Чими написа:
Стихът, който цитираш са думи на Исус, който казва, че Святият Дух "изхожда" от Отца. Никъде Библията не казва, че Святият дух не изхожда от Сина. Противоречие между думите на Исус и посочената доктрина щеше да има, ако в Библията е налице твърдението, че Святият Дух не изхожда от Сина. Такова твърдение обаче в Библията няма.
Това,че в Библията такова твърдение няма по начинът по който ти си го формулирал не значи че не е така...
Например в Библията го няма твърдението че Светия Дух изхожда от теб(но да твардим това е очевидно безумие)
Знаейки че думите на Христос не са случайни(тук надявам се всички са съгласни),и че Той не е казал нищо излишно, а също и че не е пропуснал да каже нещо което би било съществено:
Тоест ако Дух Свети изхождаше от Отца и Сина,какво пречеше на Христос да го каже?
Чими написа:
Не зная какво се влага в тази дума и защо от една дума е направена цяла доктрина, но Библията говори за един Бог в три лица и няма някой, който да "изхожда" от друг в смисъла на второстепенен или получен от другия. И трите Лица са равни и имат същото божествено естество и качества. Тогава логично е думата "изхожда" да означава "единосъщен", а не "получен от". В такъв случай по вярно е, че всеки "изхожда" от всеки, защото са равнопоставени и "единосъщни". На друго място Исус казва: Аз и Отец - едно сме. Това означава, че посоченият от теб текст "изхожда от Отца" се отнася със същата сила и за Сина.
Затова за мен е смешен този спор между католици и православни и е очевидно, че той няма нищо общо с богословието, а си е чиста политика.
И трите Лица са равни и имат същото божествено естество и качества.
Ние разбираме че имат същото божествено естество и че са единосъщни именно поради това че
1 Дух свети изхожда от Отца(Йоан15:26)==> Отец и Светия Дух са единосъщни.
2 Сина Божий, Единородния,
Който е роден от Отца преди всички векове(Никео-Цариградски символ на вярата)
Че Той е Син Божий, е засвидетелствувал Бог Отец при кръщението и Преображението на Иисуса Христа с думите: "Този е Моят възлюбен Син" (Мат. 3:17; Лук. 9:35). Сам Иисус Христос се е наричал Син Божий (Йоан. 10:36), а Бога е наричал Свой Отец, като подчертавал, че Той и Отец са едно (Йоан. 10:30).
В беседата Си с Никодима Той се нарекъл Единороден Син Божий. "Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя
Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен" (Йоан. 3:16).
Както на земята всичко живо има природа еднаква с природата на своите родители, така и Божият Син като роден от Бога Отца, има еднаква същност с Него; затуй се нарича Единосьщен с Отца. Затова Той несравнено превъзхожда всички свети ангели и свети люде, които се наричат синове Божии по благодат (Йоан. 1:12)
Раждането на сина от Отца е станало преди всички векове. Това значи, че не е имало време, когато Синът не е съществувал. Той е съвечен на Отца.
"В началото беше Словото" (под Слово тук се разбира Син Божий), значи още преди началото на света Син Божий е бил, т.е. е съществувал; "и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото" (т.е. Синът Божий има Божествена същност)...
"Всичко чрез Него стана и без Него не стана нито едно от онова, което е станало" (Йоан, 1:1-3).
Синът е роден от Отца==> Отец и Син са единосъщни.
Чими написа:Тогава логично е думата "изхожда" да означава "единосъщен", а не "получен от".
По-логично е думата "изхожда" да означава "изхожда"!
Чими написа:В такъв случай по вярно е, че всеки "изхожда" от всеки, защото са равнопоставени и "единосъщни"
За "единосъщието" коментирам малко по горе, a това че всеки "изхожда" от всеки си признай... изсмукаси го от пръстите...
Чими написа:На друго място Исус казва: Аз и Отец - едно сме. Това означава, че посоченият от теб текст "изхожда от Отца" се отнася със същата сила и за Сина.
Не означава това... Синът е
роден от Отца, а Светия Дух
изхожда от Отца(виж малко по горе)
Ако беше другояче Иисус щеше да ни го открие(вярвам че е така)
Чими написа:Затова за мен е смешен този спор между католици и православни и е очевидно, че той няма нищо общо с богословието, а си е чиста политика.
Че има и политика в цялата работа си прав, но че няма нищо общо с богословието не съм съгласен, и тъй като ние не сме политици

за нас въпросът остава отворен.
Колеги старая се да пиша разбираемо и да употребявам възможно най-точните думи(не знам до колко успявам)
но струва ми се по отношение на Св. Писание трябва да подхождаме с повече уважение и сериозност(казвам за да не реши някой че съм фанатичен или,че се хващам за буквата).