"Грабването"

Потребителски аватар
FireBird
Твърдост
Твърдост
Регистриран: 07 май 2005 19:21
църква: Църква на Адвентистите от седмия ден
Контакти:

Re: "Грабването" и ЕПЦ.

Мнение от FireBird »

A-G-A-P-E*Q написа: Добре би било да поговориш с пастера си, по тая тема, че една неделна служба да ви проповядва
Христова, като дойде Христос на земята, няма пастора да те спасява. Затова аз пък те съветвам да отвориш откровение и да изследваш сама какво е положението. На Агапе й е такава каша в главата, че и сама не си разбира какво говори. Първо, така наречената "Голяма скръб" изобщо не са онези 1000 години за които се говори в Откровение. Хронологията е толкова ясно описана, че не може да се обърка. Очевидно малко преди Второто пришествие ще настъпи "Голямата скръб". През нея ще минат вярващите, които са по това време на земята. И те ще бъдат истински вярващи, а не някакви псевдо, както се опитва да внуши Агапе. Веднага се подкрепям с Библията:
Тогава един от старците проговори, като ми каза: Тия облечени в бели дрехи, кои са? и откъде са дошли?
И рекох му: Господине мой, ти знаеш. А той ми каза: Това са ония, които идат от голямата скръб; и са опрали дрехите си, и са ги избелили в кръвта на Агнето.
Откровение 7:13-14

Така, идва Христос на земята и възкръсват всички вярващи и заедно с живите вярващи се взимат в небето:
14. Защото, ако вярваме, че Исус умря и възкръсна, така и починалите в Исуса Бог ще приведе заедно с Него.

15. Защото това ви казваме чрез Господното слово, че ние, които останем живи до Господното пришествие, няма да предварим починалите.

16. Понеже сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на архангел и при Божия тръба; и мъртвите в Христа ще възкръснат по-напред;

17. после ние, които сме останали живи, ще бъдем грабнати заедно с тях в облаците да посрещнем Господа във въздуха; и така ще бъдем всякога с Господа.
1 Солунци 4:14-17
И тук има нещо много важно - за тези, които възкръсват при Второто пришествие се казва, че повече няма да умрат и ще живеят вечно с техния Бог -
Блажен и свет оня, който участвува в първото възкресение; над такива втората смърт не ще има сила; а те ще бъдат свещеници Богу и на Христа и ще царуват с Него хиляда години.
Откровение 20:6
От тук става и ясно, че има и втора смърт, която се случва след въпросните 1000 години и тя е окончателна. Е очевидно е, че всички които не са възкресени при Второто пришествие, ги чака на по късен етап тази "втора смърт". Естествено това не са вярващи а точно обратното. Става ясно, че тези 1000 години не са "Голямата скръб".
Потребителски аватар
Hristova
Благочестие
Благочестие
Регистриран: 18 апр 2008 14:15
име: Олга
църква: Евангелска Петдесятна църква
характер: ПРОМЕНЯНА ОТ БОГ

Мнение от Hristova »

поисках да приведете стихове от словото,говорещи,че Господ ще ни грабне преди да пострадаме ,но вместо това чета надприказване като между пубертети/съжалявам,но на това прилича/.Ето и стиховете,които давам аз в подкрепа на това че грабването ще е след като минем през скръб.Откровение 13:7
"защото Ти, Господи, си светилник мой, и Господ ще озари тъмнината ми"2царе22:29"На Тебе Господи се уповавам,да не се посрамя никога"Псалм71:1
Потребителски аватар
ruji
Благоразумие
Благоразумие
Регистриран: 30 май 2008 20:55
характер: усмихната

Мнение от ruji »

