Игра на ангели!

Взаимопомощ, търся, предлагам, подарявам. Всичко, с което можем да бъдем полезни на другите ..... или те на нас
Отговори
Потребителски аватар
Мононоки
Добродетел
Добродетел
Регистриран: 29 май 2006 22:24

Игра на ангели!

Мнение от Мононоки »

Миналата събота взехме Господна вечеря в църквата. Пасторът говори за единството и ни предложи приятна илюстрация:
Взели петте пръста на ръката да дискутират кой е най-важният. Палецът казал: ”Аз съм най-важният, защото съм най-силният!” Показалецът: “Аз съм най-важният, защото някой като иска да посочи нещо значително, все мен използва!” Средният казал: ”Я вижте кой е най-високият!? Аз съм най-важният!” Безименният не останал по-назад: “А пък аз съм носителят на символа на семейните ценности, значи…аз съм най-важният!” Кутрето добавило: “ А вие човек като се моли забелязвате ли кой излиза най-напред? То е ясно, че аз съм най-важният пръст!” Спорили, спорили, никой не отстъпва, всеки иска да е по- от другите. Наложило се да си извикат съдия. Не помня кой беше съдията, ама казал: “Вижте, всеки от вас е различен, има си своите качества и функции, но силата ви се проявява най-добре в единството!” И апелът на пасторът към нас беше да сме единни, като за да си помогнем малко в тази насока, предложи през следващите 3 месеца в църквата да разиграем една игра. Казвала се “Игра на ангели”. Написахме си имената на листчета, разбъркахме ги сгънати в кошчето за дарения и всеки си изтегли по едно. Правила на играта: През следващите месеци приемам да се моля всекидневно за човекът, чието име съм изтеглил и отвреме-навреме да му правя малки (приятни! :mrgreen: ) изненади. Ама така, че да не разбере веднага, че ти си му “ангелът”. Накрая на трите месеца той има право да се опита да отгатне кой е бил, но без да настоява. От теб зависи дали ще разбере.
Аз разбира се изтеглих името на човекът, който най-малко харесвам. Честно казано предчувствах, че Бог ще ми спретне точно това, още преди да изтегля листчето!... Както и да е, с молитвите засега върви добре. Но като си мисля за “малките изненади” не мога да го измисля. Хрумнаха ми някои неща, не много практични, защото или изискват да включа и друг човек да ми помогне, или достъп до чантата и (да и пусна картичка или нещо друго малко), а то се оказва сложна работа - днес цяла събота я дебна като някоя джебчийка, без никакъв успех - не я оставя без надзор и за миг. И започвам да разбирам, че за да ангелстваш над някой с човешки средства, изисква не само степен на алтруизъм, но и изобретателност и хитрина. Дали обаче не мога да помоля и разчитам на вас за някоя друга свежа идея?! Как да зарадваш млада жена християнка по деликатен и напълно анонимен начин?
Не само мен ще зарадвате и улесните ако имате идеи, но и нея, а може би някой друг, който го прочете и се възползва.
А може би и самата игра на ангели ще ви допадне и може да я изпробвате и във вашата църква. Аз харесвам идеята, защото предполага да се погрижиш за брат или сестра, които не са ти били толкова близки досега и тази грижа със сигурност ще те приближи до него (нея). И без да обясняваш и да говориш, самата съзнателна промяна на мисленето ти към този човек, молитвите и малките прояви на внимание, ще допринесат за по-добрия дух в църквата и прославата на Бог, нали?
Хайде, креативни алтруисти, давайте идеи !!!!!!!!
:argue: :help: :1049: :2054: :idea: :2011: :1046: :1047: :angel: :1053: :1053: :1053:

(Ако може да изключите само Интернет и всичко свързано с компютри- тя не ги ползва и засега няма и интерес.)
Потребителски аватар
blagorodnik
Себеобуздание
Себеобуздание
Регистриран: 09 юли 2005 00:57
име: Genadi Lazarov
църква: Църква на Адвентистите от седмия ден
Контакти:

Мнение от blagorodnik »

