Защо харесвам жените?

Други теми от живота :family:
Отговори
Потребителски аватар
Рут
Вяра-Надежда-Любов
Вяра-Надежда-Любов
Регистриран: 31 яну 2010 20:49

Re: Защо харесвам жените?

Мнение от Рут »

Човек се наименуваше докато не бе изгонен от Едем,след това бе Адам
Е айде сега да не си съчиняваме.

"И Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие; и нека владее над морските риби, над небесните птици, над добитъка, над цялата земя и над всяко животно, което пълзи по земята.
И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде."

"И Бог ги благослови. И рече им Бог: Плодете се и се размножавайте, напълнете земята и обладайте я, и владейте над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята."

Първо: изобщо не е верно, че Бог не си бил говорил с Ева, това ти си го мислиш, но никъде не го пише. Напротив, пише в множествено число. И никъде не пише, че Адам препредавал на Ева, пък тя не говорила с Бог, пък тя не се била променила и т.н.

А тва пък, че човек не се бил именувал...пак нещо се бъркаш лингвистично. Навсякъде в цитатите, които съм ти посочила, където четеш "човека" в еврейския текст четеш "адам". :yes: Нещо много ги бъркаш нещата.
След като не става дума за "физическа по-слабост, или биологическа и т.н." за каква слабост става дума?За умствена (духовната се приема със сърцето и ума)ли да разбирам защото друга не остана в човека
За нито една от изброените. Ясно май го казах: говоря за волева слабост, сиреч слабост на волята. Не "умствена"/т.е. не интелектуална/. Няма разлика в интелектуалните възможности на мъжа и жената, нито пък в способността им да имат познания, ако искат. :yes:

А иначе другото...мда, то си е за семейните отношения препоръка, там всеки си преценява.
Твоята правда е вечна правда; И законът Ти е истина.
Потребителски аватар
luka
Твърдост
Твърдост
Регистриран: 30 дек 2013 14:51
църква: не посещавам

Мнение от luka »

Някой нещо не разбира или не иска да разбира.В Битие 1 е пресъздадено сбито какво се е случило.В Битие 2... се описва всичко подробно.Ще ме светне ли някой как в Битие 1:27 Бог създава мъж и жена,а в Битие 2:18 И Господ Бог каза: Не е добре за човека да бъде сам; ще му създам подходящ помощник.,изведнъж човека е сам и трябва да му се намери помощник.Как така се наложи та на човека му се отне реброто?Нещо несъвпадък. :D
Също така се предава диалог между Бог и човека.Битие 3:9 Но Господ Бог повика човека и му рече: Где си?
Не потърси и двамата.Едва когато разбра Бог какво са сторили попита жената.И тя ката човека се опитваше да избяга от отговорност и прехвърли топката към змията.Не всичко е записано и някой неща за да стигнеш до тях трябва да мислиш.Със сигурност бъркам много неща.Със сигурност не знам еврейски.Със сигурност чета и мисля върху Библията в български превод.Със сигурност ти казвам,че онези жени които не си знаят местото и се правят на много оборотни и знаещи са неугодни не само на мъжете,но и на Бог.Точно както във семейството.Всеки да си решава сам.Ми то хубаво бре.Да се върнем в Содом и Гомора.Там всеки правеше каквото му се иска.Всеки решаваше по свой собствен начин какво да прави.Като мъжете така и жените. :big_hug:
Също така докато биват изгонени от Едем се казват ЧОВЕК и ЖЕНА.Може би някой иска да напише друга Библия или аз като не четяш еврейски не разбирам за какво става дума.
Потребителски аватар
Рут
Вяра-Надежда-Любов
Вяра-Надежда-Любов

Мнение от Рут »