Здравейте! Аз не съм прочела тук някой да твърди, че грабването на Божия народ ще стане преди Голямата скръб и преди да се появи Антихриста! :o Наистина има смисъл от всичките тези изказвания ако в края на краищата можем да научим нещо ново може би за нас. Ако не сме сигурни в нещо по-добре да не се изказваме, защото се объркват много хора, които се колебаят между няколко мнения. Хубаво е сами, с помощта на Святия Дух да изследваме писанията. Но вярвам, че има вече неща които Бог вече е открил чрез Духа Си на Божия народ и също така вярвам, че едно от нещата е това:
FireBird написа:Хронологията е толкова ясно описана, че не може да се обърка. Очевидно малко преди Второто пришествие ще настъпи "Голямата скръб". През нея ще минат вярващите, които са по това време на земята.
FireBird написа:Веднага се подкрепям с Библията: Тогава един от старците проговори, като ми каза: Тия облечени в бели дрехи, кои са? и откъде са дошли?И рекох му: Господине мой, ти знаеш. А той ми каза: Това са ония, които идат от голямата скръб; и са опрали дрехите си, и са ги избелили в кръвта на Агнето.Откровение 7:13-14 Така, идва Христос на земята и възкръсват всички вярващи и заедно с живите вярващи се взимат в небето:14. Защото, ако вярваме, че Исус умря и възкръсна, така и починалите в Исуса Бог ще приведе заедно с Него.15. Защото това ви казваме чрез Господното слово, че ние, които останем живи до Господното пришествие, няма да предварим починалите.16. Понеже сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на архангел и при Божия тръба; и мъртвите в Христа ще възкръснат по-напред;17. после ние, които сме останали живи, ще бъдем грабнати заедно с тях в облаците да посрещнем Господа във въздуха; и така ще бъдем всякога с Господа.1 Солунци 4:14-17И тук има нещо много важно - за тези, които възкръсват при Второто пришествие се казва, че повече няма да умрат и ще живеят вечно с техния Бог - Блажен и свет оня, който участвува в първото възкресение; над такива втората смърт не ще има сила; а те ще бъдат свещеници Богу и на Христа и ще царуват с Него хиляда години.Откровение 20:6От тук става и ясно, че има и втора смърт, която се случва след въпросните 1000 години и тя е окончателна. Е очевидно е, че всички които не са възкресени при Второто пришествие, ги чака на по късен етап тази "втора смърт". Естествено това не са вярващи а точно обратното. Става ясно, че тези 1000 години не са "Голямата скръб".
Потребителски аватар
goro
Братолюбие
Братолюбие
Регистриран: 05 май 2008 18:31

Мнение от goro »

Забравяме, обаче че грабването на Църквата може да стане и тази нощ. Притчите от Матея 25 гл. и др. говорят за едно внезапно идване. А ако то, беше вързано със събитията на Голямата Скръб, щеше да ни е напълно известно, кога ще стане- 7 години след началото на Скръбта.

В Откровение 3: 10 се казва, че ще бъдем опазени от часа на изпитанието на цялата вселена.
Скръбта няма да започне, докато не се яви Човекът на греха- 2Сол.2: 3.
2Сол 2: 7,8 говори че този Човек няма да се открие, докато не се махне, онова което го възпира. Светият Дух възпира злото и обитава в Църквата. Ако Той се махне, то значи че и Църквата ще си е заминала от света.

1 Сол. 4: 18- откровението за Грабването ни се дава като насърчение и утешение. Как да сме насърчени и утешени, ако знаем, че ще трябва да минем преди това през огромна скръб.

Това са част от аргументите за грабване преди ГС. Просто исках да покажа, че има и друга теория, която може да защити възгледите си. Аз самият не мога все още да преценя коя теория е истинната.
Потребителски аватар
Autoscum
Братолюбие
Братолюбие
Регистриран: 21 юни 2008 00:31
име: Георги
характер: Реформиран
Контакти:

Мнение от Autoscum »

1 Солунци 4:16-18 написа:

16Понеже сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на арахангел и при Божия тръба; и мъртвите в Христа ще въскръснат по-напред;

17после ние, които сме останали живи, ще бъдем грабнати заедно с тях в облаците да посрещнем Господа във въздуха; и така ще бъдем всякога с Господа.

