отлика от православни и римокатолици.Това винаги е начин да се чувстват самостойни.
- nadiiiiiiiiii
- Добродетел
- Регистриран: 21 фев 2009 13:12
Благодаря ти но тази информация я имам,искам да знам какжо точно представлява тази църква.Например къде се събират послядователите и,кланят ли се на икони пеят ли танцуват ли или свещенодействат.Какво всъщност правят когато са на църква.
- shri1
- Любов
Надии, дядо Гугъл ми намери много хубави неща на Лутерани.
Спомням си, че имаше някакви преговори на лутерански общини с православни църкви. Като цяло, те се чувстват близки до православието. Има различия при свещенството и при тайнствата.
Един съвет на православен богослов, ползвай за информация православни източници.
В някои аспекти, разликите са малки. Успешно четене.
Спомням си, че имаше някакви преговори на лутерански общини с православни църкви. Като цяло, те се чувстват близки до православието. Има различия при свещенството и при тайнствата.
Един съвет на православен богослов, ползвай за информация православни източници.
В някои аспекти, разликите са малки. Успешно четене.
- hard 2009
- Любов
- Регистриран: 21 фев 2009 19:30
- име: Владимир
- църква: Евангелска Петдесятна църква
- характер: надявам се Удобрен от Бога !
Добре ама аз като съм протестант-петдесятник се чуствувам леко засегнат от всичко това. Означава ли ,че само православните материали са качествени, а тези на протестантите са пълни с лъжи ?? Плюс това НЕ съм съгласен ,че останалите протестанти са се отделили от лютераните. Лютераните действително са се отделили от католиците първи, което обаче не означава, че примерно петдесятниците или методистите са се отделили от лютераните. Те не са се отделили и от католиците ,ако става за въпрос. При това НЕ съм съгласен,че Мартен Лутер е бил за иконите!Казвам -Лутер , не лютераните !!!shri1 написа:Спомням си, че имаше някакви преговори на лутерански общини с православни църкви. Като цяло, те се чувстват близки до православието. Има различия при свещенството и при тайнствата.Един съвет на православен богослов, ползвай за информация православни източници.В някои аспекти, разликите са малки. Успешно четене.
Според думите ти излиза едва ли не ,че лютераните са излезнали от католиците, щото са разбрали, че православните са "истината" и после от тях са се отделили останалите протестанти. Аз пък искам да ти кажа, че по онова време е станало В-Ъ-З-Р-А-Ж-Д-А-Н-Е !!! Доста хора са разбрали ,че онова което се прокламира в католицизма по онова време ,всъщност е една духовна нищета и има нужда от промяна. Пръв беше Лутер.(Мисля,че в подписа ми съставът който пее е от Финландия, а там са лютерани! Държа да подчертая за православните вярващи ,че смяната на мъжки с женски глас в песента става със инструмент, а не е "демон") Това не означава ,че от лютераните са се отделили методистите примерно или петдесятниците (които се формират като религиозно течение в Шотландия) Адвентистите доколкото знам се формират като църковна организация в САЩ. Преди тях обаче примерно са Калвин, моравските братя на граф Цинцендорф и други. И какво: Всичко това е отделено от лютераните ли? При това НЕ съм съгласен ,че лютераните са най-много по света от протестантите, така както не мога да се съглася, че почти всички българи са православни християни. Лично за мен тези ,които само по документ се водят християни , а не посещават църква или я посещават, но заради показност са само на име живи , а иначе са си духовно мъртви.
Пиша ви това поради тези, които желаят да ви заблудят;
http://www.vbox7.com/play:41a67ff6
- shri1
- Любов
Хард отново не е съгласен.
Става дума за историческия процес. Неоспоримо е, че Лутер пръв скача срещу продажбата на святост.
И не само срещу това.
Мисълта ми е, че когато се чете, трябва да се търсят качествени текстове. Измислиците, без основание в традицията на Едната Света и Вселенска църква, са не само губене на време, но са и опасни. Ако имаш добър и чист от истерии текст, помогни и ти.
