Поклонение на Бога с Дух и Истина. Лъжеучения
- iola
- Братолюбие
- Регистриран: 28 май 2012 21:57
Re: Поклонение на Бога с Дух и Истина. Лъжеучения
Чувайки това за напускането на градовете,съм много изненадана,както и когато чух ,че някои хора се оплакаха ,че някоиЕПЦ призовавали да не се гледа телевизия...
Може би някои църкви се отплесват по излишни глупости,или..?
Не съм чувала нищо подобно в шуменската и несебърска ЕПЦ ,там са на принципа-ако мислиш ,че гледането на телевизия ти губи време ,което можеш да използваш за Бога-не гледай,ама си е твое решение.На тоя принцип моят син не гледа,обяснява ми ,че не намира време от работа,молитва,четене на Библията и задължения в църквата.Но аз гледам,разбира се не както гледа един светски човек ,но си гледам новини,документални филми ,и др.които сама подбирам,съобразявайки се винаги с това дали моят Бог ще хареса това което гледам.
Как ще напускаме градовете,ами Бог ни е пратил до всички ,да разнасяме Благата вест.Като се усамотим някъде дали ще бъдем полезни за делото Му?
Не съм чувала нищо подобно в шуменската и несебърска ЕПЦ ,там са на принципа-ако мислиш ,че гледането на телевизия ти губи време ,което можеш да използваш за Бога-не гледай,ама си е твое решение.На тоя принцип моят син не гледа,обяснява ми ,че не намира време от работа,молитва,четене на Библията и задължения в църквата.Но аз гледам,разбира се не както гледа един светски човек ,но си гледам новини,документални филми ,и др.които сама подбирам,съобразявайки се винаги с това дали моят Бог ще хареса това което гледам.
Как ще напускаме градовете,ами Бог ни е пратил до всички ,да разнасяме Благата вест.Като се усамотим някъде дали ще бъдем полезни за делото Му?
- IvoG
- Благочестие
- Регистриран: 27 юли 2011 20:17
- църква: Мормони
- Контакти:
Кой е този форум ако не е тайна?tursesht_istinata написа: Днес ме изгониха, защото не искаха да ми разрешат сам да напусна, един друг форум, където един от основателите му ми беше най-добрия приятел в ЕПЦ-то което посещавах. Те смятат, че са на 100 % по Библията, ама налагат учение да се напуснат градовете, така напускали светската система, видиш ли селата или както те наричат това, не са в системата. Да си купиш хляб от магазина било да си част от светската система. С тях не можеш да спориш.
И аз така, даже въобще телевизор нямам в апартамента Има сигурно тук таме някое хубаво предаване, но като цяло си е загуба на време....пък и като искам да гледам нещо ей го лаптопа, ей го интернета...iola написа:Чувайки това за напускането на градовете,съм много изненадана,както и когато чух ,че някои хора се оплакаха ,че някоиЕПЦ призовавали да не се гледа телевизия...
Не съм чувала нищо подобно в шуменската и несебърска ЕПЦ ,там са на принципа-ако мислиш ,че гледането на телевизия ти губи време ,което можеш да използваш за Бога-не гледай,ама си е твое решение.На тоя принцип моят син не гледа,обяснява ми ,че не намира време от работа,молитва,четене на Библията и задължения в църквата.
"...дори и ако нямате нищо повече от желание да повярвате, нека това желание да действа във вас, чак докато повярвате по начин, че дадете място на частица от словата ми."
- tursesht_istinata
- Братолюбие
- Регистриран: 02 фев 2011 22:16
Iola,не съм казал, че това учат в ЕПЦ, а че това налагат и убеждават във форума им, тези хора.
IvoG
Зафаваш некоректен въпрос. Потърсии ще наюериш кои са, не са много р.нар. те християнски форуми.
IvoG
Зафаваш некоректен въпрос. Потърсии ще наюериш кои са, не са много р.нар. те християнски форуми.
- IvoG
- Благочестие
- Контакти:
хахахах еми щом е некоректен, извинявай иначе освен този аз знам още 3 бг християнски форума - православие.бг, абв и още един "християни.бг" или нещо от сорта....но предполагам, че не говориш за някой от тях...както и да е, няма значение....не сме малки деца да ти се моля
"...дори и ако нямате нищо повече от желание да повярвате, нека това желание да действа във вас, чак докато повярвате по начин, че дадете място на частица от словата ми."