Някой нещо не разбира или не иска да разбира.В Битие 1 е пресъздадено сбито какво се е случило.В Битие 2... се описва всичко подробно.Ще ме светне ли някой как в Битие 1:27 Бог създава мъж и жена,а в Битие 2:18 И Господ Бог каза: Не е добре за човека да бъде сам; ще му създам подходящ помощник.,изведнъж човека е сам и трябва да му се намери помощник.Как така се наложи та на човека му се отне реброто?Нещо несъвпадък. :D
Ми явно е, че някой нещо не разбира. В Битие 2 действително се дава подробно хронологията, но от Битие 1, се вижда човешкото естество: "човека - Божи образ и подобие, мъж и жена". Пак там се вижда, че Бог не ги разграничава, както на тебе ти се иска, ми говори и на двамата. Да, не всичко е записано, но тва не бива да е основание за свободни съчинения.
Също така докато биват изгонени от Едем се казват ЧОВЕК и ЖЕНА.
Ми не е верно. В еврейския текст се казва "адам" от първия момент, който се споменава "човек". Имаш конкорданси, направи си справка, аз съм си направила. :yes:

Що се отнася до другото: да, не е работа на някой друг да се занимава с чуждите семейства. Има мъже, които, харесват тъкмо знаещи и интелигентни жени, а аз пък харесвам такива мъже. Примерно. :yes:
А това, че на Бог не се харесвали знаещи и интелигентни жени, си е вече напълно твоя измислица.
Знаеш ли, хора с такива разсъждения като твоите, са били тези, горили жени в средните векове, обвинявайки ги, че са вещици. :yes:
Хора с разсъждения като твоите и днес, в ислямско-фундаменталистичния свят не позволяват на жените да се образоват - понеже трябва да си знаят мястото и много много да не знаят (сакън да не знаят повече от някой мъж, че да не му пострада мъжко-господарското самочувствие).
Потребителски аватар
luka
Твърдост
Твърдост

Мнение от luka »

Не разбирав в какво ме обвинявате.В това,че чета Библията и казвам какво пише в нея.Може би като мъж това не ми е позволено.Аз не разбирам нищо.Не знам какво е корконданс.Не знам еврейски.Защо прескокна въпроса ми на незнаещ.Защо не ми обясни като по-тъп,как така изедин път човека се оказа сам и трябваше дя му се вземе реброто?
Нали са създадени заедно?
Битие 2:7 И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа.Та дори и Адам да е.
Битие 2:18 И Господ Бог каза: Не е добре за човека да бъде сам; ще му създам подходящ помощник.
Битие 2:22 И Господ Бог създаде жената от реброто, което взе от човека и я приведе при човека.
Как ще обясниш това.Какво пише по този въпрос в корконданса или на еврейски?Кой как разбира писанията?Май както му е изгодно.
И още нещо:
Битие 2:19 И Господ Бог създаде от земята всички полски зверове и всички въздушни птици; и ги приведе при човека, за да види как ще ги наименува; и с каквото име назовеше човекът всяко одушевено същество, това име му остана.
Битие 2:23 А човекът каза: Тази вече е кост от костите ми и плът от плътта ми; тя ще се нарече Жена, защото от Мъжа бе взета.
Схващаш ли иерархията.Бог създаде човека за да обработва и пази Едем,да наименува животните т.е. помощник.Наименува животните като по-ниши от човека,затова Бог не намери добър помощник между тях на човека.Както Бог приведе животните при човека да ги наименува,така приведе и съществото което Бог създаде от реброто му и човека го наименува жена.
Битие 2:19 И Господ Бог създаде от земята всички полски зверове и всички въздушни птици; и ги приведе при човека, за да види как ще ги наименува; и с каквото име назовеше човекът всяко одушевено същество, това име му остана.
Битие 2:22 И Господ Бог създаде жената от реброто, което взе от човека и я приведе при човека.
Аз не съм създал тази иерархия и който се противи на тази иерархия се противи на създателя и - Бог.
Къде се намесих в чуждо или твое семейство?Преведох пример със семейството като най-малката еденица от човечеството за да бъде по ясен примера ми.Грешно ли е?
Нямам нищо против знаещите жени.Няма нищо лошо в това.Но в някой от тях се чуства гордост от тяхното знание.От това,че знаят еврейски и що е корконданс.Това им дава фалшиво самочуствие за превъзходство.Ами мили жени бъдете такива.Щом искате да иземете функциите на мъжете,поне лично аз нямам нищо против.Така се стига до следващия момент когато жените започват да наричат мъжете мухрьовци защото им вършат работата.Ееее,какво искате да сте жени или мъже?Каквито искате бъдете само намирайте повече време и поводи да ни убеждавате. ;)
Потребителски аватар
Рут
Вяра-Надежда-Любов
Вяра-Надежда-Любов

