Защо Бог създаде човека?

Теми, свързани с Библията и нейните учения
Отговори
Потребителски аватар
Hristova
Благочестие
Благочестие
Регистриран: 18 апр 2008 14:15
име: Олга
църква: Евангелска Петдесятна църква
характер: ПРОМЕНЯНА ОТ БОГ

Защо Бог създаде човека?

Мнение от Hristova »

Само Бог знае,защо ни е създал,но аз съм си задавала много пъти въпроса,защо е било нужно да се раждам.Преди да познавам Бог никаква наука и философия не ми е давала задоволителен отговор,но в Божието слово има неизчерпаема информация по въпроса.Тъй като почерпалото ми е малко и умът ми все още в процес на развитие,ще направя опит да изложа това което съм успяла да разбера за себе си от необятните височини и дълбочини на словото.Бог създаде човек по Свои образ и подобие.Бог е творец и не спира да работи и до днес/това ни е казал Исус/,значи и човек е създаден да твори и работи.Защо му е на човек помощник,ако Бог няма да му възложи работа?За лежане и почивка помощник не ни е нужен Еклесиаст 12:13Темата е неизчерпаема,затова моля кажете това което вие сте научили.Бог да ви благослови!
"защото Ти, Господи, си светилник мой, и Господ ще озари тъмнината ми"2царе22:29"На Тебе Господи се уповавам,да не се посрамя никога"Псалм71:1
Потребителски аватар
nasju
Благоразумие
Благоразумие
Регистриран: 28 фев 2008 13:43
църква: Православна църква
характер: търсещ

Re: Защо Бог създаде човека?

Мнение от nasju »

Единственото, което съм научил(или поне така си мисля) е че смисъла на създаването на човека е да получава и да се радва на Божията любов и да генерира още нова любов.Т.е. Божията любов която получаваме е нещо като катализатор за генериране на любов. Съжалявам, че не се изразявам много добре.Единствения смисъл на живота ни в Христа е да обичаме.Да обичаме от цялото си сърце, от цялата си душа, от цялото си същество.
Потребителски аватар
goro
Братолюбие
Братолюбие
Регистриран: 05 май 2008 18:31

Мнение от goro »

Нещо подобно казва и уестминстерският катехизис, че човека е създаден с цел, да прославя Бога и да Му се наслаждава завинаги.
Потребителски аватар
Hristova
Благочестие
Благочестие

Мнение от Hristova »

Какво е уестминстерски катахизис :o ?за първи път чувам,че има такова нещо :umnik: :oops:
"защото Ти, Господи, си светилник мой, и Господ ще озари тъмнината ми"2царе22:29"На Тебе Господи се уповавам,да не се посрамя никога"Псалм71:1
Потребителски аватар
Александър
Вяра-Надежда-Любов
Вяра-Надежда-Любов
Регистриран: 04 яну 2005 11:42
име: Александър

Мнение от Александър »

Това е въпрос, на който в момента, не може да се даде изчерпателен отговор. То е все едно да питаме по какви точно подбуди Сатана въстана срещу Бог. Има неща, за които очите ни са затворени, за да бъдат отворени към спасителната Светлина. Тогава сигурно ще узнаем за какво точно сме създадени.
" Уповавайте се на ГОСПОДА навеки, защото Господ БОГ е вечна канара." ( Исая 26 : 4 )
Потребителски аватар
goro
Братолюбие
Братолюбие
Регистриран: 05 май 2008 18:31

Мнение от goro »

Ами катехизис е изучаване на християнското учение с въпроси и отговори. Уестминстърската изповед на вярата написана от английските християни през 17 век, завършва с такъв катехизис, мисля дълъг- за възрастните и кратък- за изучаване от децата. Има я издадена на български от издателство Нов човек. Ей това интересно за четене намерих:
http://bgrecon.commentary.net/bgrecon/M ... /intro.htm
Като го прочетеш, натисни отдолу бутона съдържание и ще ти излезе целия катехизис на български.
Потребителски аватар
Hristova
Благочестие
Благочестие

Мнение от Hristova »

Благодаря,Жоро,наистина пише поучителни неща :yes: .Ще прочета всички въпроси. :read::o някой е местил човечетата и сега се отваря голяма страница/супер/
Потребителски аватар
atana
Регистриран: 07 апр 2011 08:15
църква: Презвитерианска Реформирана църква