:) Много лесно-помоли пастора да има ден на "ангели", в който по време на почивката след съботното училище в определена стаичка да се слагат пакетите, кошниците, кашоните :lol: Тъй де, подаръците с една дума. Е, това ще свърши работа веднъж-дваж, пък после пак ми се обади - ще ти подаря още една идея :D
Потребителски аватар
Didry

Мнение от Didry »

Би било лесно, ако твоета "подопечна" ;) си има любимо място за сядане в църквата. Там може да сложиш пликче с картичка надписана с нейното име. Така даже и да я види друг ще и я занесе.
Освен това най-много ще я зарадваш, ако по някакъв начин разбереш кои са любимите и неща и направиш така, че да подаряваш точно такива. Аз например си имам любима песен. Много ми е приятно, когато се случи да пеем точно нея... и някакви други подобни дреболийки може би...
Потребителски аватар
Жената-Меч(та)
Себеобуздание
Себеобуздание
Регистриран: 03 ное 2005 22:26

Мнение от Жената-Меч(та) »

До колкото знам това се нарича "ангелско парти" и преди години сме го "правили".Само че първоначалната идея се опорочава,по принцип.В нашите очи ангелите не винаги ни угаждат,както ние го мислим и не винаги виждаме тяхната намеса,даже в повечето случаи-не.А при това "разиграване"едва ли не в последствие /тъй като в края на "парти"-то се разбира кой на кого е бил "ангел"/всичко се прави за да се препоръча "ангел"-ът.По-добре е да не се прави нагласено и да не са толкова материални неща,защото когато се тегли жребият кой на кого ще е ангел и поради него угаждаш на твоя"подопечен",когато всичко свърши ще е малко кофти да продължиш различно то това до тук.Трябва да се внимава да не се прояви лицемерие.
Потребителски аватар
Мононоки
Добродетел
Добродетел

Мнение от Мононоки »

Didry, Blagorodnik,
благодаря много за идеите! :D Ще ги използвам!

Душица, и аз имам своите опасения за края на тримесечието и за продължението. Радвам се и благодаря, че сподели мислите си с мен, защото явно си била свидетел на същата игра и ми говориш и от опит. Като цяло мисля, че идеята за тази игра е добра и опитът да се направи както трябва си заслужава. Ще направя каквото мога да остана накрая анонимен "ангел" и да не престана да се моля за моята сестра, пък нека да видим какво ще излезе...(Чувствам се неловко и за това, че го обсъждам във форума, но се успокоявам, че тук съм достатъчно анонимна и все едно-никой не знае коя е Мононоки... :mrgreen: ) Ще послушам също съвета ти да огранича материалната част до минимум, но държа на нея, защото тази ми сестра се радва на дреболийки.
Знаеш ли какво ме кара да мисля, че подобна игра не е лицемерие? Преди известно време си говорих с майката на моя приятелка и тя ми каза: "М., като се роди Зори (моята приятелка), гледах го в болницата това грозно червено бебе и нищо не чувствах към нея!..." Аз я слушам и си мисля: "Какви ми ги говори леля Мария?! Всеки знае, че всяка майка си обожава бебето, колкото и да е смешно в началото...", а тя продължава:"Знаеш ли кога наистина я заобичах? -Когато започнах да се грижа за нея!"
Години минаха оттогава. И макар че на момента не разбрах съвсем, с течение на времето се убедих, че този принцип работи. Наречи ме лицемерка, наречи ме законничка, ама то просто работи. :2020: Някои може да ти къса нервите постоянно, да те дразни, да ти вреди и реакцията на моето сърце е "Ами не го харесвам този човек! По-далече от мен!" Обаче вземи да се молиш за него, опитай се да направиш нещо в негова полза (нито ти идва естествено, нито особено приятно в началото)...и сякаш с това постепенно ядът ти изчезва и дава място на по-доброжелателни чувства и повечко търпение.
Затова като изтеглих листчето с името на тази сестра бях съгласна да се заема с мисията. Но признавам, че до този момент се отдавах много повече на горчивите си и осъдителни чувства към нея. Бог обаче знае как да ми припомни нещата...
Това е засега.
Ще се радвам на всякакви други идеи!
Потребителски аватар
Didry