Мнение от Рут »

Нали са създадени заедно?
Ама къде казвам това?!

Напротив, казах
В Битие 2 се дава подробно хронологията, но от Битие 1, се вижда човешкото естество: "човека - Божи образ и подобие, мъж и жена".
Т.е. от тук ясно четеш, че човешкото естество си е човешко естество и че мъжът и жената са човеци и са създадени по Божия образ и подобие.

А конкордансите са съставени за НЕЗНАЕЩИ (като мене), които обаче ИСКАТ да знаят.
Потребителски аватар
goro
Братолюбие
Братолюбие
Регистриран: 05 май 2008 18:31

Мнение от goro »

Лука, човек трябва да се развива, а не да си стои с години на едно ниво и после да се сърди, че някой знаел повече от него. Ами като не знаеш, какво е конкорданс, защо не се осведомиш, вместо да се оправдаваш с незнанието си?
А като не знаеш еврейски, защо не приемеш, когато някой иска да те научи на нещо. И аз не знам еврейски, но не е срамно да ме научи някой на някоя дума, щом ще ми трябва. Пък ако жена знае повече от мен, какво лошо има?! Само мога да спечеля от това, нали затова Бог ми дал подходящия помощник, за да ми отвори очите там, където не съм видял нещо.
Не бива така да се разсъждава - аз съм човек, а жената е същество. Това е глупаво изказване, да знаеш.
Казваш, че жената е била по човешки образ и подобие, а мъжът по Божие, с което автоматично изкарваш, че мъжът е божествен, а жената производно на човека. Но това си е чисто твоя измишльотина, защото противоречи на Бит. 2: 27, който цитат сам си използвал, но като чели не си видял какво пише там.

Също и тази твоя спекулация за мен е крайно неприемлива:
Сега изниква друг въпрос.Къде жената се научи да убеждава.Бог каза на човека,човека на жената.Логично е да мислим,че Бог не е говорил директно с жената.Записано е,че жената е говорила със змията,а тя е била най-хитра и най-красива между животните.Също е имала дарбата да говори и е имала крака - в последствие Бог я проклина да се влачи по корем.Изниква още еин въпрос.Защо жената яде сама от плода,а не заедно с човека,защо му даде по-късно.
Та моето мнение сестра е,че жената се е научила на хитрост и убеждаване от змията.Колко курса на обучение е минала не е записано никъде.На човека също трябва да му дадем заслуженото,защото не е бил тесногрърд и е приел знанията по убеждаване без да пита окъде жената ги има.Така е и до ден днешен.Човека и днес го интересува плода който му поднася жената и ако е подплатен и с визия,то човек изобщо не мисли.Направо без да говори жената мъжа се убеждава.Както каза Чими намаме нищо против това ние мъжете. :kiss:
Способността за убеждаване идва от нашия Създател, а не от Сатана (който има всичките си превъзходни дарби също от Създателя). Тази способност може да се използва за добро и за зло.
Ние например по подобие на апостолите трябва с живота си да убеждаваме хората, да приемат Христос и заживеят за Него. (2 Кор. 5: 11)

Така че нека да се учим така да убеждаваме хората, а не да мъдруваме кой бил виновен за грехопадението.
То се знае, че е жената, няма какво да говорим повече :grin:
(Надявам се на чувството ви за хумор) .
Потребителски аватар
luka
Твърдост
Твърдост

Мнение от luka »

Т.е. от тук ясно четеш, че човешкото естество си е човешко естество и че мъжът и жената са човеци и са създадени по Божия образ и подобие.
Ама къде казвам това?!

