За или против вероучението в българските училища?

Тук може да пуснете анкета

За
7
64%
Против
3
27%
За, но при определени условия (изложете ги в мнение)
1
9%
Нямам мнение
0
Няма гласове

Общо гласове: 11

Потребителски аватар
HoOki®™
Благочестие
Благочестие
Регистриран: 11 юни 2010 20:11
църква: Евангелска Петдесятна църква
характер: Християнин
Контакти:

Мнение от HoOki®™ »

Как мислите :) Не виждам опция за анкета, но считайте темата като анкетна.
Потребителски аватар
Чими
Проклетник
Проклетник
Регистриран: 14 сеп 2002 23:38
църква: Църква на Адвентистите от седмия ден
Контакти:

Re: За или против вероучението в българските училища?

Мнение от Чими »

Има две подобни теми, може да ги прочетете. Едната е дори с анкета :)

http://www.biblefriends.net/viewtopic.p ... 141#p43141
http://www.biblefriends.net/viewtopic.php?f=53&t=1168
"И ето името, с което ще се нарича: Господ е наша правда."
Еремия 33:16
Потребителски аватар
HoOki®™
Благочестие
Благочестие
Контакти:

Мнение от HoOki®™ »

Тъкмо ми стана чудно, че не намерих подобна в търсачката ама явно ключовата дума "вероучение" не присъства в темите. Ми ако решите може да се изтрие тази, щом се дублира.
Потребителски аватар
mig111
Благоразумие
Благоразумие
Регистриран: 03 окт 2011 20:40
църква: Българска Божия църква

Мнение от mig111 »

Гласувам "ЗА" възстановяването на вероучението в българските школа.
Потребителски аватар
Рут
Вяра-Надежда-Любов
Вяра-Надежда-Любов
Регистриран: 31 яну 2010 20:49

Мнение от Рут »

Макар да го има вече обсъждано, нека си кажа: категорично против. :)
Твоята правда е вечна правда; И законът Ти е истина.
Потребителски аватар
IvoG
Благочестие
Благочестие
Регистриран: 27 юли 2011 20:17
църква: Мормони
Контакти:

Мнение от IvoG »

ЗА, но само при условие че не се използва за пропагандирането на някоя определена църква :)

даже ще е идеално в часовете по "Вероучение" да се включи информация за по-голяма част от световните религии (Християнство, Ислям, Сикхизъм и т.н.), но не историческа информация (която доколкото знам и в момента се изучава), а за това какво учат различните религии, моралните им норми и ценности и т.н.
"...дори и ако нямате нищо повече от желание да повярвате, нека това желание да действа във вас, чак докато повярвате по начин, че дадете място на частица от словата ми."
Потребителски аватар
HoOki®™
Благочестие
Благочестие
Контакти:

Мнение от HoOki®™ »

IvoG написа:ЗА, но само при условие че не се използва за пропагандирането на някоя определена църква :)
Ами за християнство става дума :) не будизъм, ислям, корани, йеховисти, мормонисти и пр. Чисто и просто изучаване на Библията и изграждане на библейски ценности и морал в подрастващото поколение. Пък който не иска да слуша може да не влиза във въпросните часове. В Гърция имало и така опция до колкото знам.
Потребителски аватар
LED
Вяра-Надежда-Любов
Вяра-Надежда-Любов
Регистриран: 05 авг 2011 20:25

Мнение от LED »

Бих искал в училищата да се изучават три нови предмета - "Губещи времето на човека знания" , "Патологично християнство" и "Последствия от греха"
Отключи се мозъче
Потребителски аватар
IvoG
Благочестие
Благочестие
Контакти:

Мнение от IvoG »

първо да те предупредя HoOki®™ - не се напъвай, няма да ти се вържа защото не ми трябва някаква селска кавга от рода на онази която си спретнахте с другаря mig111 в другата тема :)
HoOki®™ написа: Ами за християнство става дума
ако трябва да сме по-точни - става дума за православно християнство ;) не знам ти какъв си, но 100% не си православен ако съдя по някои твои постове - значи ли това че въпреки че не си православен одобряваш на децата да им се преподава да се прекланят пред "рисунки" както се изразихте в другата тема, да се молят на "умрели хора" и т.н.?

аз лично нямам нищо против православието (даже съм си все още православен), но съм против това малки деца да бъдат индоктринирани по какъвто и да е начин и да им бъдат налагани каквито и да е вярвания...

в по-общ план това се отнася и до концентрирането единствено в/у Християнството в часовете по "Вероучение" - най-малкото защото не всички деца в бг училищата са християни....освен това в основата на почти всички световни религии са залегнали близки морални ценности и тяхното изучаване би било само от полза, като при това няма да се дискриминира една или друга общност като й се налага определена религия :)
"...дори и ако нямате нищо повече от желание да повярвате, нека това желание да действа във вас, чак докато повярвате по начин, че дадете място на частица от словата ми."
Потребителски аватар
HoOki®™
Благочестие
Благочестие
Контакти:

Мнение от HoOki®™ »

