Църковни сватби – без сключване на граждански брак

Архивът е отворен само за отговаряне на темите. Ако някой отговори или "повдигне" тема, тя ще бъде върната отново в съответния раздел
Отговори
Потребителски аватар
BibleFriend
Благоразумие
Благоразумие
Мнения: 92
Регистриран: 13 яну 2005 05:20
пол: мъж

Църковни сватби – без сключване на граждански брак

Мнение от BibleFriend »

Църковни сватби – без сключване на граждански брак
21 Август 2008 г.


От следващата година църковният и гражданският брак ще бъдат разделени със закон. От 1 януари 2009 г. двойките в Германия ще могат да се венчават църковно, без да е необходимо да имат граждански брак. Това става възможно поради промяната в закона за гражданските права.
Тази радикална промяна обаче поражда сериозни опасения сред юристите. Професор по семейно право от Германия казва: „Църковният брак без наличието на брачно свидетелство може да бъде третиран според държавните закони като извънбрачно съжителство – с всички последици от това.”

Той смята, че „въпросът е изключително тревожен”, ако църковният брак се предпочита с единствена цел вината от провал в брака да бъде прехвърляна върху по-необлагодетелствания материално и финансово партньор. Професорът по право апелира за по-голяма яснота върху юридическите аспекти на проблема.

След въвеждането на гражданския брак в Германия през 1875 г., свещениците в църквата били санкционирани, ако венчават двойки преди те да имат сключен вече граждански брак. Наказанието варирало от парична глоба до няколкомесечен арест. По-късно нарушението вече се разглеждало съобразно закона единствено като нарушение на реда, без да бъдат прилагани съответните санкции.

evangelskivestnik.net
А ти какво мислиш? :)
Потребителски аватар
g.vlaev
Благоразумие
Благоразумие
Мнения: 69
Регистриран: 12 фев 2012 17:21
пол: мъж
църква: Евангелска Петдесятна църква

Re: Църковни сватби – без сключване на граждански брак

Мнение от g.vlaev »

В днешната световна финансова криза много малко Християнски младоженци могат да си позволят това скъпо мероприятие-граждански брак в ритуална зала!Много формалности и много високи такси за неща които са напълно излишни!
Има младоженци от семейства с много скромен бюджет и за тях е непосилно трудно да плащат тези скъпи такси!
Освен това бракосъчетанието е ритуал който е от дълбока древност,когато не е имало общински ритуални зали!!!
Освен това бракосъчетанието при Християните е завет за вярност и любов между двама млади докато единия от тях свърши земния си житейски път!За мен е много грозно пастира който ги венчава да ги врича във вярност докато смъртта ги раздели!Каква работа има смъртта в този тържествен момент и има ли право смъртта да разделя двама щастливо влюбени Христови чада?
И ако наистина бракосъчетанието е свят завет за вярност и любов пред Бога между двама млади какво място има там общината със своите светски мероприятия,с които отнема малкото пари с които разполага все по обедняващия българин!
Не ме разбирайте грешно!Ако някои младежи разполагат с необходимите средства и имат желание да минат и през ритуалната зала нека го направят!Но скоро двама млади Християни се задомиха-той всеки момент може да бъде съкратен поради закриване на обекта!Тя,понеже сменя местоживеенето си няма работа!Нямат дом и търсят жилище под наем!Освен това за да платят ресторанта са взели заем!
Е сами вие разбирате,че този ритуал в ритуалната зала с тези високи такси за тях е непоносимо финансово бреме!
Ето за това би било редно свидетелството за венчавката в църква да има статут на законен граждански брак!
Отговори

Върни се в “Архив”