Става дума за историческия процес. Неоспоримо е, че Лутер пръв скача срещу продажбата на святост.
И не само срещу това.
Мисълта ми е, че когато се чете, трябва да се търсят качествени текстове. Измислиците, без основание в традицията на Едната Света и Вселенска църква, са не само губене на време, но са и опасни. Ако имаш добър и чист от истерии текст, помогни и ти.
- chernobeleev
- Вяра-Надежда-Любов
- Регистриран: 25 яну 2009 23:06
- църква: Неденоминационна църква
Тази неделя идете в катол. храм до Женският пазар, а после до този в ЛОЗЕНЕЦ на лутераните другата неделя,прочетете това-онова като ист.справка и ще се обогатите относно роднинството ,приликите и различията. Е лутераните нямат внесеният от Византия орган ,но имат пиано.Това което ми направи мн. силно впечатление че неделните проповеди идваха от Америка,тази рамка или шаблон незнам как са спазвани преди 100 г. да речем.или е просто съвременна Реформа доста удобна за хора страхуваши се да не изкривят правата линия на Шефовете оттатък океана,без да им правя реклама сериозни достойни братя християни,но това са ми спомени от 5 години.Ако трябва да кажа с две думи без да обиждам лутераните традиция и "уют...Хард,моляте да ме извиниш ако ти препоръчвам да погледнеш малко в историята на християнството,виж в ,,Християнската мисъл през вековете"или поразходи се из гугала,но ако искаш да видиш ху ес ху в Америка или ЮеСеЙ където се раждат адвентистката,мормонската,и петдесятната доктрини вече препоръчах книгата издадена с помоща на американското посолство,,Религия и култура на Америка"надявам се че имате библиотека,от вежливост не ти препоръчвам ,,Игра с огъня" на издателство ВЕРЕН..ЧИМИ надявам се че това което написах щепомогне да видим не само лутеранската църква но ивръзката и с другите ХРИСТИЯНСКИ ПОТОЦИ,друг е въпроса и това може да е друга тема за богомилите,исихастите ,Ян Хус и т.н. за прото протестантизма като вечната РЕФОРМАЦИЯ,която и сега продължава и ще свърши когато дойде нашият Господ.
- shri1
- Любов
Убедена съм че, ако Бог реши да ни спре кранчето на разнообразието във верово отношение, ще си намери начин.
Авно разномислието ни е полезно, затова ни го е оставил.
Авно разномислието ни е полезно, затова ни го е оставил.
- shri1
- Любов
Чими, моля те, направи от тази Църкава Църква.
Нещо много ме изнервя кофти правопис напоследък.
Нещо много ме изнервя кофти правопис напоследък.
- hard 2009
- Любов
- Регистриран: 21 фев 2009 19:30
- име: Владимир
- църква: Евангелска Петдесятна църква
- характер: надявам се Удобрен от Бога !
Re: Какво е Лутеранска Църква
Здравей!chernobeleev написа:...Хард,моляте да ме извиниш ако ти препоръчвам да погледнеш малко в историята на християнството,виж в ,,Християнската мисъл през вековете"или поразходи се из гугала,но ако искаш да видиш ху ес ху в Америка или ЮеСеЙ където се раждат адвентистката,мормонската,и петдесятната доктрини вече препоръчах книгата издадена с помоща на американското посолство,,Религия и култура на Америка"...
