Тъпа ли е чалгата?
- david
- Любов
- Регистриран: 11 фев 2006 00:07
Чалгата е духовното пиянство на един народ (copyright)
Чалгата стига до основите на битието. Възпява прости истини и никому чужди страсти. Чалгата е един душевен протест към безмисленото битие на редовия човек в една държава управлявана от безскрупулни гуши.
Чалгата е родена от стремежа за художествена изява на обикновения различно образован човек.
Питам се аз. Ако има християнско диско, рок и метал - има ли почва у нас за християнска чалга и представете си колко би се обогатила музикалния ни свят и до колко хора би стигнала тя.
Чалгата стига до основите на битието. Възпява прости истини и никому чужди страсти. Чалгата е един душевен протест към безмисленото битие на редовия човек в една държава управлявана от безскрупулни гуши.
Чалгата е родена от стремежа за художествена изява на обикновения различно образован човек.
Питам се аз. Ако има християнско диско, рок и метал - има ли почва у нас за християнска чалга и представете си колко би се обогатила музикалния ни свят и до колко хора би стигнала тя.
- ezdra
- Братолюбие
- Регистриран: 23 дек 2005 11:08
- име: Пламен Драганов
- характер: пламенен
Интересен въпрос.Дали може да има христянска чалга?Дали би дала добри резултати сред невярващите?david написа:Питам се аз. Ако има християнско диско, рок и метал - има ли почва у нас за християнска чалга и представете си колко би се обогатила музикалния ни свят и до колко хора би стигнала тя.
Моите отговори са категорично "Да".Има христянски песни(няма да нарека тази музика христянска чалга,защото звучи меко казано грозно),които много наподобяват като ритми и звучене стандартната чалга музика дето се пуска по кръчмите.Не знам дали в адвентнтите среди такава музика би имала почва ,но в евангелските среди такава музика се използва много успешно.Разбира се тази музика се приема радушно в евангелски църкви с предимно ромско съсловие.В българските църкви се отдава внимание повече на христянско диско,рок,поп.
Мисля ,че Исус Христос може да бъде хвален със всякакъв тип музика(е,виж за тежкия метъл не съм съгласен) стига разбира се музиката да не привлича вниманието повече от смисъла на текста на песента.Имам в предвид ,че щом човек се докосва от текста на песента ,какво значение има музиката?Нали текста след като докосне сърцето на човека ще предизвика положителна промяна у него?А това е най-важното да има положителна промяна у хората.Виждал съм роми,които са толкова променени поради вярата си в Исус ,че не можеш дори да си представиш ,че този човек би те измамил,би те окрал или би ти сторил нещо лошо.Исус променя манталитета,характера,въобще цялото съзнание на ромите ,които Го приемат за личен Спасител.И тази промяна е възможна поради това ,че ромите са били евангелизирани от песните ,които слушат в църквата.Песни с по-ромско звучене и по-чалгарско звучене.Резултата е роми с които ти прави удоволствие да общуваш.Роми ,които са твои братя и сестри в Господа.
В евангелските църкви се използват всякакви типове и стилове музика и за това има толкова много хора в тях от различни етноси и прослойки на обществото.Ако адвентната вземе пример от евангелските църкви в това отношение ще повиши влиянието си сред хората в България и повече хора ще влизат в църквата.
Поздрави:Ездра
Ако Бог е откъм нас , кой ще бъде против нас?
Срещу Божиите избрани няма сила , нито власт!
- One
- Вяра
- Регистриран: 06 юли 2006 01:47
Чалгата затъпява хората, които и без това са си тъпи.
За текстовете не ми се говори... толкова са прости, че няма на къде. Аз не виждам нищо стойностно в този тип музика, а и хората, които я слушат и те не могат да обяснат какво харесват (просто защото няма нищо за харесване )
А за мен метълът и чалгата са горе-долу на едно ниво.. просто са двете крайности.. чалгарките се лигавят, матълите се дерат на сцената (и после не знам как им остава глас)...
За една песен е вжен и текстът и мелодията... да ти е приятно да слушаш, музиката е изкуство, а едно изкуство би трябвало да може да докосне сърцето ти
За текстовете не ми се говори... толкова са прости, че няма на къде. Аз не виждам нищо стойностно в този тип музика, а и хората, които я слушат и те не могат да обяснат какво харесват (просто защото няма нищо за харесване )
А за мен метълът и чалгата са горе-долу на едно ниво.. просто са двете крайности.. чалгарките се лигавят, матълите се дерат на сцената (и после не знам как им остава глас)...