IvoG написа:аз лично нямам нищо против православието (даже съм си все още православен)
Пише ти на профила, че си мормон :) Иначе не ти схванах логиката как от думите "Ами за християнство става дума" се уплаши от селски кавги и напъни. Не съм от село, че да знам що е селска кавга, би ли ми обяснил?
Потребителски аватар
IvoG
Благочестие
Благочестие
Контакти:

Мнение от IvoG »

HoOki®™ написа:Пише ти на профила, че си мормон
пише, и? :) кръстен съм православен и все още съм такъв (надявам се не ти развалям вечерта с тази новина :roll: ) - ако имаш желание да обсъдим в подробности религиозната ми принадлежност и вярвания ще се радвам да го направим на лично...
HoOki®™ написа: Иначе не ти схванах логиката как от думите "Ами за християнство става дума" се уплаши от селски кавги и напъни.
прочети си пак предишния пост и може и да схванеш ;) макар че аз подозирам че не само "си схванал", но и целенасочено си написал каквото си написал с цел да ме предизвикаш...на английски на това му викат "baiting" и е забранено на абсолютно всички форуми, а лично за мен е даже по-досадно от директното тролене...така или иначе ще се радвам да греша в случая и това да е просто невинно недоразумение :)
Потребителски аватар
HoOki®™
Благочестие
Благочестие
Контакти:

Мнение от HoOki®™ »

IvoG написа:
пише, и? :) кръстен съм православен и все още съм такъв (надявам се не ти развалям вечерта с тази новина
Ни най-малко. Радвам се, че срещам православен мормон :) до сега не бях срещал такъв. Живописно местенце е тука де.
IvoG написа:
прочети си пак предишния пост и може и да схванеш ;) макар че аз подозирам че не само "си схванал", но и целенасочено си написал каквото си написал с цел да ме предизвикаш...на английски на това му викат "baiting" и е забранено на абсолютно всички форуми, а лично за мен е даже по-досадно от директното тролене...така или иначе ще се радвам да греша в случая и това да е просто невинно недоразумение :)
О не, съвсем целенасочено си го написах, но не сметнах че ще го приемеш толкова навътре. Мормонизма до колкото знам си е официална секта, поправи ме ако греша. Нямам много познания относно американизацията на Словото. И съвсем не искам да спорим, тази тема ме интересува и за това я пускам. Благословен бъди. Ако искаш да дообсъдим нещо странично от християнското вероучение в БГ няма проблем да го направим на лична. Хем ще ми обясниш за вярата си, аз обичам да слушам/чета свидетелства :good:
Потребителски аватар
IvoG
Благочестие
Благочестие
Контакти:

Мнение от IvoG »

HoOki®™ написа: Мормонизма до колкото знам си е официална секта, поправи ме ако греша.
С удоволствие те поправям - грешиш :)

Както в България, така и по света думата "секта" (cult на английски) обикновено се използва като обидна дума с идеята да засегнеш събеседника или съответната религиозна общност (защото обикновено като кажеш "секта" хората веднага го асоциират с организации от рода на Клонката Давидова, японците от Аум Шинрикйо и т.н.). Та в този смисъл - не, "Мормонизмът" не попада в тази категория. Разбира се за средностатистическия българин със "секта" се обозначава почти всяка християнска деноминация различна от Православната - методисти, баптисти, адвентисти, евангелските църкви, свидетелите на Йехова и т.н. а някои особено изперкали причисляват (къде сериозно, къде заради заяждането) дори и католиците към тях...разбира се ако пък решим да се придържаме към най-широкото речниково значение на думата "секта" то тогава практически всяка християнска деноминация е секта - даже и Православието....

Общо взето, подобно на употребата на расистки изрази - употребата на думата "секта" по отношение на която и да е религия/деноминация, обикновено не ни дава кой знае какво инфо за самата религия/деноминация, но затова пък ни дава доста ясна информация за човека който използва тази дума -> на кратко, показва ни (освен всичко друго) че човекът боравещ с етикета "секта" или не харесва съответната религия или мисли че тя е един вид "извън закона/нелегална"
Потребителски аватар
HoOki®™
Благочестие
Благочестие
Контакти:

Мнение от HoOki®™ »

Не не.. Православната църква, евангелската и адвентистката проповядват Божието Слово. Мормоните си добавят стихове а йеховистите пък премахват, което ги прави секти /т.е. убийци на човешки души/ Та това имах предвид под нехристиянски часове по вероучение :) Всичко с разрес от Божието Слово е от сатаната. Но за съжаление тези човеци не разбират и често си мислят, че са ощетени и едва ли не срещу тях се използва расова дискриминация. Хубавото в цялата работа е, че няма начин йеховисти или мормонисти да се бутнат в часовете по вероучение 8) Радвам се, че се разбрахме най-накрая. Нямам нужното време за форуми и се налага да те лиша от присъствието си, за което те моля да ме извиниш. Някой друг път ще довършим дискусията за сектите и колко пагубни са те за душите на хората 8)
Потребителски аватар
IvoG
Благочестие
Благочестие
Контакти:

Мнение от IvoG »

не мерси човек, видях в какво превърнахте двамата с mig111 другата тема - за мен това не е начина по който трябва да се дискутира на един християнски форум и нямам никакво намерение да ти падам на нивото...

остани си със здраве :)
Отговори

Върни се в “Анкети”