Въпрос с повишена трудност. Ще има награда при верен отговор

Библейски игри :senile:
Потребителски аватар
Рут
Вяра-Надежда-Любов
Вяра-Надежда-Любов
Регистриран: 31 яну 2010 20:49

Re: Въпрос с повишена трудност. Ще има награда при верен отговор

Мнение от Рут »

:good: Любчо, правилно - за Авигея казвах. :)

Някой си....то и аз се имам за християнка, ама тва нищо не значи. Не е критерий. Човекът, имам предвид, та бил християнин или не бил.

Като ги четеш въпросните жития, ако искаш, сравнявай и с други източници, гледай датировки, помисли как се връзва и дали...
Това, разбира се - ако искаш, твоя воля е.
Щото пък ако го правиш...еретично си е. :D
Последна промяна от Рут на 25 юни 2011 00:03, променено общо 2 пъти.
Твоята правда е вечна правда; И законът Ти е истина.
Потребителски аватар
Рут
Вяра-Надежда-Любов
Вяра-Надежда-Любов

Мнение от Рут »

Адвентистите няма как да сте протестанти, нито сте възникнали в реакция на протест срещу католицизма (лутерани, калвинисти, цвинглиани..), нито сте по-късни протестантски секти(петдесятни, например.). Вие сте едно нова група, която не е отклонение от никоя, но практически е отклонение от Църквата. Нещо като мормоните, но по-добре, естествено.
Преди да атакуваш врага - опознай го. Иначе, се излагаш....

Не, че ти е за пръв път. :) Фундаментите на протестантизма, човек бива да ги знае поне от обща култура, а те са.... петте "само", които ВСИЧКИ протестанти споделят. Те са онуй, върху което протестантизмът стъпва:
Само Христос, само Библията, само чрез вяра, само по благодат, само на Бог е славата!
Адвентистите споделят 1:1 към тези пет принципа. :) И са си съвсем протестанти. Фундаментални

Иначе, нямам съмнение, че можеш да говориш много и за католици и за мормони и за адвентисти и за всякакви подобни вагабонти, но по-добре, според мен, ако ще го правиш, да го направиш в раздела "Говорилня". :)
Потребителски аватар
Чими
Проклетник
Проклетник
Регистриран: 14 сеп 2002 23:38
църква: Църква на Адвентистите от седмия ден
Контакти:

Мнение от Чими »

Някой си написа:Аз правилно казах, че сте като коне с капаци.
Чими, банирай ме, ако желаеш, воля ти!
Няма да мога да се съобразя нито с моето, нито с това на още няколко души желание да не те гоня. Няколко души се застъпиха за теб, че си още млад, зелен и нямаш достатъчно библейски познания.

Не мога да постъпя според това си желание защото имам принципи, от които се ръководя в живота и във форума. И според тези принципи, ще те изгоня. Единствено ще ги заобиколя малко (което не трябва да правя). Ще те изгоня за две седмици, но знам, че няма да има много смисъл от този компромис. Ако си дошъл за да бъдеш изгонен, никой не може да ти попречи да бъдеш изгонен.

Кажи като си готов.
"И ето името, с което ще се нарича: Господ е наша правда."
Еремия 33:16
Потребителски аватар
Някой си
Благоразумие
Благоразумие
Регистриран: 12 юни 2011 22:43
църква: Православна църква

Мнение от Някой си »

Чими написа: Ще те изгоня за две седмици, но знам, че няма да има много смисъл от този компромис.
Никакъв. Най-вероятно ще остана на същите позиции и след две седмици.
Ако си дошъл за да бъдеш изгонен, никой не може да ти попречи да бъдеш изгонен.
Не, не съм дошъл в този форум с провокативни намерения.
Потребителски аватар
Някой си
Благоразумие
Благоразумие

Мнение от Някой си »

Искам нещо да кажа. Стоя на същите позиции кои са еретици и т.н. Обаче направих грешка, че го казвам точно аз, че излиза от моите грешни уста, като би трябвало точно аз да си мълча. Може някой еретик всъщност да е по-горе в Небесното Царство, а може и аз да съм отвън и по тоя въпрос въобще не ми е работа да споря. Затова моля за извинение.

Между другото не искам никой от вас да си мисли, че го пиша горното от страх от бан, подмазване или прочие. Не това е причината, дори съм казал този акаунт да се трие.
Потребителски аватар
Чими
Проклетник
Проклетник
Регистриран: 14 сеп 2002 23:38
църква: Църква на Адвентистите от седмия ден
Контакти:

Мнение от Чими »

Можеш да си стоиш на каквито искаш позиции и да ги изразяваш, това няма нищо общо с двуседмичния бан, който ще получиш.

