За или против вероучението в българските училища?
- HoOki®™
- Благочестие

- Регистриран: 11 юни 2010 20:11
- църква: Евангелска Петдесятна църква
- характер: Християнин
- Контакти:
За или против вероучението в българските училища?
Как мислите
Не виждам опция за анкета, но считайте темата като анкетна.
- Чими
- Проклетник

- Регистриран: 14 сеп 2002 23:38
- църква: Църква на Адвентистите от седмия ден
- Контакти:
Re: За или против вероучението в българските училища?
Има две подобни теми, може да ги прочетете. Едната е дори с анкета
http://www.biblefriends.net/viewtopic.p ... 141#p43141
http://www.biblefriends.net/viewtopic.php?f=53&t=1168
http://www.biblefriends.net/viewtopic.p ... 141#p43141
http://www.biblefriends.net/viewtopic.php?f=53&t=1168
"И ето името, с което ще се нарича: Господ е наша правда."
Еремия 33:16
Еремия 33:16
- HoOki®™
- Благочестие

- Контакти:
Тъкмо ми стана чудно, че не намерих подобна в търсачката ама явно ключовата дума "вероучение" не присъства в темите. Ми ако решите може да се изтрие тази, щом се дублира.
- mig111
- Благоразумие

- Регистриран: 03 окт 2011 20:40
- църква: Българска Божия църква
Гласувам "ЗА" възстановяването на вероучението в българските школа.
- Рут
- Вяра-Надежда-Любов

- Регистриран: 31 яну 2010 20:49
Макар да го има вече обсъждано, нека си кажа: категорично против. 
Твоята правда е вечна правда; И законът Ти е истина.
- IvoG
- Благочестие

- Регистриран: 27 юли 2011 20:17
- църква: Мормони
- Контакти:
ЗА, но само при условие че не се използва за пропагандирането на някоя определена църква
даже ще е идеално в часовете по "Вероучение" да се включи информация за по-голяма част от световните религии (Християнство, Ислям, Сикхизъм и т.н.), но не историческа информация (която доколкото знам и в момента се изучава), а за това какво учат различните религии, моралните им норми и ценности и т.н.
даже ще е идеално в часовете по "Вероучение" да се включи информация за по-голяма част от световните религии (Християнство, Ислям, Сикхизъм и т.н.), но не историческа информация (която доколкото знам и в момента се изучава), а за това какво учат различните религии, моралните им норми и ценности и т.н.
"...дори и ако нямате нищо повече от желание да повярвате, нека това желание да действа във вас, чак докато повярвате по начин, че дадете място на частица от словата ми."
- HoOki®™
- Благочестие

- Контакти:
Ами за християнство става думаIvoG написа:ЗА, но само при условие че не се използва за пропагандирането на някоя определена църква![]()
- LED
- Вяра-Надежда-Любов

- Регистриран: 05 авг 2011 20:25
Бих искал в училищата да се изучават три нови предмета - "Губещи времето на човека знания" , "Патологично християнство" и "Последствия от греха"
Отключи се мозъче
- IvoG
- Благочестие

- Контакти:
първо да те предупредя HoOki®™ - не се напъвай, няма да ти се вържа защото не ми трябва някаква селска кавга от рода на онази която си спретнахте с другаря mig111 в другата тема
не знам ти какъв си, но 100% не си православен ако съдя по някои твои постове - значи ли това че въпреки че не си православен одобряваш на децата да им се преподава да се прекланят пред "рисунки" както се изразихте в другата тема, да се молят на "умрели хора" и т.н.?
аз лично нямам нищо против православието (даже съм си все още православен), но съм против това малки деца да бъдат индоктринирани по какъвто и да е начин и да им бъдат налагани каквито и да е вярвания...
в по-общ план това се отнася и до концентрирането единствено в/у Християнството в часовете по "Вероучение" - най-малкото защото не всички деца в бг училищата са християни....освен това в основата на почти всички световни религии са залегнали близки морални ценности и тяхното изучаване би било само от полза, като при това няма да се дискриминира една или друга общност като й се налага определена религия
ако трябва да сме по-точни - става дума за православно християнствоHoOki®™ написа: Ами за християнство става дума
аз лично нямам нищо против православието (даже съм си все още православен), но съм против това малки деца да бъдат индоктринирани по какъвто и да е начин и да им бъдат налагани каквито и да е вярвания...
в по-общ план това се отнася и до концентрирането единствено в/у Християнството в часовете по "Вероучение" - най-малкото защото не всички деца в бг училищата са християни....освен това в основата на почти всички световни религии са залегнали близки морални ценности и тяхното изучаване би било само от полза, като при това няма да се дискриминира една или друга общност като й се налага определена религия
"...дори и ако нямате нищо повече от желание да повярвате, нека това желание да действа във вас, чак докато повярвате по начин, че дадете място на частица от словата ми."
- HoOki®™
- Благочестие