- tursesht_istinata
- Братолюбие
Какво знаеш ти незнам, но google, знае повече провери и потърси там.
Явно не си съгласен с мен относно тяхното учение и искаш да ги приобщиш към мормоните, понеже е близо до вашата не знам какво сте, но не сте църква.
За мен тези хора са кажи речи сект, ама не в познатия смисъл на думата, а изкривяващи не толкова значими истини. Да отиват на село и да си садят домати, да си ги орат с волове и рало и т.н. Пък ако продаваъ после доматки, може да си купя.
Явно не си съгласен с мен относно тяхното учение и искаш да ги приобщиш към мормоните, понеже е близо до вашата не знам какво сте, но не сте църква.
За мен тези хора са кажи речи сект, ама не в познатия смисъл на думата, а изкривяващи не толкова значими истини. Да отиват на село и да си садят домати, да си ги орат с волове и рало и т.н. Пък ако продаваъ после доматки, може да си купя.
- IvoG
- Благочестие
- Контакти:
лол....на този форум почнаха да се въдят все интересни индивиди
- iola
- Братолюбие
Това е ,както " би казал синът на MARIV"- ЯКОtursesht_istinata написа:......... Да отиват на село и да си садят домати, да си ги орат с волове и рало и т.н. Пък ако продаваъ после доматки, може да си купя.
- mariv
- Твърдост
- Регистриран: 16 дек 2011 09:32
На третия вселенски събор, състоял се през 431г. в гр. Ефес официално било въведено преклонението пред Дева Мария, като майка на Бога.
Господ Исус Христос е истински Бог и истински човек. Но Дева Мария не била майка на божеството, а на човешката Му природа. Божеството Христос е от вечността..........
............Светото Писание нарича Мария – „майка Исусова”, „майка Христова”, но никъде тя не е наречена „майка Божия”. Мария била майка на Исус само по плът, на Неговото човешко естество.
То хубаво така да се разсъждава ама какво казва другата страна
"Когато Дева Мария поздравила братовчедка си, Елисавета я нарекла благословена и казала: "И откъде ми е това - да дойде при мене майката на моя Господ?" (Лука 1:43, курсивът е мой). На Елисавета е било известно, че нейният Господ, Израилевият Месия, е Бог. Още от детските си години тя е познавала призива: "Слушай, Израилю: Господ, Бог наш, е Господ един!" (Второзаконие 6:4). Тя е знаела и, че нейният Господ се намирал в Мариината утроба.
Тази титла - Божия майка - придобила голямо значение през четвъртото столетие, когато един еретик на име Несторий, а той заемал виок пост в Църквата, почнал да твърди, че заченатият в утробата на Дева Мария бил със сигурност човек, но не и Бог. Православните християни единодушно отсекли: "Не е вярно!" Да приемаме Иисус Христос за нещо по-малко от Въплътения Бог, е нещо субхристиянско. Защото, ако Онзи в Мариината утроба не е бил, и не е Бог, то тогава ние сме мъртви в греховете си. И за да опази от посегателства пълната Божественост на Христа, Църквата винаги е настоявала Дева Мария да бъде наричана както е правилно (и както се е разкрила пред Елисавета) - Божията майка.
Разбира се, тази титла не означава майка на Светата Троица, понеже Светата Троица няма майка. Нито пък означава, че Тя ражда Лицето, което е Бог Син. Тя означава, че Дева Мария е Богородица (Theotokos на гръцки) - майката на Сина Божи, приел в пълнота човешка природа в утробата й."
- mariv
- Твърдост
- Регистриран: 16 дек 2011 09:32
Само пример каква е препоръката на учението, пък всеки да си прави сметка има ли разлика в твърденията.....курбани, парастаси и др. могат да облекчат състоянието на починалите ни близки и приятели, то за нас е една голяма длъжност да правим тези неща.
"Галя: Моля Ви да ми обясните какво представляват курбаните и дали коренът им е християнски. В тази връзка, ако човек претърпи катастрофа напр., трябва ли ежегодно на деня, в който е станал инцидентът, да дава курбан? Ако да, какво точно да направи?