Напротив, казах
До тук не оспорвах човешкото естество в жената,а исках да докажа иерархията която Бог е създал.Явно някой има коплекс и си го избива.Върнете се обратно в постовете и четете внимателно.Да съм казал някъде жената не е човек???Използвех думата същество защото получава името жена едва когато човека и го дава.Мислите ли,че речника ми е толкова беден та де я назова с друга дума.Не намери подходящ помощник между животние и Бог направи жената подходящ помощник на човека т.е. равна на него,но едно стъпало по-ниско в иерахията - помощник.Това се опитвам да ви кажа.Разбира се всеки е длъжен да спазва иерархията - много знаещ или нищо не знаещ.Така е и в живота.Началника ми е некадърен,но го търпя защото ми е началник и не оспорвам това което ми казва да направя.

Лука, човек трябва да се развива, а не да си стои с години на едно ниво и после да се сърди, че някой знаел повече от него. Ами като не знаеш, какво е конкорданс, защо не се осведомиш, вместо да се оправдаваш с незнанието си?

Браво на тебе бе горо.Виждали ли сме се някъде?Откъде знаеш моето развитие,или през твоя поглед така излеждам.Ако е така сложи си очила или си увеличи диоптрите.Няма Битие 2:27.Как мислиш,от този сайт ли научих що е конкорданс.Що не си пратиш координатите та да ме светнеш по някой въпроси.Как мислиш чиичко гугъл ли е по-умен или ти.Значи мога да пиша в този сайт,а съм тъп да не се сетя и да потърся дума която не знам.Това,че не знам еврейски не е страшно,но знам добре българския.Как реши,че съм на твойто умсвено ниво или по-долу.
Накрая да ти кажа и за мойто чуство за хумор.В предните постове с Лола говерихме за това как жената може да убеждава.Явно ти не си разбрал думата "убеждава".Нарочно е използвана тази дума в нашие постове с Лола.По точно тя ме насочи да използваме тази дума.
То се знае, че е жената, няма какво да говорим повече :grin:
Вината е равна.И двамата не изпълниха Божията заповед.И двамата я знаеха.Въпроса на Лола бе "с какво жената убеди мъжа та и той да яде от забранения плод".В един пост Лола те похвали,че си схванал за какво идва реч,то ти доказа,че не си захапал нищо.Точно това което си ме цитирал ако си го разбрал ще разбереш шегата.
Май се изказваш неподготвен. ;)
Потребителски аватар
Чими
Проклетник
Проклетник
Регистриран: 14 сеп 2002 23:38
църква: Църква на Адвентистите от седмия ден
Контакти:

Мнение от Чими »

Думата " подходящ помощник" тук означава някой, който може да удовлетвори неговите нужди, който го допълва.
Думата употребена в Битие и преведена с "помощник" се среща 21 пъти в Стария завет. От тях 15 пъти думата се отнася за Бог като "помощник". Не виждам как "помощник" би означавало "някой по нисш", при положение, че се отнася и до Бога.

Изобщо глупаво е да се сравняват мъжа и жената и кой е по-висш и по-нисш. Бог просто ги създаде различни за да могат един друг да се допълват и помагат. Дори и след грехопадението, когато Бог подчини жената на мъжа, за да може да съществува семейство в условията на грях, то мъжа и жената са пак допълващи се.
"И ето името, с което ще се нарича: Господ е наша правда."
Еремия 33:16
Потребителски аватар
goro
Братолюбие
Братолюбие

Мнение от goro »

Лука, реагира по начина по който очаквах. Искаше ми се да си малко над нещата и да не го приемеш като обида. На мен ми е много трудно да не се оправдавам. Затова като виждам, че и ти гледаш да се скриеш зад нещо, реших че е добре да ти кажа, да не прибягваш до оправдания (като Адам, като мен).

