ИЗЯВЛЕНИЕ относно гей-парада в София

Потребителски аватар
Чими
Проклетник
Проклетник
Регистриран: 14 сеп 2002 23:38
църква: Църква на Адвентистите от седмия ден
Контакти:

ИЗЯВЛЕНИЕ относно гей-парада в София

Мнение от Чими »

ИЗЯВЛЕНИЕ на Съюза на църквите на адвентистите от седмия ден в България

Като християни, адвентисти от седмия ден в България, желаем да изразим нашето дълбоко безпокойство относно провеждането на 21.06.2014 г. на поредния гей-парад в София.
Такъв тип прояви влизат в ярък контраст с християнския светоглед и традиционните морални ценности на нашия народ. Те подкопават устоите и авторитета на семейството, като съюз между мъж и жена, така както е описан на страниците на Библията. Не можем да приемем легитимирането и налагането на еднополовата ориентация като нещо нормално в обществото, както и подкрепянето на мероприятия от типа на гей-парада, които имат за цел да демонстрират начин на живот разрушаващ основната тъкан на обществото, а именно семейството.
Църквата на адвентистите от седмия ден признава, че всяко човешко същество е ценно в Божиите очи. Ние се стремим да служим на всички мъже и жени в духа на Исус Христос. Ние също така вярваме, че чрез Божията благодат и чрез насърчаване от страна на християнското общество, човек може да живее в хармония с принципите на Божието Слово. Като адвентистите от седмия ден приемаме, че сексуалната интимност е част само от брачните взаимоотношения между един мъж и една жена. Такъв е бил Божият замисъл при сътворението.
Приемайки това, ние същевременно заявяваме ясно и категорично, че не би трябвало да се утвърждава хомосексуализма и да се насърчава разрастването му чрез подобни обществени прояви. Не желаем децата ни да израстват в среда, в която открито се потъпкват християнските ценности и традиционната нравственост на българския народ.
С настоящето изявление заявяваме своето несъгласие с провеждането на гей-парада в София.

Венцислав Панайотов,
Председател на Съюза на църквите на адвентистите от седмия ден
"И ето името, с което ще се нарича: Господ е наша правда."
Еремия 33:16
Потребителски аватар
luka
Твърдост
Твърдост
Регистриран: 30 дек 2013 14:51
църква: не посещавам

Re: ИЗЯВЛЕНИЕ относно гей-парада в София

Мнение от luka »

Дано това изявление не го види някой социален работник :) Ние със съпругата ми сме приемно семейство.Преди няколко месеца ни се предложи дете за настаняване в семейството ни.Детето е момче,на 10г с ясно изразени хомосексуални наклоности.Когато поставихме въпроса пред социалните работници,те казаха ,че това е тайна и не трябва да се разгласява.Допитахме се до лекар и той каза,че това е психично заболяване и никой не се ражда такъв.
Отново поставихме въпроса пред социалните работници и тогава оооо чудо - изкараха ни нас виновни.Ситуацията е пресъздадена накратко и може би неясна,но целта ми е да покажа,че не само гей парадите толерират такива хора,но и разни институции и вместо тези неща да се изкореняват от рано се хранят а те в последсвие дават плодове.
Потребителски аватар
Чими
Проклетник
Проклетник
Контакти:

Мнение от Чими »

Трябва да е ясно на всички разграничението в отношението към човека хомосексуалист и към греха на хомосексуализма. Мисля, че изявлението прави това разграничение. Трябва да се отнасяме с разбиране и любов към такива хора, както към всеки човек, и да им помагаме, но трябва да проявяваме нетърпимост и да осъждаме греха на хомосексуализма, както и всеки друг грях.
Светските хора и институции нямат християнските ценности и разбирания по отношение на грях, праведност, добро и зло.
Потребителски аватар
luka
Твърдост
Твърдост

Мнение от luka »

Хм,много интересно.Трябва да осъждаме хомосексуализма и в същото време да проявяваме търпимост.Какво трябва да бъде отношението ми към такъв човек?Да виждам греха и да го толерирам?Да имам добро отношение към такъв човек,да му помагам т.е. да помагам на греха.Не съм човек на крайностите,но не сте изпадали в такава ситуация.Какво да направи моето семейство,да приемем такъв човек и да гледаме как греха се развива.Нещо повече - да го толерирам в тази насока,да проявявам търпимост.Колкото до светските институции в тях работят хора като нас и може би не са чували за Бог.Ще кажете греха си е тяхен,но и ние покрай тях изпадаме в осъждение.
Потребителски аватар
Чими
Проклетник
Проклетник
Контакти:

Мнение от Чими »

Не разбирам разсъжденията ти. Да помагаш на някого, който върши грехове, не означава да толерираш греха му. Ако Христос разсъждава така, то не би трябвало да помага на никого. Изпитвам искрено преклонение пред хора, осиновили чуждо дете или приели го за отглеждане. И в това виждам възможност да му се покаже истинска божествена любов, както и това дете да се възпитава с думи и пример в божествените принципи. Не виждам в това съучастие в някакъв грях.
Потребителски аватар
LED
Вяра-Надежда-Любов
Вяра-Надежда-Любов
Регистриран: 05 авг 2011 20:25

Мнение от LED »

luka написа:момче,на 10г с ясно изразени хомосексуални наклоности

:o
Отключи се мозъче
Потребителски аватар
luka
Твърдост
Твърдост

Мнение от luka »

Здравейте,отсъствах дълго и сега отговарям.Чими,няма да спорим.Това са човешки неща.Какво ли би отвърнал Исус? "....и Аз те не осъждам. Иди си и недей вече греши".Едно е да помагаш на човек,друго е да виждаш как е изпаднал в грях и да не можеш да му помогнеш.Това искат социалните работници - да не му се нарушава пространството,да не се притиска,до не му се нарушават навиците и наклоностите.Трябва да си в материята за да разбереш за какво става дума.Иска много обяснения.Мисля да приключа с това до тук.

LED,не се чуди.Явно никога не си общувал с деца от институция(домове за сираци и изоставени деца),нито си живял в такава.Дори и да си посещавал такъв дом или си общувал с такова дете,то си видял само лустрото.
Потребителски аватар
iola
Братолюбие
Братолюбие
Регистриран: 28 май 2012 21:57

Мнение от iola »

Молитва към Бога ,в името на Христос за освобождение на това дете ,брат Лука ! Молитвата към Бога ! За Него няма невъзможни неща и ръката Му не се е скъсила да освобождава от оковите на сатана ! Молете се за детето.
Потребителски аватар
LED
Вяра-Надежда-Любов
Вяра-Надежда-Любов
Регистриран: 05 авг 2011 20:25

Мнение от LED »

Това същество сатана измисля всеки ден нещо ново...махни го Господи, извади го от умовете на хората
Отключи се мозъче
Потребителски аватар
Рут
Вяра-Надежда-Любов
Вяра-Надежда-Любов
Регистриран: 31 яну 2010 20:49

Мнение от Рут »

Преди седмица някъде, ми гостува моя близка, която живее в Швеция от години (там е учила, там си работи и живее). Тя е християнка, членува в църква в Швеция (не е точно официалната лутеранска, но не запомних деноминацията й, но така или иначе е протестантска църква, близка до лутеранската). Та тя ми разказваше, че в Швеция (а предполагам не е само там) в момента не само обществото, но дори и църквата приема хомосексуалността. Социално неприемливо е да се говори какво да е лошо за хомосексуалността, даже църквата (официалната в Швеция) не си позволява (за нищо на света!) да го обяви за грях. Ако някой свещеник си го позволи, го чака социален крах и низвержение.
Просто темата е ТАБУ и нещо повече - по закон хомосексуалните двойки имат право И на ЦЪРКОВЕН БРАК.
Както ми каза тя, единствено засега не задължава законът свещениците да извършват такова бракосъчетание, т.е. ЗАСЕГА има право да откаже един свещеник да извърши бракосъчетание на хомосексуални, но може и това да се промени. Така или иначе и за женене помежду им и за осиновяване на деца и за прием в обществото и в църквата - все едно са хетеросексуални. Абсолютно социално неприемливо е да бъде споменавана думата "грях", или какъвто и да е упрек /или какъвто и да било намек за нещо нередно - даже от страна на църквата.

