Йосиф, наречен от апостолите Варнава (син на утешение, син на всяка утеха, син на увещание) - един от любимите ми образи в Библията
Какъв човек трябва да си, за да те нарекат "син на утешение".
Варнава беше един от онези, които продадоха имота си, и дадоха парите за да се разпределят на тези, които бяха в лишение.
След драматичната среща на Павел с Христос по пътя за Дамаск, Павел се нуждаеше и търсеше подкрепа от учениците в Ерусалим но всички го избягваха. Страшилището Савел станал християнин, как ли пък не. Поредния подъл ход, за да се добере до християните. Варнава обаче беше този, който повярва в него и му даде доверието си.
Когато трябваше да се свърши нещо важно и беше нужен сериозен и отговорен човек, апостолите изпращаха Варнава.
Сигурна опора на Павел при пътуванията му, без да блести като него.
Случаят с Йоан Марко, онзи, който ги беше изоставил. Павел веднага отсече: Този ли, не ми трябва. Варнава отново даде доверието си и може би така помогна на младия Йоан Марко.
Е, има и нещо казано, което не е много за подражание, но това показва колко истински е този образ. Случаят, когато Петър и другите с него ядели с езичниците, но когато дошли юдеите се отдръпнали, за да се харесат на юдеите. Павел, който не се церемони с никого, изобличава Петър пред всички и между другото казва за този случай:
"Понеже, преди да дойдеха някои от Якова, той (Петър) ядеше заедно с езичниците; а когато те дойдоха, оттегли се и странеше от тях, защото се боеше от обрязаните.
И заедно с него лицемерствуваха и другите юдеи, така щото и Варнава се увлече от лицемерието им."
Павел казва: Дори Варнава ... последният човек, който би направил подобно нещо.
Това е Варнава, жалко, че има толкова малко написано за него.
Сега ако искате можем да продължим, който иска да го познаваме, да отвори нова тема. Мислех си да ви предложа да включим и предмети, ама вие едва се справихте с тая задачка

Веднъж си бях намислил огнения меч пред вратите на Едемската градина