Но го направих твърде дървено, извинявам се!
Май се изказваш неподготвен. ;)
Наистина не разбирам много от нещата, за които пишеш.
Например това:
.Няма Битие 2:27.
Що не си пратиш координатите та да ме светнеш по някой въпроси.
Последното го разбирам като заплаха. Дали съм те разбрал правилно?
Поздрави!
Потребителски аватар
goro
Братолюбие
Братолюбие

Мнение от goro »

Ето нещо по темата за убеждаването: http://www.youtube.com/watch?v=pdxLwqGsRkQ#t=305
Потребителски аватар
luka
Твърдост
Твърдост

Мнение от luka »

Разбира се думата помощник може да се тълкува по различен начин.Помощник може да е по-силен(физически по-силен от мен който да отмести някакъв товар непосилен за мен) или помощник който ми помага да извърша някакво деиствие(майстор и чирак,чирака помага на майстора).Всички казваме Бог ни помага,но това не означава,че сме равни на него.В случая жената е помощник в смисъл да допълва мъжа(майстор и чирак).Само не се захващайте пак за думите майстор и чирак.Как ще коментираме това:
1Тимотей 2:12 А на жената не позволявам да поучава, нито да владее над мъжа, но нека бъде мълчалива.
13 Защото първо Адам бе създаден, а после Ева.
1 Коринтяни 11:3 Но желая да знаете, че глава на всеки мъж е Христос, а глава на жената е мъжът, глава пък на Христос е Бог.
8 Защото мъжът не е от жената, а жената е от мъжа;
9 понеже мъжът не бе създаден за жената, а жената за мъжа.
Последователността на създаване на мъжа и жената изразява Божия ред от взаимоотношения и авторитети. Създаденият първи трябва да води,а създаденият втори трябва да го следва и да го подкрепя. Мъжът не е бил създаден, за да помага и да бъде помощник на жената, а жената е била създадена, за да помага и да бъде помощник на мъжа. Това е назначеният от Бога ред.
горо,
Лука, реагира по начина по който очаквах
Умишлено ме провокира?Ами получи се.Може да опиташ да го направиш и по-финно.Пак ще се получи.Та бих желал да постнеш Битие 2:27.Ще бъде интересно не само на мен,но и на доста хора да го прочетат.Думата "светна" е използвана,да ме просветиш,ане като заплаха.Не сме Кайн и Авел.От мене също много поздрави.Не питая никакви лоши чувства към тебе.Колкото до играта(линка дето си постнал) предпочитам натурално,Божие създание,а не моделирано.На всеки мечтаната жена е различна. :)
Потребителски аватар
goro
Братолюбие
Братолюбие

Мнение от goro »

luka написа:

Най напред Бог създаде ЧОВЕКА по Негов образ и подобие,с който си говореше и бяха приятели.След това се създаде същество по по ЧОВЕШКИ ообраз и подобие и Бог го приведе при човека и човека го наименува ЖЕНА.
luka написа:
И Бог създаде човека (адам) по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.
Това изречение го разглеждам като предговор,като въведение в по-нататъшните събития.Забележи,че човека е записан преди жената.

Битие 1: 27 съм имал предвид. Грешката е моя.
Но това, че жената била създадена по човешки образ и подобие не е вярно, че дори е еретично. Понеже Христос умря за хората. А не за човешки подобия.