18И тъй, насърчавайте се един друг с тия думи.
Това става след възкресението на мъртвите... Нещо не пасват нещата.
"Никому не е забранено да призове Господ, портата на спасението е отворена за всички хора, нито нещо друго ни пречи да влезнем, освен нашето лично неверие." - Жан Калвин
Потребителски аватар
goro
Братолюбие
Братолюбие

Мнение от goro »

кое на кое... не пасва?
Потребителски аватар
Чими
Проклетник
Проклетник
Регистриран: 14 сеп 2002 23:38
Контакти:

Мнение от Чими »

goro,
никъде Библията не говори за "грабването" като за отделно събитие от Второто пришествие. Грабването е при Второто пришествие. Пришествието е явно, видимо и драматично събитие за всички жители на земята, никакво "тайно" грабване няма. Грабването е заедно с възкресението, живите не са "грабнати" преди възкръсналите.

Пришествието е неочаквано, за онези, които не са подготвени. Христос сравнява събитието с Ноевите и Лотовите дни. За невярващите, това бяха неочаквани събития, но за Ной и семейството му това бяха 120 години на очакване:
"И като бяха Ноевите дни, така ще бъде пришествието на Човешкия Син.
Защото, както и в ония дни преди потопа, ядяха и пиеха, женеха се и се омъжваха, до деня до когато Ное влезе в ковчега,
и не усетиха, до като дойде потопът и завлече всички, така ще бъде и пришествието на Човешкия Син."

А насърчението е нужно точно, защото вярващите ще минат през изпитания, ако щяха да бъдат взети, нямаше нужда от насърчение.

Това за седемте години само не ми стана ясно откъде е.
"И ето името, с което ще се нарича: Господ е наша правда."
Еремия 33:16
Потребителски аватар
goro
Братолюбие
Братолюбие

Мнение от goro »

Ще отговоря, колкото за дискусията- грабването е тайно, в смисъл че ще стане много бързо и невидимо- в миг на око.
По време на грабването всички вярващи ще бъдат взети от света и ще им бъдат дадени прославени тела. Но когато Христос се върне за да царува, на земята ще има вярващи, които все още няма да имат прославени тела, а ще се женят и ще раждат деца през хилядолетието. В Исая се казваше, че малко дете ще води рис, лъв, а сукалче ще си играе с пепелянка.
Откъде тези вярващи и деца? Би трябвало да има интервал между грабването и пришествието, през който те да повярват.
В Солунците не става въпрос за насърчение преди страдания, а за насърчение поради страдание от загуба на починали хора. Ние и днес ги ползваме активно тези утешения на погребения.
7 те години са от 70 тата седмица на Даниил. Още е писано за половинката им от 42 месеца и 1260 дни в Откровението. Понеже царството на Антихриста се разделя на 2 половини от по 3.5 години.
Наистина тези въпроси не ме вълнуват толкова. Но симпатизирам на теорията за грабване преди ГС, защото вярвам че Исус може да дойде за своите Си всеки момент, дори тази нощ, или утре. Не мисля, че можем да вържем Неговото идване за Църквата Му с някакъв предварително известен хронологически план.
А случаят за Ной, може да бъде показател за грабване преди ГС, понеже Ной и семейството му, бяха спасени преди да се стовари потопа, и по време на съда над света, бяха вече на сигурно място.
Потребителски аватар
Чими
Проклетник
Проклетник
Контакти:

Мнение от Чими »

Да знам, че можем да си говорим така общо. Но все пак, за да се приеме някаква доктрина е нужно да има подкрепа от конкретни ясни стихове и да отговаря на "неудобните" стихове, които са против нея. А специално за тази теория, не намирам нито едно от двете условия изпълнени. :)
Потребителски аватар
goro
Братолюбие
Братолюбие

Мнение от goro »

Знаеш, че има стихове, аргументи, спорове- защото това са теории, които от край време разделят християнския свят. Ако беше толкова лесно да тушираш някоя есхатологична теория, те нямаше да съществуват досега. Лека нощ от мен! :)
Потребителски аватар
FireBird
Твърдост
Твърдост
Контакти:

Мнение от FireBird »

goro написа:Ще отговоря, колкото за дискусията- грабването е тайно, в смисъл че ще стане много бързо и невидимо- в миг на око.
По време на грабването всички вярващи ще бъдат взети от света и ще им бъдат дадени прославени тела. Но когато Христос се върне за да царува, на земята ще има вярващи, които все още няма да имат прославени тела, а ще се женят и ще раждат деца през хилядолетието.
Откъде тези вярващи и деца? Би трябвало да има интервал между грабването и пришествието, през който те да повярват.
Съжалявам, но това просто не е библейско. Вие упорито се опитвате да отделите "грабването" от второто пришествие и да го сложите преди самото пришествие. И понеже продължавате да си го повтаряте и аз ще продължавам да пускам ясното библейско доказателство:
15. Защото това ви казваме чрез Господното слово, че ние, които останем живи до Господното пришествие, няма да предварим починалите.
16. Понеже сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на архангел и при Божия тръба; и мъртвите в Христа ще възкръснат по-напред;
(Първо Христос слиза от небето и възкресява мъртвите в Христа - това е Второто пришествие)
17. ПОСЛЕ ние, които сме останали живи, ще бъдем грабнати заедно с тях в облаците да посрещнем Господа във въздуха; и така ще бъдем всякога с Господа.
(Следва самото "грабване" на останалите живи вярващи и заедно с възкресените се взимат на небето)

Първо е пришествието, след това е "грабването", в което няма нищо особено и определено не е тайно.
Това по каква причина Павел е написал тези стихове - за какъв тип насърчение, няма абсолютно никакво значение, Павел ясно описва какъв ще е механизма с ясна хронология. Затова главата не ми го побира откъде са се родили тези абсурди с тайното грабване?
Е ще ме извинявате, обаче на малко дете да го кажеш това ще го разбере. А вие си знаете едно.
goro написа:Но когато Христос се върне за да царува, на земята ще има вярващи, които все още няма да имат прославени тела, а ще се женят и ще раждат деца през хилядолетието.
Това също не е библейско. Откровение 20:5-9 От тези стихове става ясно, че както има първа смърт, така има и втора, както има първо възкресение, така има и второ.
И тези, които възкръснат при първото възкресение - вярващите, няма да умрат при втората смърт, която е след въпросните 1000 години и е окончателна. Очевидно, че през 1000 години няма да има вярващи хора на земята, иначе би било доста странно тези вярващи, след изтичането на тези 1000 години да наобиколят светия град за да го унищожат и след това да бъдат убити от Бога. Ясно е, че хората, които не участват в първото възкресение (което става при второто пришествие) не са никакви вярващи и след като бъдат възкресени при второто възкресение (което става след 1000 години) ще бъдат унищожени окончателно и завинаги с "втората смърт".
Потребителски аватар
Hristova
Благочестие
Благочестие
Регистриран: 18 апр 2008 14:15
име: Олга
църква: Евангелска Петдесятна църква
характер: ПРОМЕНЯНА ОТ БОГ

Мнение от Hristova »

:good: и аз така мисля файербърд.А относно това ,че пришествието на Господ ще е като в Ноевите дни,нека помислим.Какво стана тогава :едните пиеха ,ядяха,разженваха се, а Ной се трудеше да изпълни Заповедта на Бог и строеше ковчега.Как дойде потопа,не ли по едно и също време и за хората от света и за Ной?Да по едно и също време.Самоче за хората от света потопа дойде и ги издави/докара им смърт/,а за Ной дойдоха водите и вдигнаха корабът му да заплува/за спасение.Така ще е и при второто пришествие-на земята ще са и хората от света и Господните люде,но пришествието за едни ще е за смърт, а на другите за вечен живот с Исус.
"защото Ти, Господи, си светилник мой, и Господ ще озари тъмнината ми"2царе22:29"На Тебе Господи се уповавам,да не се посрамя никога"Псалм71:1
Потребителски аватар
FireBird
Твърдост
Твърдост
Контакти:

Мнение от FireBird »