- Контакти:
Пише ти на профила, че си мормонIvoG написа:аз лично нямам нищо против православието (даже съм си все още православен)
- IvoG
- Благочестие

- Контакти:
пише, и?HoOki®™ написа:Пише ти на профила, че си мормон
прочети си пак предишния пост и може и да схванешHoOki®™ написа: Иначе не ти схванах логиката как от думите "Ами за християнство става дума" се уплаши от селски кавги и напъни.
- HoOki®™
- Благочестие

- Контакти:
Ни най-малко. Радвам се, че срещам православен мормонIvoG написа:
пише, и?кръстен съм православен и все още съм такъв (надявам се не ти развалям вечерта с тази новина
О не, съвсем целенасочено си го написах, но не сметнах че ще го приемеш толкова навътре. Мормонизма до колкото знам си е официална секта, поправи ме ако греша. Нямам много познания относно американизацията на Словото. И съвсем не искам да спорим, тази тема ме интересува и за това я пускам. Благословен бъди. Ако искаш да дообсъдим нещо странично от християнското вероучение в БГ няма проблем да го направим на лична. Хем ще ми обясниш за вярата си, аз обичам да слушам/чета свидетелстваIvoG написа:
прочети си пак предишния пост и може и да схванешмакар че аз подозирам че не само "си схванал", но и целенасочено си написал каквото си написал с цел да ме предизвикаш...на английски на това му викат "baiting" и е забранено на абсолютно всички форуми, а лично за мен е даже по-досадно от директното тролене...така или иначе ще се радвам да греша в случая и това да е просто невинно недоразумение
- IvoG
- Благочестие

- Контакти:
С удоволствие те поправям - грешишHoOki®™ написа: Мормонизма до колкото знам си е официална секта, поправи ме ако греша.
Както в България, така и по света думата "секта" (cult на английски) обикновено се използва като обидна дума с идеята да засегнеш събеседника или съответната религиозна общност (защото обикновено като кажеш "секта" хората веднага го асоциират с организации от рода на Клонката Давидова, японците от Аум Шинрикйо и т.н.). Та в този смисъл - не, "Мормонизмът" не попада в тази категория. Разбира се за средностатистическия българин със "секта" се обозначава почти всяка християнска деноминация различна от Православната - методисти, баптисти, адвентисти, евангелските църкви, свидетелите на Йехова и т.н. а някои особено изперкали причисляват (къде сериозно, къде заради заяждането) дори и католиците към тях...разбира се ако пък решим да се придържаме към най-широкото речниково значение на думата "секта" то тогава практически всяка християнска деноминация е секта - даже и Православието....
Общо взето, подобно на употребата на расистки изрази - употребата на думата "секта" по отношение на която и да е религия/деноминация, обикновено не ни дава кой знае какво инфо за самата религия/деноминация, но затова пък ни дава доста ясна информация за човека който използва тази дума -> на кратко, показва ни (освен всичко друго) че човекът боравещ с етикета "секта" или не харесва съответната религия или мисли че тя е един вид "извън закона/нелегална"
- HoOki®™
- Благочестие

- Контакти:
Не не.. Православната църква, евангелската и адвентистката проповядват Божието Слово. Мормоните си добавят стихове а йеховистите пък премахват, което ги прави секти /т.е. убийци на човешки души/ Та това имах предвид под нехристиянски часове по вероучение
Всичко с разрес от Божието Слово е от сатаната. Но за съжаление тези човеци не разбират и често си мислят, че са ощетени и едва ли не срещу тях се използва расова дискриминация. Хубавото в цялата работа е, че няма начин йеховисти или мормонисти да се бутнат в часовете по вероучение
Радвам се, че се разбрахме най-накрая. Нямам нужното време за форуми и се налага да те лиша от присъствието си, за което те моля да ме извиниш. Някой друг път ще довършим дискусията за сектите и колко пагубни са те за душите на хората 
- IvoG
- Благочестие

- Контакти:
не мерси човек, видях в какво превърнахте двамата с mig111 другата тема - за мен това не е начина по който трябва да се дискутира на един християнски форум и нямам никакво намерение да ти падам на нивото...
остани си със здраве
остани си със здраве