Благодаря ти за поздравите, Лука!!
Потребителски аватар
luka
Твърдост
Твърдост

Мнение от luka »

Горо, :102: човешко е да се греши.Няма нищо лошо в това.Та нали сме грешни още преди да се родим.Не приемай толкова лично нещата.Тук спорим.Всеки изказва свое мнение и гледна точка.Ти какво си мислиш,че мразя жените?Нищо подобно.Напротив.Харесвам ги.Харесвам ги точно такива каквито са.Опърничави,своенравни и най-вече убедителни. :) Дали съм еретик.Може да изглеждам и такъв.Бог създаде човека по свой образ и подобие.Вложи нещо свое в него.Не го направи Бог,но имаше Божия искра в човека.Жената бе взета от човека и по този начин се пренесе Божия частица и в нея.Погледни от тази страна нещата.Всичко което съм написал е да покажа иерархията която Бог създаде.Сега ще изкажа още една моя мисъл и дано не изглеждам отново еретик.Бог създаде човека от пръст,но жената от "готов материал" - човешка плът и и прибави това което липсваше у човека.Така я направи пефектния помощник.Да се грижи и помага на човека.Защо е така не знам.Така е пожелал Бог.Така е създал иерархията и който се противи на тази иерархия се противи на Бог.Който се противи на Бог няма успех или яде шамари от Него.Нямам нищо против умните,знаещите жени,но всеки гьол да си знае жабата.
Христос умря за хората. А не за човешки подобия.
Аз бих казал подобия,но Божии.Макар и непослушни.

В сремежа си да покажа своето мислене в някой пост може да съм убидил някой умишлено или неволно.Обикновенно правя това когато усетя,че съм провокиран.Стига вече с компромати и удари под кръста.Нека изказваме мисли подплатени с Библията. :good:
Потребителски аватар
Чими
Проклетник
Проклетник
Регистриран: 14 сеп 2002 23:38
църква: Църква на Адвентистите от седмия ден
Контакти:

Мнение от Чими »

luka написа:В случая жената е помощник в смисъл да допълва мъжа(майстор и чирак).
Примерът изобщо не е правилен, майсторът няма нужда някой да го допълва, той има много по-добри качества от чирака. Мъжът обаче ИМА нужда да бъде допълван, той няма онова, което жената има. Ако мъжът имаше всичко и нямаше нужда да бъде допълван, Бог нямаше да създава жената. Затова смисълът на "помощник" не е отношение майстор-чирак, както казваш нито е отношение по-висш към по-нисш. Както казах, мъжът и жената просто са създадени различни.

Стиховете, които посочваш говорят за отношение съпруг-съпруга, а не мъже-жени. Текстовете могат да бъдат разгледани подробно в техния контекст. Но нито начина на сътворение, нито последователността на сътворение показват отношение по-висше и по-нисше същество. Ако е така, то по реда на сътворение, животните са дори преди мъжа.
"И ето името, с което ще се нарича: Господ е наша правда."
Еремия 33:16
Потребителски аватар
luka
Твърдост
Твърдост

Мнение от luka »

Чими,разочарова ме.Чел съм много твой постове.Чаках по-смислен отговор от тебе.Обяснявах как може да се тълкува думата помощник,че има много страни и предупредих да не се захващате за тези думи.Та нали са примери.Приканваш към контекст,но ти го заобикаляш.Цитатите които съм посочил важат не само в семейството.Семейството е най-малката частица от човечеството,но е огледало на всичко.Човека е създаден от Бог и като такъв е част от неговото семейство.Едно голямо семейство наречени хора,разделени по раси и езици,та до отделното семейство.
1 Коринтяни 11:3 Но желая да знаете, че глава на всеки мъж е Христос, а глава на жената е мъжът, глава пък на Христос е Бог.
Така го е казал апостол Павел,не аз.И в този цитат ако не виждаш иерархия не знам какво ще каже Исус и Бог.Колкото до животните,нищо че са създадени преди човека,но "не се намери подходящ помощник между тях".Плюс това говорим за хора,а не за животни.Неуместно сравнение.
Отговори

Върни се в “Всичкология”