Мнение от atana »

Здравейте,
Закъснелият отговор също е отговор.
Защо Бог създаде човека? Има точен отговор. Вярно е, че е създаден, за да го хвали в небето, и да го прославя на земята. Но Бог винаги от началото изявява края..
В Битие човека е създаден след грехопадението, което първо е станало на небето. След това греха се пренася на земята. ЧОвека е създаден, за да се възстанови царството на Бога, така както е записано в Откровението. "Ново небе и нова земя"... Това е крайната цел. Цялата библия от Битие до ОТкровение описва пътя това да се случи, като централно място още от самото начало заема Исус Христос... Още първите стихове при създаването на човека говорят за Него, след това през скинията, преминава през всичките пророци докато дойде Той, а след това продължава в събитията от Откровение, като завършека е "Ново небе и нова земя".. Какво е било преди създанието на човека на земята, знаем само за грехопадението, а какво ще бъде след възстановяване на царството, знаем само, че ще бъдем в присъствието на Бога, "тези които са се умили в кръвта на Агнето"- което и пострада за нас...

Това е според мен, Моля- не спорете, не претендирам, че няма и попълно обяснение, но нека да не е то в противоречие...
Потребителски аватар
Рут
Вяра-Надежда-Любов
Вяра-Надежда-Любов
Регистриран: 31 яну 2010 20:49

Мнение от Рут »

Защо човек иска да си има деца? Предполагам, че и по това Му приличаме (поне мъничко).
Твоята правда е вечна правда; И законът Ти е истина.
Потребителски аватар
luka
Твърдост
Твърдост
Регистриран: 30 дек 2013 14:51
църква: не посещавам

Мнение от luka »

Защо Бог създаде човека?
В библията е даден отговор на въпроса.
Битие 1:26. След това рече Бог: да сътворим човек по Наш образ, (и) по Наше подобие; и да господарува над морските риби, и над небесните птици, (и над зверовете) и над добитъка, и над цялата земя, и над всички гадини, които пълзят по земята.
Битие 2:5. и всякакво полско храсте, което го нямаше още на земята, и всякаква полска трева, що не бе още никнала; защото Господ Бог не пращаше дъжд на земята, и нямаше човек, който да я обработва
Потребителски аватар
bogdan1967
Благоразумие
Благоразумие
Регистриран: 09 май 2012 20:35
църква: Българска Божия църква

Мнение от bogdan1967 »

Псалом 8: 4 |Казвам си:| Що е човек та да го помниш?
Или човешки син та да го посещаваш?
5 А Ти си го направил само малко по-долен от ангелите1,
И със слава и чест си го увенчал.
6 Поставил си го господар над делата на ръцете Си;
Всичко си подчинил под нозете му,
7 Всичките овце и говеда,
Още и животните на полето,
8 Въздушните птици, морските риби,
|И всичко| що минава през морските пътища.
9 Иеова, Господи наш,
Колко е превъзходно Твоето име по цялата земя!

1 |Или|: Божеството.
Потребителски аватар
евгени
Добродетел
Добродетел
Регистриран: 20 мар 2010 13:53

Мнение от евгени »

И аз мисля че човекът е създаден за да участва във тази борба срещу Сатана.Господ има план как да го победи и ние сме в този план.Христос трябваше да дойде на света-мястото където Сатана действа.Но плът не може да победи дух.Само когато дух се изправи срещу дух и тогава може да има борба.В Откровение с се говори за война и победа.Грешно е да се смята че човекът е в центъра на всеки план.Ние помагаме за победата над Сатана.
Потребителски аватар
Ella
Регистриран: 26 окт 2017 19:19
характер: слуга на Всевишният

Мнение от Ella »

Всичко сътворено от Всевишният биде за Негова прослава."сътворих за славата Си;Аз създадох всеки от тях.."исая43:7.
Защото Всевишният е Творец .
"А Господ е в святия Си храм ;млъкни пред Него ,цяла земьо"Авакум 2:20
Потребителски аватар
zombie03
Вяра
Вяра
Регистриран: 20 ное 2017 10:23
църква: Православна църква

Мнение от zombie03 »

Не е ли ясно защо? За да не бъде сам.
Отговори