На въпроса отговаря Анна Маринова:
Думата "курбан" произхожда от думата korban на библейски еврейски език, която означава: 1. доброволно дарение (вж. Числ. 7:3 - тук думата korban е преведена с "принос"). 2. кръвна или безкръвна жертва, принесена по усърдие (Лев. 2:1, 4 и др.).
Старозаветните жертви, в това число и курбанът, са предобраз на едната и единствена жертва - доброволната кръстна жертва, която Господ Иисус Христос извърши, за да ни изкупи от греха и за да изцери, възстанови, преобрази и прослави повредената от греха човешка природа. Христовата жертва е съвършена, затова е и еднократна, тя не се повратя и отменя всички старозаветни жертви (Евр. 7:26-27, 9:11-12, 25-26). В Църквата ежедневно (с изключение на Разпети петък, когато не може да има св. Литургия) може да се извършва и се извършва св. Евхаристия (св. Причащение) по време на св. Литургия. При извършването на литургията предложените дарове - виното и хлябът - стават истинска плът и кръв Христови, като се претворяват в такива от Св. Дух. Св. Евхаристия е същата Христова жертва, която Спасителят извърши на кръста, когато принесе Себе Си в жертва за нас. Разликата между Голготската жертва и евхаристийната е тази, че при последната Христос не страда, а Св. Дух претворява хляба и виното.
Курбанът следователно не е и не може да бъде жертва, защото жертвата е една - Христовата. Курбанът може да бъде само и единствено външен начин за изразяване на благодарност към Бога за сторено благодеяние. В Православната църква се извършват курбани във връзка с различни събития от живота на християните - радостни или тъжни. Курбан се раздава на храмовите празници, след избягнато нещастие, за здравето на дадено семейство. Курбаните, които се правят по време на постните периоди, се приготвят с постна храна. Свещеникът благославя храната, която се раздава на хората. Истинското богослужение обаче, което всички християни трябва да извършват като "царствено свещенство" (Изх. 23:22, 1 Петр. 2:9), не се изразява в даване на външни дарове, а в изпълняване на евангелските заповеди, в покаянието и причащението със светите Христови Тайни, в отдаването на себе си на Христос и Неговата света воля. Не случайно и Църквата на всяка ектения се моли за нас "целия си живот на Христа Бога да отдадем". Бог иска от нас не животни или нещо друго, защото Той няма нужда от нищо. Говорейки с гласа на бащата от книга Притчи Соломонови, Бог ни казва какво иска от нас - "синко, дай си Мен сърцето..." (Притч. 23:26).
И сега конкретно по въпроса Ви: Дали ще продължите всяка година да давате курбан, е Ваше лично решение. Това, че веднъж е направен курбан, не задължава никого да го прави всяка година. Но Ви препоръчваме да не го правите само като материална жертва, като жертване на известни средства и време, предлагайки курбан. Каквото правите, правете го с благодарствена молитва към Бога, Който Ви е запазил от изпитанието. И знайте, че курбан, жертва пред Бога може да бъде и решението Ви да простите на някого нещо, което ви се струва, че никога не бихте простили, или да дадете на някого нещо, от което той наистина се нуждае, дори и без той да разбере (срв. Мат. 6:1-4). Не разгласата на жертвата, нито нейния размер я правят валидна пред Бога, а осъществяването й в името на Бога и с молитва Бог да ни помилва и да ни прости многото грехове."
Дълъжна съм да отбележа, че мен страшно ме дразни тази практика и много ми бие на ислям. Още повече разбира се ме дразни простотията и безверието на хората, решили точно този да е начинът нещо да покажат Аз курбани не правя и не давам и не участвам в подобни сбирки /в традиционния смисъл колене на животно/, но пък и църквата не го изискава това да се следва от вярващите
- iola
- Братолюбие
В ЕПЦ имаме практиката според псалом 111
" Ще славя Господа от все сърце. В съвета на праведниците и всред събранието им.",вместо курбани да славим Бога пред цялата църква за това,което е извършил.
Така всички чуват и се радват с този ,над когото е била Божията ръка.
" Ще славя Господа от все сърце. В съвета на праведниците и всред събранието им.",вместо курбани да славим Бога пред цялата църква за това,което е извършил.
Така всички чуват и се радват с този ,над когото е била Божията ръка.
