Кой има правото да...

Тук може да пуснете анкета
Отговори

Кой има правото да...

1) Право да се молят за болни с полагане на ръце имат само лидерите
4
11%
1) Право да се молят за болни с полагане на ръце имат всички вярващи
7
19%
1) Не мога да преценя
1
3%
2) Право да кръщават имат само лидерите
7
19%
2) Право да кръщават имат всички вярващи
5
14%
2) Не мога да преценя
0
Няма гласове
3) Право да отслужват Господна трапеза имат само лидерите
7
19%
3) Право да отслужват Господна трапеза имат всички вярващи
5
14%
3) Не мога да преценя
1
3%

Общо гласове: 37

Потребителски аватар
ezdra
Братолюбие
Братолюбие
Регистриран: 23 дек 2005 11:08
име: Пламен Драганов
характер: пламенен

Кой има правото да...

Мнение от ezdra »

Привет!
Основавайки се на Библията и изследвайки я, какво разбираме по отношение на следните въпроси:
1) Кой има правото да се моли за болни хора като им полага ръце? Само лидерите на църквата (пастори, старейшини, апостоли, дякони) или всеки вярващ?
2) Кой има правото да извършва кръщение? Само лидерите в църквата (пастори, старейшини, апостоли, дякони) или всеки вярващ?
3) Кой има право да отслужва Господна трапеза (Господна вечеря, причастие, евхаристия и т.н. синоними)? Само лидерите на църквата или всеки вярващ?
Бих се радвал да дискутираме тези въпроси и да видим какво казва Библията за тях. За да бъде по-интересна темата, а и по-нагледно даваща нашето мнение, ще пусна и анкета за гласуване.
В анкетата са посочени и номерирани трите въпроса и към всеки от трите въпроса има три възможни отговора. Нека всеки, който иска да участва в анкетата да даде своето мнение и по трите въпроса. Дори и да не е сигурен по даден въпрос може да даде неутралния отговор "Не мога да преценя". За да може да се вземе отношение и по трите въпроса съм дал възможност за до три отговора в анкетата. Има и възможност да се променя мнението, ако впоследствие решите, че сте променили мнението си по въпроса.
Потребителски аватар
Студент
Себеобуздание
Себеобуздание
Регистриран: 22 ное 2011 23:09

Re: Кой има правото да...

Мнение от Студент »

Марко 6:7

И като повика дванадесетте, почна да ги разпраща двама по двама, и даде им власт над нечистите духове.

Христос е дал на 12-те власт над нечистите духове

I Тим 4:14

14. Не занемаряй дарбата, която е в тебе и ти бе дадена чрез пророчество с възлагане върху ти ръцете на свещенството.

Яков 5:14

14. Болен ли е някой между вас, нека повика презвитерите църковни, и те да се помолят над него, като го помажат с елей в името Господне.

Отговорите ми:

Да се молят за болни имат право всички. Молене с полагане на ръце не знам какво означава.

Кръщение имат право да извършват свещенослужители, а само в крайни случаи - несвещеници.
Ето пример за какво имам предвид под "крайни случаи":

"Кръщенето на Окуджава
Булат Окуджава е един от първите поети с китара в бившия Съветски съюз. Той е наш съвременник, роден е през 1924 и умира в 1997 година. Освен, че е композитор, бил е и писател и сценарист. Има около 200 авторски песни. Негова е известната песен от филма на Владимир Мотил „Бялото слънце на пустинята” „Ваше Благородие, Госпожа Удача”. Булат Окуджава е много популярен в България и ценен от българската публика заради мелодичните си песни и приятен дрезгав глас. Тук обаче ще ви разкажем една интересна случка от края на земните му дни.
Преди много години жената на Булат Окуджава Олга отишла за съвет при известния руски архимандрит отец Йоан Крестянкин в Псковско-Печерския манастир. В разговора с него тя споделила мъката си, че мъжът й не е кръстен и че дори не иска да се кръсти, защото бил равнодушен към вярата. На това отец Йоан спокойно отговорил: „Не се вълнувай, ти сама ще го кръстиш.”. Олга била толкова поразена, че само успяла да възкликне: „Как така сама?”. „Така, - гласял отговорът, - сама ще го кръстиш!”. „А как тогава да го нарека, та нали името Булат не е християнско?” „Ще го кръстиш на мен – Иван!” – отговорил отец Йоан и забързано отминал, улисан в делата си.
И ето вече в Париж, години по-късно, на смъртния си одър Булат Шалвович Окуджава повикал жена си Олга и й казал, че иска да се кръсти. Само че вече умирал и нямало време да се вика свещеник. Олга знаела, че в такива случаи при смъртна опасност всеки християнин може сам да кръсти умиращия и при това без свещеник, затова само попитала: „Как да те нарека в светото Кръщение?” А той отговорил: „Иван”. Тогава тя сама го кръстила с това име и в този миг изведнъж си спомнила, че петнадесет години по-рано същото нещо й предсказал знаменитият руски старец - архимандрит отец Йоан Крестянкин от Псковско-Печерския манастир. "
http://www.desant.нет/

Господня вечеря се извършва само от свещеници.
Потребителски аватар
Рут
Вяра-Надежда-Любов
Вяра-Надежда-Любов
Регистриран: 31 яну 2010 20:49

Мнение от Рут »

И на трите въпроса, съм отговорила с "всички вярващи". :)
Твоята правда е вечна правда; И законът Ти е истина.
Потребителски аватар
LED
Вяра-Надежда-Любов
Вяра-Надежда-Любов
Регистриран: 05 авг 2011 20:25

Мнение от LED »

1) Право да се молят за болни с полагане на ръце имат само онези, чиито ръце не са забъркани в ГРЯХ
2) Право да кръщава няма нито един земен жител
3) Право да отслужват Господна трапеза имат само ангелите
Отключи се мозъче
Потребителски аватар
Александър
Вяра-Надежда-Любов
Вяра-Надежда-Любов
Регистриран: 04 яну 2005 11:42
име: Александър

Мнение от Александър »

Рут написа:И на трите въпроса, съм отговорила с "всички вярващи". :)
Аз съм отговорил същото. Всички вярващи са равни пред Бога, всеки новороден от Светия Дух може да се моли, кръщава и дава причастие.
Пасторите и старейшините ( презвитерите ), са необходими за видимата земна организацията на църквата, но в небесната Църква има само Един Пастир и Старейшина.
" Уповавайте се на ГОСПОДА навеки, защото Господ БОГ е вечна канара." ( Исая 26 : 4 )
Потребителски аватар
iola
Братолюбие
Братолюбие
Регистриран: 28 май 2012 21:57

Мнение от iola »

Право да се молят за болни с полагане на ръце:
Послание на Яков
5:14 Болен ли е някой от вас? нека повика църковните презвитери, и нека се помолят над него и го помажат с масло в Господното име.
Ето кой има право да се моли за болни с полагане на ръце и да прави помазания-както е според анкетата -лидерите,и то тези ,които са приели Святият Дух,щото Той чрез тях го прави.

Да кръщава с вода в името Исус Христово-лидерите,пак според анкетата,щото аз ги наричам" ръкоположените"

Да отслужва Господна вечеря-лидерите-" ръкоположените"

Бог е Бог на реда ,не на безредието,не може всеки да взема на себе си служения ,които не му се полагат нито му са дадени .В църквите има ред и истинските вярващи се подчиняват на реда.
Отговори

Върни се в “Анкети”