Абсолютно точно! И при пришествието ще е така - за едни то ще бъде внезапно, като крадец, за други ще е очаквано, защото са бдяли и са очаквали своя Господ. Но че ще е тайно - това е невероятна заблуда, може ли едно такова събитие да е тайно? Това ще бъде най-яркото и тържествено събитие на всички времена - самия Христос слизащ на земята и вярващите, които биват грабвани. И въпреки, че Исус сравнява идването си със светкавица, то тя ще бледнее пред това грандиозно събитие.
Потребителски аватар
goro
Братолюбие
Братолюбие

Мнение от goro »

Благодаря ви, дискусията става интересна. Досега не съм се интересувал много от събитията в последните дни. За това бях затруднен. Но от опит знам, че щом има различни теории, значи те имат на нещо да стъпят. Имате аргументи- добре. Но не всичко при вас е идеално. Все не мога да се съглася, че Пришествието на Господ ще е толкова предсказуемо.
Както чета в Откр. 6 глава се случват катаклизмите, които очакваме- около Пришествието- за които говори Исус, Петър споменава в посланията си и т. н. Нечестивите хора са ужасени и предчувстват гневът на Агнето, който ще се стовари всеки момент.
А в седма глава вече виждаме Христовите хора да стоят в Небето пред Него. Тогава разбираме, че те идват от Голямата Скръб. Но не се вижда да са вкусили от нея. А Бог ще се грижи за тях и Агнето ще ги пасе и ще ги заведе при изворите на водите на живота.
И от осма глава вече започва същинската Голяма скръб. Но Църквата вече не е на земята.
Следват 7 години катаклизми, придружени с благовестие от ангели.
В 19 глава виждам, че светиите се радват от Небето, задето великата блудница Вавилон е наказана. Следва сватбената вечеря на Агнето.
И тогава идва от Небето Христос на бял кон, заедно с небесни войски за последната битка.
Следва в 20 гл. съдът на светиите над света. 1000 годишното Царство, битката пред Ерусалим, съдът пред Големия бял престол и т. н. вече излизаме от темата за Грабването.
Грабването е първия етап от Пришествието. Така го разбирам аз като чета.
Може да не съм прав, но да не очакваш Господ всеки момент, а да си мислиш, че Той ще дойде след Гол. скръб, мисля че е неразумно.
Потребителски аватар
Чими
Проклетник
Проклетник
Контакти:

Мнение от Чими »

Христос на много места казва, че Пришествието е предсказуемо.

Матей 24 глава говори за времето преди Пришествието и събитията, които ще се случат преди Пришествието:
"И ще чуете за войни и за военни слухове; но внимавайте да се не смущавате; понеже тия неща трябва да станат; но това още не е свършекът." Матей 24:6
"И това благовестие на царството ще бъде проповядвано по цялата вселена за свидетелство на всичките народи; и тогава ще дойде свършекът. Матей 24:14
"Също така и вие, когато видите всичко това, да знаете, че Той е близо при вратата." Матей 24:33

Хронологията на главните събития е предсказана, конкретния ден и час никой не знае.
"А за оня ден и час никой не знае, нито небесните ангели, нито Синът, а само Отец." Матей 24:36

За Откровението прилагаш малко свободно тълкувание, или поне от това което си написал не става ясно защо тълкуваш така стиховете.
В Откровение има описани различни видения, състоящи се от седем периоди. Хронологията на откровение не е последователна. Събитията не започват последователно от 1 глава до последната глава. Много пъти Йоан се връща назад и напред във виденията си, набляга на определено събитие.

Всеки един такъв период от седем събития, описва даден аспект от историята на земята от времето на Йоан до края. Числото седем обхваща цялата история. Седемте печата показват събития от времето на Йоан до края, седемте тръби също показват събития от времето на Йоан до края. Защо сметна, че седемте тръби са Голямата скръб и защо сметна, че ще бъде 7 години. И какво ще означава, че идват от Голямата скръб, а всъщност не идват от нея.
Грабването е първият етап на Пришествието, но то става при Пришествието и заедно и след Възкресението. Нито Пришествието нито Грабването нито Възкресението е тайно, просто това е едно и също събитие, по едно и също време, явно, драматично и видимо от всички.
Отговори

Върни се в “Евангелска Петдесятна църква”