- Александър
- Вяра-Надежда-Любов
- Регистриран: 04 яну 2005 11:42
- име: Александър
Тук малко са пообъркали нещата, защото и селата са част от системата. Преди няколко години доста размишлявах по този въпрос; дори считах, че изграждането на самозадоволяващи се земеделски поселища ще откъснат хората от системата и те ще имат по-добра възможност за духовно развите, но се оказа, че съм грешал. Работата без помощта на съвременната техника ще отнеме и всяко свободно време. Освен това никой не гарантира, че хората ще се насочат към Бог , а не към някакъв езически култ, каквато е световната тенеденция при подобни поселища.tursesht_istinata написа: Те смятат, че са на 100 % по Библията, ама налагат учение да се напуснат градовете, така напускали светската система, видиш ли селата или както те наричат това, не са в системата. Да си купиш хляб от магазина било да си част от светската система.
Наистина - да си купиш хляб е част от светската система. Но и съществуването на този форум ( компютри, електричество ) е също част от светската система.
Така, че да не бягаме от света, а да работим на Божията нива, която светът ни предоставя !
" Уповавайте се на ГОСПОДА навеки, защото Господ БОГ е вечна канара." ( Исая 26 : 4 )
- tursesht_istinata
- Братолюбие
Не съм целял да обсъждам тази хипотеза.
Но, щом споменавш ти това, ще споделя мнението си, по подробно.
Съгласен съм с теб, но нека кажа защо.
Аз не разчитам на моята преценка, а на Библията.
11. Не съм вече в света, но те са в света, а Аз ида при Тебе, Отче Светий! опази ги в Твоето име, тях, които си Ми дал, за да бъдат едно, както сме и Ние. 12. Когато бях с тях на света, Аз ги пазех в Твоето име; ония, които си Ми дал, опазих, и никой от тях не погина, освен погибелния син, за да се сбъдне Писанието. 13. А сега ида при Тебе и казвам това в света, за да имат в себе си Моята радост пълна. 14. Аз им предадох Твоето слово, и светът ги намрази, защото те не са от света, както и Аз не съм от него. 15. Не се моля да ги вземеш от света, но да ги опазиш от злото. 16. Те не са от света, както и Аз не съм от него
16. Те не са от света, както и Аз не съм от него. 17. Освети ги чрез Твоята истина; Твоето слово е истина. 18. Както Ти Мене прати в света, и Аз ги пратих в света; 19. и за тях Аз посветявам Себе Си, та и те да бъдат осветени чрез истината. 20. И не само за тях се моля, но и за ония, които по тяхното слово повярват в Мене, 21. да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно, - та да повярва светът,че Ти си Ме пратил. 22. И славата, която Ми бе дал, Аз дадох тям, за да бъдат едно, както Ние сме едно; 23. Аз съм в тях, и Ти в Мене, за да бъдат в пълно единство, и за да познае светът,че Ти си Ме пратил и си ги възлюбил, както Мене възлюби
Но, щом споменавш ти това, ще споделя мнението си, по подробно.
Съгласен съм с теб, но нека кажа защо.
Аз не разчитам на моята преценка, а на Библията.
11. Не съм вече в света, но те са в света, а Аз ида при Тебе, Отче Светий! опази ги в Твоето име, тях, които си Ми дал, за да бъдат едно, както сме и Ние. 12. Когато бях с тях на света, Аз ги пазех в Твоето име; ония, които си Ми дал, опазих, и никой от тях не погина, освен погибелния син, за да се сбъдне Писанието. 13. А сега ида при Тебе и казвам това в света, за да имат в себе си Моята радост пълна. 14. Аз им предадох Твоето слово, и светът ги намрази, защото те не са от света, както и Аз не съм от него. 15. Не се моля да ги вземеш от света, но да ги опазиш от злото. 16. Те не са от света, както и Аз не съм от него
16. Те не са от света, както и Аз не съм от него. 17. Освети ги чрез Твоята истина; Твоето слово е истина. 18. Както Ти Мене прати в света, и Аз ги пратих в света; 19. и за тях Аз посветявам Себе Си, та и те да бъдат осветени чрез истината. 20. И не само за тях се моля, но и за ония, които по тяхното слово повярват в Мене, 21. да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно, - та да повярва светът,че Ти си Ме пратил. 22. И славата, която Ми бе дал, Аз дадох тям, за да бъдат едно, както Ние сме едно; 23. Аз съм в тях, и Ти в Мене, за да бъдат в пълно единство, и за да познае светът,че Ти си Ме пратил и си ги възлюбил, както Мене възлюби
- tursesht_istinata
- Братолюбие
Забележете, Христос си отива от света, а учениците остават. Света е тук Земята. Но казва Христос - те са в света, но НЕ СА ОТ СВЕТА.