Мнение от Didry »

Мононоки,
поздравявам те за мъдрите мисли на тема "неприятната сестра"! ;) Де да можех и аз по-рядко да си мисля за някои хора: "ами неприятни са ми"...
Желая ти успех в "ангелската мисия"!
Потребителски аватар
Didry

Мнение от Didry »

Мононоки,
какво стана с играта? Как се развива? Бързо сподели с нас! ;)
Потребителски аватар
Мононоки
Добродетел
Добродетел

Мнение от Мононоки »

Прости ми за късния отговор, Дидри! Играта всъщност си смени малко условията и вместо 3 месеца продължи само един. След този месец теглихме нови лисчета. Според мен предвид условията в нашата църква тя се оказа доста подходяща, защото въпреки че някои от хората любопитстват, други пък много лесно се издават или ги издадоха, крайния резултат пак е положителен – някои хора се сближиха, други разбраха за нужди за които не са знаели и ги взеха присърце, а може би нечии молитвен живот е бил обогатен.
Ако питаш за мен, аз се провалих. Започна много добре и виждах как Бог отговаря на молитвите ми и взаимоотношенията ми с въпросната сестричка се изглаждат…наистина го преживях!…но не постоянствах в молитвата си не само за нея, а изобщо, и нещата се върнаха назад. Щеше ми се животът ми да беше един постоянен възходящ път нагоре – прав, без криволичения, да не говорим за завои назад, и толкова всеотдайно да следвах Водача пред себе си, че нищо да не е в състояние да ме отклони. Уви…

Благодаря за съветите и интереса, Дидри!

Бог с теб!

Мононоки
Потребителски аватар
Didry

Мнение от Didry »

Ооо! Мононоки, не се отчайвай и отказвай! Всички сме така, както ти описваш! Едва ли има човек, който върви право и само напред! А ако има такъв искрено му завиждам!
Но, има надежда и за нас, да знаеш! :lol:
Потребителски аватар
Мононоки
Добродетел
Добродетел

Мнение от Мононоки »

Да, мила Дидри, с Бог като нашият няма място за дълго отчаяние... Кой беше казал... докато Той е там, а ние тук- има надежда!

Богът на всяка утеха (2 Кор 1:3) да бъде и с теб! :D

Мо
Потребителски аватар
blagorodnik
Себеобуздание
Себеобуздание
Контакти:

Мнение от blagorodnik »

Здравей Мо! Бих искал да представя твоя случай пред молитвената група, ако позволиш. При нас станаха чудеса!
Потребителски аватар
Мононоки
Добродетел
Добродетел

Мнение от Мононоки »

Винаги ми е било неудобно някой като спомене за молитва за мен, а в същото време осъзнавам, че ходатайствената молитва на моите приятели досега е изиграла огромна роля в живота ми. Как бих могла да кажа "не", благородни?

Б :D Л :D А :D Г :D О :D Д :D А :D Р :D Я :D !

Мо
Потребителски аватар
blagorodnik
Себеобуздание
Себеобуздание
Контакти:

Мнение от blagorodnik »

:D Радвам се! Сигурен съм, че Бог ще направи това, което Той иска, а знаем колко чудесни могат да бъдат желанията на Този, който създаде светлината, ангелите, Едем и ...теб. Просто само почакай!
Бъди щастлива.
Потребителски аватар
LIGHT_4_GOD
Добродетел
Добродетел
Регистриран: 28 фев 2010 00:14
име: Янислава
характер: различна
Контакти:

Re: Игра на ангели!

Мнение от LIGHT_4_GOD »

И ние я играем тази игра ежегодно :D Особено по това време на годината.Започваме от другата седмица и малко се притеснявам,понеже никога не съм била много добър "ангел" и ми се иска да чуя креативни предложения. Решена съм да зарадвам човека чието име ще изтегля със най-разнообразни и различни от обичайното идеи.Сега започвам да търся така,че който се сети нещо моля да пише :) Благодаря много :big_hug:
TRUST GOD
until you spread your wings you will have no idea how far can you fly

BLESS YOU
Отговори

Върни се в “Практично християнство”