За една песен е вжен и текстът и мелодията... да ти е приятно да слушаш, музиката е изкуство, а едно изкуство би трябвало да може да докосне сърцето ти
- bast
- Добродетел
- Регистриран: 05 ное 2006 00:17
- църква: Църква на Адвентистите от седмия ден
- Контакти:
само да отбеляжа като за начало , че чалгата не е музиак за мен спецялно
според мен това е такова промиване на мозъка особено на малките деца който гледат каките по къси полички и с разголени декултета, и после как няма да има изнасилвания на 13-16 годишни момичета
те гледат поведението ми и го копират в буквалния смисъл на думата
и как няма да промива мозака то за каво се "пее" : " ти не ме обичаш вече .... искам друг ама съм с теб .... купана е страхотен няма смисъл да му мислиш .." ( това са само примерни )
и как няма да ми изневяри и разбити връзки и семейства
едно момиче да си има за приятел някоя мутра уж много го обича и той нея и какво и двамата спът с различни хора докат са заедно,е това какво ???
или някое момиче да тръгне с някой чичко с много пари на 30-40 години , той може да си има семейство, но това няма да й пречи нито на него
повечето изнасилвания са точно заради тая така наречена "музика"
, но това е моя поглед над нещата смисъл виждала съм малки още лапета да са с големия чичко с многото пари и коли и т.н.
това е моето лично мнение не искам мнението ми да е повод за спор или темподобни
според мен това е такова промиване на мозъка особено на малките деца който гледат каките по къси полички и с разголени декултета, и после как няма да има изнасилвания на 13-16 годишни момичета
те гледат поведението ми и го копират в буквалния смисъл на думата
и как няма да промива мозака то за каво се "пее" : " ти не ме обичаш вече .... искам друг ама съм с теб .... купана е страхотен няма смисъл да му мислиш .." ( това са само примерни )
и как няма да ми изневяри и разбити връзки и семейства
едно момиче да си има за приятел някоя мутра уж много го обича и той нея и какво и двамата спът с различни хора докат са заедно,е това какво ???
или някое момиче да тръгне с някой чичко с много пари на 30-40 години , той може да си има семейство, но това няма да й пречи нито на него
повечето изнасилвания са точно заради тая така наречена "музика"
, но това е моя поглед над нещата смисъл виждала съм малки още лапета да са с големия чичко с многото пари и коли и т.н.
това е моето лично мнение не искам мнението ми да е повод за спор или темподобни
- ezdra
- Братолюбие
Темата за музиката е много обширна. Има подходяща литература по този въпрос. "Кратки бележки върху музиката" е книга, която подробно обяснява кои са характеристиките на музиката, която е подходяща за ушите на християнина. За който не обича да чете, има и филми, но са на английски. Орлин Димитров във Варна изнесе лекция в 2 части, в която също обясняваше коя музика е добра. Ако сега напиша критериите мелодия, хармония и ритъм, съчетани по правилен начин, то едва ли би ме разбрал някой, който никога не се е занимавал с музика.
На база придобити знания вследствие на личен опит, изследване на литература и разговори с професионални диригенти и изпълнители, мога да ти ти кажа, че песните с поп-фолк звучене, на които им е "лепнат" християнски текст, също не са най-доброто,което можем да си пуснем.
На база придобити знания вследствие на личен опит, изследване на литература и разговори с професионални диригенти и изпълнители, мога да ти ти кажа, че песните с поп-фолк звучене, на които им е "лепнат" християнски текст, също не са най-доброто,което можем да си пуснем.
- Жената-Меч(та)
- Себеобуздание
- Регистриран: 03 ное 2005 22:26
За мен това е абсурд.Поклонението ми не зависи от това колко хора има около мен,та да има нужда да го поп-уляризирам.Ако се съблека гола,защото Бог ме приема само такава,каквато съм и запея божествен поп-фолк съм убедена,че ще стигна до много хора-ама те ще разберат ли защо?Нещо се губят отправните точки-откъде тръгнах,накъде отивам...Ако така разбираме Павел,че с всеки станал всеки-да я караме тогава.........ezdra написа:Разбрахме ,че всички сме против чалгата и я причисляваме към деградивната за обществото ни музика,но ми се иска да повдигна въпроса за поклонение пред Бог чрез песни с по-попфолк звучене.Какво мислите по този въпрос?Одобрявате ли хваление на Бога с песни с поп-фолк музика.
Най-добре се смее този,който се смее последен!