Ще бъдеш изгонен за две седмици не зарази твоите разбирания или позиции, а за това, че няколко пъти обиди другите участници. И го направи съвсем тенденциозно и нахално, въпреки предупрежденията.
"И ето името, с което ще се нарича: Господ е наша правда."
Еремия 33:16
Потребителски аватар
Svetlin
Благоразумие
Благоразумие
Регистриран: 20 яну 2011 21:40

Мнение от Svetlin »

Някой си написа:
Рут написа:За Клавдия ли питаш? (Съвпадение на имената).

Съпругата на Пилат, която се застъпва за Христос?
Матей 27:19-19
:good:

Историческо свидетелство за Господ Иисус Христос

Първа част (ще го пускам на части)

ПИСМОТО НА ПОНТИЙ ПИЛАТ КЛАВДИЯ ПРОКУЛА, ПИСАНО ДО ПРИЯТЕЛКАТА И ФУЛВИЯ РОМЕЛИЯ, ОТНОСНО ПОСЛЕДНИТЕ СЪБИТИЯ ОТ ЖИВОТА НА ИСУСА ХРИСТА

- Леле КАКВИ СА ТЕЗИ АПОКРИФНИ ПИСМА?
ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ АВТЕНТИЧЕН ДОКУМЕНТ.ПРОЧЕТИ ПО-ВНИМАТЕЛНО СЪДЪРЖАНИЕТО. КАК МОЖЕ В ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ДА Е БЪКАНО ОТ ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ, КОИТО СА СЕ ЗАРОДИЛИ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО ПРИПИСАНИ НА ИМЕТО НА НЯКОЙ.
Потребителски аватар
Рут
Вяра-Надежда-Любов
Вяра-Надежда-Любов

Мнение от Рут »

Леле КАКВИ СА ТЕЗИ АПОКРИФНИ ПИСМА?
ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ АВТЕНТИЧЕН ДОКУМЕНТ.ПРОЧЕТИ ПО-ВНИМАТЕЛНО СЪДЪРЖАНИЕТО. КАК МОЖЕ В ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ДА Е БЪКАНО ОТ ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ, КОИТО СА СЕ ЗАРОДИЛИ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО ПРИПИСАНИ НА ИМЕТО НА НЯКОЙ.
Анджък. Така е то. Само дето "апокрифно" не е точната дума. Точната дума е "измишльотина", "фалшификат", избери си... :) (то не са "писма" от Клавдия до някоя приятелка, то не са от Пилат до Тиберий, изобщо свободни съчинения, колкото повече, толкова повече.)

Впрочем, като наблюдавам подхода на безкритичност към подобни "документи", в съчетание с неглижиране на историята и историографията, не се учудвам (вече) и защо житията и битията на "светците" се прибират като чиста монета. :)

Всъщност, НЯМА запазени никакви с римски произход, ИСТОРИЧЕСКИ сведения (писмена), които да говорят за Пилат :) Освен...
Освен един надпис на стълбите на амфитеатъра на Кесария. В този надпис се казва, че Пилат, докато е бил прокуратор (впрочем, в надписа се говори за "префект на Юдея") в Юдея, е построил театъра в чест на Тиберий. Открит в 1961г. Ето как изглежда (снимката е от Уики на английски, където може и да се прочете по въпроса за наистина историческите (римски!) сведения за Пилат):

Изображение

Други исторически сведения за Пилат (извън римските източници), дават НЗ Писания и Йосиф Флавий.
Потребителски аватар
Някой си
Благоразумие
Благоразумие

Мнение от Някой си »

Svetlin написа: - Леле КАКВИ СА ТЕЗИ АПОКРИФНИ ПИСМА?
ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ АВТЕНТИЧЕН ДОКУМЕНТ.ПРОЧЕТИ ПО-ВНИМАТЕЛНО СЪДЪРЖАНИЕТО. КАК МОЖЕ В ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ДА Е БЪКАНО ОТ ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ,
Моля?! Къде съм написал нещо за Православната църква? Къде съм казал, че тя подкрепя това? В момента извършваш клевета, казвайки, че съм казал нещо, което не съм.
И да те питам как разбра, че е апокриф?
Отговори

Върни се в “Игрална зала”