Разбира се ,че щом ми остане време ще се запозная и с тези книги. Признавам не съм чел точно тях, нито пък съм се "ровил" често в интернет. Има един протестански сайт. Предлагам ти линк към него.Моля те да видиш 3.7 от историята, където Едуард Ървинг казва ,че в неговата църква в Шотландия се говори на езици-още през 1820 год. През 1854 е срещана и молитвата на езици.През 1873 е имало присъствие на Святия Дух в Англия.... Догато за първи път в САЩ движението се среща в 1901 год. После от Америка се връща обратно в Англия, Германия и Норвегия. Едва ли обаче е толкова важно това, дали петдесятниците са се родили в Америка или Африка. Според мен нямат нищо общо със създаването на лютеранската църква.
http://www.trinity-bg.org/history/content/v2/1/015.php
Пиша ви това поради тези, които желаят да ви заблудят;
- Чими
- Проклетник
- Регистриран: 14 сеп 2002 23:38
- църква: Църква на Адвентистите от седмия ден
- Контакти:
Не разбрах на коя църква да направя църква. На Лутеранската съм направил, в момента пишем там. Ако става въпрос за Православната, мога да направя и на нея стига някой да прояви желание.shri1 написа:Чими, моля те, направи от тази Църкава Църква.
А моето мнение е, че е най-добре да се научава за дадена църква от книги писани от нейни автори. Има разбира се и добри книги писани от други автори и изследователи, но много често има писани и доста небивалици от "доброжелателни" автори.
"И ето името, с което ще се нарича: Господ е наша правда."
Еремия 33:16
- shri1
- Любов
Говоря за изписването на думата.
Прощавай, в последно време правописът ми е станал мания.
Прощавай, в последно време правописът ми е станал мания.
- A-G-A-P-E*Q
- Вяра-Надежда-Любов
- Регистриран: 04 сеп 2007 11:02
- характер: Ами мразя лъжа и лицемерие
- Контакти:
: ))) Здравейте, шефе много сте забавни с Шри1 G B Y
А моето мнение е, че най-добрия избор е всяка църква, деноминация да се следва според Свитите Писания Словото Божие ... и всяка деноминация, коя отговаря според изискванията, на Новия завет, казвам Новия Завет, защото сме наставени, че Бог чрез Сина Си, Исус = на Н.Завет ни говори ....
А моето мнение е, че най-добрия избор е всяка църква, деноминация да се следва според Свитите Писания Словото Божие ... и всяка деноминация, коя отговаря според изискванията, на Новия завет, казвам Новия Завет, защото сме наставени, че Бог чрез Сина Си, Исус = на Н.Завет ни говори ....
:) Обичам да се закачаммм :)
Чимко :) липсва ми една усмивка :) да си я срещал случайно в иконките или и нея си затрил..? :)
Иоан 3:16
http://www.jesuswho.org/bulgarian/nowthat.htm
Чимко :) липсва ми една усмивка :) да си я срещал случайно в иконките или и нея си затрил..? :)
Иоан 3:16
http://www.jesuswho.org/bulgarian/nowthat.htm
- chernobeleev
- Вяра-Надежда-Любов
- Регистриран: 25 яну 2009 23:06
- църква: Неденоминационна църква
Чими ама категорично съм против ако трябва да ми се напише истинска биография да си я напиша аз или моят приятел,тя може да е хубава но няма да е истинска,по същата причина ако четеш книги писани от католици за Лутер и Саванарола от протестанти за Игнаций Лойола и Калвин ще видиш различно отношение,Най ми харесва да чета независими ,безпристрастно коментиращи фактите историци.впрочем тази година е година на ЖАН КАЛВИН дали да не си поговорим за неговото място в историята нахристиянството и сега?п.с.БОГ ВИ ОБИЧА!
- Чими
- Проклетник
- Регистриран: 14 сеп 2002 23:38
- църква: Църква на Адвентистите от седмия ден
- Контакти:
Не съм сигурен, че съществуват независими и беспристрастно коментиращи автори. Може пък и да има. Просто казвам, че човек трябва да внимава с информацията от критиците на тази или онази църква, особено ако това са "бивши братя". Дори фактите могат да бъдат поднесени по различен начин.
Та какво казвахте за Лутеранската църква?
Та какво казвахте за Лутеранската църква?
"И ето името, с което ще се нарича: Господ е наша правда."