- bast
- Добродетел
- Регистриран: 05 ное 2006 00:17
- църква: Църква на Адвентистите от седмия ден
- Контакти:
добре аз немога да си представя как ще хваля Бога на ритъм на който се е кълчила някоя пищна мадама с разголено декулте и кусите полички и т.н.
Според мен това си е чиста обида за Бог и подигравка за това което се е случило за Голгота на кръста
незнам за мен това е вид подигравка и това си е мойто лично мнение
Според мен това си е чиста обида за Бог и подигравка за това което се е случило за Голгота на кръста
незнам за мен това е вид подигравка и това си е мойто лично мнение
- ezdra
- Братолюбие
Привет!
Вижте имам в предвид песен с христянски текст ,но с поп-фолк стил на музиката.Хайде нека да бъде по-етно стил или по-ориенталски стил на музиката,ако думата поп-фолк не ви харесва.За да онагледя примера ще дам и пример.В адвентния сайт http://www.sdabg.net има ромски песни.Ще ви препоръчам да чуете песните "Тих ветрец" и "Гетсимания" и например песента "Без Исус".Като ги чуете искам да ги коментираме.Моето мнение е ,че трябва да има повече такива песни в адвентните църкви.В евангелските църкви песните с по-етно звучене (да не кажа поп-фолк звучене) са много разпространени и резултатите са налице.Едва ли има друга деноминация в България която да помага на ромите да се интегрират по-добре от евангелските църкви.Даже има и ромски евангелски църкви където почти 100% от присъстващите са роми.И хвалението с по-етно музика е допринесло за това.Както се изразява моя пастор :"Не е важно поради каква причина хората идват при нас.Важно е да си тръгнат с Исус в сърцата."
Вижте имам в предвид песен с христянски текст ,но с поп-фолк стил на музиката.Хайде нека да бъде по-етно стил или по-ориенталски стил на музиката,ако думата поп-фолк не ви харесва.За да онагледя примера ще дам и пример.В адвентния сайт http://www.sdabg.net има ромски песни.Ще ви препоръчам да чуете песните "Тих ветрец" и "Гетсимания" и например песента "Без Исус".Като ги чуете искам да ги коментираме.Моето мнение е ,че трябва да има повече такива песни в адвентните църкви.В евангелските църкви песните с по-етно звучене (да не кажа поп-фолк звучене) са много разпространени и резултатите са налице.Едва ли има друга деноминация в България която да помага на ромите да се интегрират по-добре от евангелските църкви.Даже има и ромски евангелски църкви където почти 100% от присъстващите са роми.И хвалението с по-етно музика е допринесло за това.Както се изразява моя пастор :"Не е важно поради каква причина хората идват при нас.Важно е да си тръгнат с Исус в сърцата."
Ако Бог е откъм нас , кой ще бъде против нас?
- valencia
- Вяра
- Регистриран: 09 апр 2007 20:13
Тъпа ли е чалгата
Слушала съм чалга и освен че е тъпа е и опасна! Има 2 вида музика такава която приближава и такава която отдалечава от БОГА ! Чалгата определено не приближава!!!! :arrow: ......................................... Когато харесвам някаква музика проверявам 2неща : 1) звученето на мелодията 2) посланието на текста Ако едното от двете не е в ред то тогава песента не става!!!!!! Затова главното което не харесвам в чалгата е посланието ,ограбва всички ценностти в живота: честност ,съпружеска вярност , казва: СЕКС ,СЕКС ,СЕКС ,СЕКС И САМО СЕКС , И ПАРИ !!!!!!!!!! Въобще всичко което прави е да ограбва ,родителите ми са вярващи хора и са ме учили според БИБЛИЯТА , а чалгата е в голям РАЗРЕЗ с нея!!! Пък и мелодията не ми харесва . БРАКЪТ е нещо свято,(всичко дадено ни от БОГА е свято,) нещо повече БОГ е основата на самия брак ,а чалгата отрича брака :arrow: отрича и БОГА!!!!!!
- turseshta_dusha
- Вяра
- Регистриран: 06 мар 2012 00:00
- църква: не посещавам
Re: Тъпа ли е чалгата?
Здравейте,съфорумци! За първи път ви пиша Искам да ви кажа няколко нещица ОБИЧАМ БРАТЯТА но всеки от вас си има стил и едва ли би се зарадвал,ако някой го обижда много ми е любопитно вие каква музика освен метъла харесвате? БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ! ИСКРЕНО ВАША : ВИКИ