И най-важното е, че обществото на християните (поне в голямата си част) в Швеция (пак да кажа...навярно не само там) ако и да познава Библията, възприема хомосексуалността за приемлива и отрича да е да грях. Питах моята близка - ами, добре де, Библията е недвусмислена по въпроса, казва категорично, че това е мерзост....било, моля ви се, в контекста на времето и Библията била въпрос на тълкувание, а не на буквалност....
Тя, като мен, е консервативна в християнските си разбирания, и мисли като мен...но аз лично бях доста шокирана от онова, което ми разказа.
Твоята правда е вечна правда; И законът Ти е истина.
Потребителски аватар
Чими
Проклетник
Проклетник
Контакти:

Мнение от Чими »

За мен също е шокираща позицията на тамошните християнски църкви, но като разсъждавам си отговарям, че един компромис води до друг и до трети и вече границата между грях и Божиите заповеди се размива все повече и повече.
Потребителски аватар
Рут
Вяра-Надежда-Любов
Вяра-Надежда-Любов
Регистриран: 31 яну 2010 20:49

Мнение от Рут »

един компромис води до друг и до трети и вече границата между грях и Божиите заповеди се размива все повече и повече.
Точно това си говорехме с нея, тя ми сподели, че по принцип (не само по отношение на хомосексуалността), думата "грях" не се споменава в църковните проповеди и изобщо свещениците не си позволяват да говорят за греха.
По съвсем прагматични съображения (това също е шокиращо) - да не губят членове. И тук не става дума за упрек на конкретни хора, а за говоренето за греха изобщо. Както ми спомена моята близка - "ако църквата не говори за греха, то тогава кой?!" Но е факт, че църквата говори политически коректно, с цел да бъде социално популярна. Познавайки историята на Швеция (на християнството там), човек си дава някакво обяснение - с нея си го коментирахме този момент. Значи там църквата е била доста, меко казано....строга. И доста "вещици" и "слуги на сатана" е бастисала навремето. :yes: И основното за което е говорила.....е грехът. Ама го е привиждала във всичко и във всеки (освен в себе си, разбира се).
И изглежда, обществото има някаква особена чувствителност в това отношение. Нещо като общо мислене е "кой е той (има се предвид пасторът да речем), че ще ми говори за греха....като е същият грешник". Т.е. хората не искат да им се говори за греха и ако се прави, не биха ходили в църквата. Нещо като обяснение на това е, както ми сподели братовчедка ми, че Христос е действал с любов, не с упреци и обвинения в грях (което....има своите основания) и че църквата трябва с любов да привлича хората, а не като им говори за греха.

А за Божиите заповеди, греха и размиването ...мда, както тя каза...там много силно се набляга на "тълкуванието върсъс буквалността" и за "контекста на времето", което...звучи познато, нали?
Твоята правда е вечна правда; И законът Ти е истина.
Потребителски аватар
a_stambolov
Твърдост
Твърдост
Регистриран: 09 ное 2013 15:05
църква: Православна църква
характер: грешник
Контакти:

Мнение от a_stambolov »

Рут написа:...аз лично бях доста шокирана от онова, което ми разказа.
Това, което ти е разказала, е самата реалност. Тъжно, но факт. След като "епископът" на Стокхолм на официалната лутеранска Църква на Швеция е откровена лесбийска (Eva Brunne), вече нищо не ме учудва. :(
ΙΣ ΧΣ ΝΙΚΑ
Потребителски аватар
zashto
Вяра
Вяра
Регистриран: 31 юли 2014 13:30

Мнение от zashto »

Първо, да изясня, че съм твърдо против хомосексуалността, но далеч не е заради Библията... мисля, че Библията все пак си е въпрос на тълкувание и е нелепо да приемаме буквално нещата написани там... дори буквалните неща, не мисля, че трябва да се приемат буквално... нелепо е да приемаме, че сме създадени от кал... нелепо е и да приемаме, че Бог е създал света за точно 6 дена, при положение, че понятието ден е абсолютно относително, в смисъл, ние просто не сме способни да приемаме буквално нещата, защото не разбираме така или иначе буквално нещата...но специално за хомосексуализма, не е нужно да го пише в Библията, за да разбираме, че е кофти и че е изкривяване на природата на човека в не-добра посока, да не говорим, че причините за това изкривяване са още по-кофти от самото изкривяване и като цяло е вредно за обществото... но в днешно време твърде много неща, които са вредни се толелират, та просто няма смисъл да се борим срещу тях... в такива моменти най-правилно е да се борим със себе си и да останем верни на разбиранията си, да не падаме в капана, пък то Господ или природата(за невярващите) си знае работата :good:
Потребителски аватар
Indocern
Добродетел
Добродетел
Регистриран: 06 авг 2014 12:23

Мнение от Indocern »

Мъжеложците трябва да умрат.
Отговори

Върни се в “Църква на Адвентистите”