Присъщото за света - похотта на плътта, пожеланието на очите и гордоста на/от живота не е тяхна цел и не търсят и не харесват това, това не ги владее. Те живеят на света, но не са част от него.
Христос не се моли на Отец да ги изведе от света в който живея, а да бъдат пазени, така както живеейки Той с тях в този свят ги е опазил.
Как ще бъдем сол и светлина, ако няма манджа или тъмнина?
Исая, който казва да се излезе от градовете, е живял в град. Христос е живял в град и се имаше къща в Капернаум. Учениците живееха в град.
Комуна имаше САМО в Ерусалим, защо?
Христос пророкува, че в това поколение ще бъде унищожен Ерусалим.
Във всички други църкви хората си имаха имоти и бизнеси. От тях отделяха и даваха за нуждите на Ерусалим.
Присъщото за света - похотта на плътта, пожеланието на очите и гордоста на/от живота не е тяхна цел и не търсят и не харесват това, това не ги владее. Те живеят на света, но не са част от него.
Христос не се моли на Отец да ги изведе от света в който живея, а да бъдат пазени, така както живеейки Той с тях в този свят ги е опазил.
Как ще бъдем сол и светлина, ако няма манджа или тъмнина?
Исая, който казва да се излезе от градовете, е живял в град. Христос е живял в град и се имаше къща в Капернаум. Учениците живееха в град.
Комуна имаше САМО в Ерусалим, защо?
Христос пророкува, че в това поколение ще бъде унищожен Ерусалим.
Във всички други църкви хората си имаха имоти и бизнеси. От тях отделяха и даваха за нуждите на Ерусалим.
- tursesht_istinata
- Братолюбие
Относно купуването от магазини.
Дали може някой да докаже, че Божии светии не са купували нищо от търговци?
От кого когато имаше глад на земята, братята на Йосиф купиха храна?
От кого Христос, ако сам е строил къщата си, е купил или снабдил всички необходими материали?
С какво и как приготвиха пасхата в Ерусалим, те не бяха от този град? От къде намериха агне и хляб? Христос им каза те да приготвят.
А какво ще кажат тези хора отричащи търговията, за това?
5. А Иисус, като дигна очи и видя, че множество народ иде към Него, казва на Филипа: отде да купим хляб, за да ядат тия?
29. А понеже Иуда държеше ковчежето, някои мислеха, че Иисус му казва: купи, каквото ни трябва за празника, или - да раздаде нещо на сиромаси.
Дали това не означава, че са имали практика да купуват?
Дали може някой да докаже, че Божии светии не са купували нищо от търговци?
От кого когато имаше глад на земята, братята на Йосиф купиха храна?
От кого Христос, ако сам е строил къщата си, е купил или снабдил всички необходими материали?
С какво и как приготвиха пасхата в Ерусалим, те не бяха от този град? От къде намериха агне и хляб? Христос им каза те да приготвят.
А какво ще кажат тези хора отричащи търговията, за това?
5. А Иисус, като дигна очи и видя, че множество народ иде към Него, казва на Филипа: отде да купим хляб, за да ядат тия?
29. А понеже Иуда държеше ковчежето, някои мислеха, че Иисус му казва: купи, каквото ни трябва за празника, или - да раздаде нещо на сиромаси.
Дали това не означава, че са имали практика да купуват?
- iola
- Братолюбие
Купували са ,разбира се! Нито Исус ,нито някой от апостолите, е говорил някога такива неща.Не са говорили да се скрием някъде от света,а да не се обхождаме като света.
Никъде Исус не призовава да се правим на маймуни ,че да се смеят с нас,както ги разбират нещата някои.....
Зарад такива е писал апостолът- ако на някого липсва мъдрост,да иска и ще му се даде...
Никъде Исус не призовава да се правим на маймуни ,че да се смеят с нас,както ги разбират нещата някои.....
Зарад такива е писал апостолът- ако на някого липсва мъдрост,да иска и ще му се даде...